top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

De EV-lader: Ook gewoon bij Triplesol verkrijgbaar

Triplesol plaatst intussen al een tijdje EV laders zonder daar echt ruchtbaarheid aan te geven. Het wordt geplaatst op verzoek van klanten waar we komen om panelen te installeren. EV-laders zijn een product dat echt onder de elektrotechniek rubriek valt, en ook onder de duurzaamheid paraplu. We nemen EV-laders nu permanent op in het assortiment en ons aanbod. Wij installeren EV-laders met NEN gecertificeerde elektriciens.

 

Wallbox EV-lader

Wij hebber ervoor gekozen de meest gangbare en populaire EV-lader aan te bieden uit de markt: de Wallbox. Dat heeft een aantal redenen, maar de belangrijkste is dat we het meeste vertrouwen hebben in Wallbox als de dominantste aanbieder van de EV-lader in de toekomst. De technologie is verfijnd, compact, betaalbaar, én Wallbox is als eerste gekomen met de bi-directionale lader. Hiermee wordt het EV voertuig de accu van het huishouden. Dit was lang slechts een fantasie of vergezicht, maar Wallbox is de eerste in Europa die de hardware klaar heeft staan het ook werkelijkheid te maken. Onze verwachting is dat zij in de toekomst hun #1 positie op de EV-lader markt niet meer zullen afstaan.

 

Als je een niche product hebt, hoef je niet persé de beste te zijn. SolarEdge levert een autolader die perfect is voor mensen met een SolarEdge systeem. De EV-lader van SolarEdge is namelijk zichtbaar in de MySolarEdge app. Hiermee is het één product uit een reeks die zo meteen onderdeel uitmaakt van de smart home zoals SolarEdge hem graag ziet; gevuld met SolarEdge metertjes, regelaartjes en apparatuur. Wij bieden daarom ook de SolarEdge EV-lader aan.

 

We bespreken hieronder de volgende onderwerpen:


 

 

Algemene info over de EV-lader

 

De installatie van een EV-lader begint met de elektrische infrastructuur van het gebouw. Soms is daarvoor een aanpassing of uitbreiding van de huidige groepenkast nodig. De EV-lader vereist ook een eigen groep, meestal met een vermogen van minimaal 16 ampère, afhankelijk van het model en de capaciteit van de EV-lader

 

De feitelijke installatie van de EV-lader wordt meestal uitgevoerd door een elektricien. Deze sluit de EV-lader aan op de elektriciteitsvoorziening van het gebouw, zorgt voor de juiste beveiliging en aarding, en test het systeem om ervoor te zorgen dat het veilig en betrouwbaar werkt.

 

Er zijn – zoals hieronder te lezen - verschillende EV-laders beschikbaar. Sommige modellen zijn bijvoorbeeld uitgerust met snellaadfuncties, waardoor de laadtijd aanzienlijk wordt verkort, terwijl andere modellen meer geavanceerde connectiviteitsopties bieden, zoals draadloze bediening via een smartphone-app of integratie met smart home-systemen.

 

Het kiezen van het juiste model EV-lader hangt af van verschillende factoren, waaronder het budget, de laadbehoefte, en de gewenste extra functies. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een gespecialiseerde leverancier of installateur om de beste EV-lader te selecteren die voldoet aan jouw specifieke behoeften en vereisten. De SolarEdge EV-lader en de Wallbox zullen voor 99% van alle mensen een model in het assortiment hebben die past bij hun wensen.

 

In het kort biedt een EV-lader een handige, veilige en betrouwbare manier om elektrische voertuigen op te laden waardoor eigenaren kunnen profiteren van de voordelen van elektrisch rijden met minimale gedoe en maximale efficiëntie.

 

 

Wat heb je nodig om een EV-systeem aan te sluiten?

 

Een EV-lader moet je niet complexer maken dan het is. Je zou zelfs een kabel kunnen trekken vanuit de groepenkast, daar een stekker op maken, en de schakelaar van de automaat in de groepenkast gebruiken als schakelaar om het laden aan te zetten. Dit is echter niet helemaal veilig en volgens voorschriften. Om een ​​EV-lader aan te kunnen sluiten, zijn er enkele belangrijke vereisten en stappen. Als je Triplesol de opdracht gunt, kun je lekker achteroverleunen: wij regelen verder alles voor je.

