top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

Zonnepanelen schoonmaken

Bijgewerkt op: 30 jun. 2022

Zonnepanelen schoonmaken is in principe niet nodig: een zonnepaneelinstallatie is in het algemeen onderhoudsvrij. Eventuele defecten spoor je gemakkelijk op in de monitoringsapp. Er hoeft geen periodieke check plaats te vinden. Wel is het handig om na een storm te kijken of alles nog wel op z’n plek ligt.


Deze pagina bespreekt de volgende onderwerpen:Kort wat info over onderhoud zonnepanelen

Op elke zonnepaneel zit een beschermende coating die het zonnepaneel voor een deel schoonmaakt als het regent. Deze coating is gemaakt van nano-technologie. Echter, over de jaren kan er behoorlijk wat vuil op de panelen komen dat er niet meer af gaat na een regenbui. Het beïnvloedt de opbrengst van de zonnepanelen negatief.


TNO heeft aangetoond dat vervuilde panelen 4 tot 7 % minder opleveren per jaar. Het soort vuil wat op de panelen kan komen is stof, bladeren, vogelpoep en fijnstof. In regen zit kalk en kan zeker in stedelijke gebieden andere vervuilende stoffen bevatten. De wind brengt zout mee uit zee, en zand uit het zuiden. Het kan ook voorkomen dat er mos of algenvorming ontstaat op de randen van de panelen.


Om zonnepanelen goed te reinigen moeten deze van tijd tot tijd met gedemineraliseerd water en een zachte borstel worden afgenomen. Er mag geen zeep worden gebruikt, anders beschadig je de beschermende coating van de zonnepanelen. Speciale middelen voor het reinigen van ruiten werken ook bij zonnepanelen.

Zonnepanelen die onder een lage hoek staan hebben relatief meer last van vuil. Het spoelt er minder makkelijk vanaf als het regent. Ook als je in een drukke, droge of stoffige omgeving woont, heb je er last van. Zelfs aan zee moet je af en toe de zonnepanelen reinigen. Stof, vogels, bladeren en zeezoutresiduen kunnen allemaal de hoeveelheid energie die de zonnepanelen produceren verminderen. De levensloop van de zonnepanelen wordt door deze sedimenten ook verkort.


Waarom zou je de zonnepanelen schoonmaken?

Vuile zonnepanelen verminderen de hoeveelheid zonlicht die wordt geabsorbeerd door het paneel. Hierdoor wordt de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt door het zonnepaneel lager. Verder zijn zonnepanelen een product van elektrische technologie. Ze moeten worden onderhouden om ze nog jarenlang in goede staat te houden.


Hoe vaak moet je de zonnepanelen reinigen?

Triplesol beveelt aan zonnepanelen om het jaar schoon te maken. De beste momenten voor zonnepanelen schoonmaken is in de vroege lente en late herfst. Huizen in gebieden met bouw en/ of regionale / landbouwgebieden moeten de panelen vaker reinigen. Als je in een relatief vochtig gebied woont waar het regelmatig regent, mogen periodes tussen schoonmaken langer duren. Ze kunnen zelfs helemaal onnodig zijn. Op het oog en via de monitoring kun je goed zien of de panelen schoongemaakt moeten worden.


Wanneer moet je de zonnepanelen reinigen?

Voordat je de zonnepanelen schoon gaat maken, kun je ze het beste even uitzetten. Het beste is dit te doen door de groep in de groepenkast waar de zonnepanelen op zitten uit te zetten. Reinig de zonnepanelen het liefst op een bewolkte dag. De beste tijd is in de vroege ochtend of de avond in de koelere maanden. Dit beschermt je lichaam niet alleen tegen verbranding door de zon, maar het houdt ook tegen dat de reinigingsproducten te snel op de zonnepanelen drogen, waardoor er extra vet of resten achterblijven.


Wie kan zonnepanelen schoonmaken?

Iedereen kan zijn eigen zonnepanelen schoonmaken, zolang ze dit vanaf de grond doen, of professionele kennis hebben over het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden op het dak. Als dit niet mogelijk is, moet je een goede glazenwasser vinden met de juiste apparatuur. Meestal heeft een glazenwasser dit al in de vorm van een telescopische stok.


Hoeveel kost het om zonnepanelen schoon te maken?

Het schoonmaken van zonnepanelen zal tussen de € 8,- en € 10,- per zonnepaneel kosten. Dat betekent dat de jaarlijkse reiniging van een gemiddeld 2000 Wp PV-systeem met 6 panelen ongeveer € 54,- kost. De prijs is afhankelijk van de locatie van het pand en natuurlijk de glazenwasser.


Hoe maak je de zonnepanelen schoon?

Als je de zonnepanelen veilig van de grond kunt bereiken, kun je ze zelf schoonmaken. Een zachte zemelen doek van goede kwaliteit en wat osmose water werkt het beste. Gebruik een slang met een geschikt mondstuk die de waterstroom naar de bovenkant van de panelen leidt. Er zijn speciale middelen op de markt om ruiten mee schoon te maken. Deze werken ook goed bij panelen. Op aanvraag kunnen we producten aanbevelen.


3 stappen om zonnepanelen te reinigen

  1. Wij adviseren dat voor je reinigingswerkzaamheden op de zonnepanelen uitvoert, je eerst deze pagina consulteert en indien er toch nog vragen zijn met ons contact opneemt.

  2. Zet altijd, bij elke werkzaamheid aan de panelen, eerst de automaat in de meterkast om van de groep van de zonnepanelen.

  3. Voor je met water gaat reinigen, borstel eerst alle losse stof en vuil uit de panelen.

Wat je NIET moet doen bij het reinigen van zonnepanelen

  1. Gebruik geen schurende producten, bijtende reinigingsmiddelen of poeders om de zonnepanelen schoon te maken. Deze kunnen krassen op het glas veroorzaken en resten achterlaten.

  2. Hard water (rijk aan mineralen) kan afzettingen achterlaten wanneer het opdroogt.

  3. Spuit alleen direct water op het bovenste oppervlak van de panelen. Doe dat niet op de achterkant van de panelen of in de openingen tussen de panelen en het dak.

  4. Was zonnepanelen niet als ze warm zijn - de plotselinge temperatuurverandering van koud water verhoogt het risico van barsten in het glas.

Wij faciliteren niet direct in het in contact brengen van onze klanten met een glazenwasser. Op aanvraag zijn we hier wel toe bereid, ook al is dat vrijwel zelden nodig. De meeste glazenwassers bieden de service aan en hebben geen instructie nodig.

360 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page