 

Elektrische aansluiting

Er is een geschikte elektrische aansluiting nodig om de EV-lader van stroom te voorzien. Dit omvat een speciale aansluiting op het elektriciteitsnetwerk met de juiste spanning en stroomsterkte die geschikt is voor het vermogen van de EV-lader. De vereisten kunnen variëren afhankelijk van het type EV-lader en het vermogen ervan. Een normaal huishouden voldoet al gauw aan deze vereiste, maar een garagebox heeft soms een verzwaring nodig van de netbeheerder.

 

Groepenkast

Een geschikte groepenkast is noodzakelijk om de elektrische bedrading en beveiliging te regelen voor de EV-lader. Zorg ervoor dat de groepenkast voldoende ruimte heeft om een extra groep toe te kunnen voegen voor de EV-lader. Soms is het nodig om de groepenkast aan te passen of uit te breiden door een elektricien met zegelrecht. Ook daarin kunnen we voorzien.

 

Professionele installatie

Het is sterk aanbevolen om de EV-lader te laten installeren door een ervaren elektricien met NEN certificering. De elektricien zal de oplader correct aansluiten op de elektriciteitsvoorziening, zorgen voor de juiste aarding en beveiliging, en ervoor zorgen dat alles voldoet aan de geldende voorschriften en veiligheidsnormen. Een verkeerde aansluiting kan de accu in je auto zwaar beschadigen.

 

Ruimte en locatie

Kies een geschikte locatie voor de EV-lader, bij voorkeur dicht bij de parkeerplaats waar het elektrische voertuig wordt opgeladen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is en dat de locatie gemakkelijk toegankelijk is voor het voertuig. Overweeg ook de afstand van de YMVK-kabel (normale wisselstroomkabel) tussen de groepenkast en de EV-lader console. Denk ook na over hoe de kabel vanuit de groepenkast netjes weggewerkt kan worden.

 

Optionele accessoires

Afhankelijk van het type EV-lader en de installatieomstandigheden, kunnen er optionele accessoires nodig zijn, zoals kabels, montagebeugels of beveiligingsapparatuur. Zorg ervoor dat alle benodigde accessoires worden meegeleverd of apart worden aangeschaft volgens de installatievereisten.

 

 

Hoe werkt het gebruik van een EV-lader voor de eindgebruiker?

 

Het gebruik van Wallbox of SolarEdge EV-laders door een eindgebruiker is over het algemeen eenvoudig en intuïtief. Hier zijn de typische stappen die een gebruiker volgt om een EV-lader te gebruiken:

 

Voertuig positioneren

De gebruiker parkeert het elektrische voertuig dicht bij de EV-lader en zorgt ervoor dat de laadpoort van het voertuig gemakkelijk toegankelijk is voor de laadkabel.

 

Ontgrendelen

Afhankelijk van het model EV-lader kan deze worden ontgrendeld door middel van een fysieke sleutel, een RFID-kaart, een pincode of zelfs draadloze communicatie met een smartphone-app. De gebruiker activeert de EV-lader om te beginnen met laden.

 

Kabel aansluiten

De gebruiker pakt de laadkabel en sluit deze aan op de laadpoort van het elektrische voertuig. De kabel wordt vervolgens in de EV-lader gestoken totdat deze stevig vastklikt.


 
Starten van het laden

Na het aansluiten van de laadkabel begint de EV-lader automatisch met laden, tenzij anders ingesteld. Sommige modellen kunnen ook handmatige activering vereisen via een knop op de EV-lader of via een smartphone-app.

 

Monitoring

Tijdens het laden kan de gebruiker de laadstatus controleren via het display van de EV-lader, dat informatie kan bevatten zoals laadsnelheid, resterende laadtijd en het energieverbruik.

 

Stoppen van het laden

Wanneer het laden is voltooid of wanneer de gebruiker besluit te stoppen, kan de laadsessie worden beëindigd door de laadkabel uit de EV-lader en het voertuig te verwijderen. Sommige Wallboxen hebben ook een knop of optie om het laden handmatig te stoppen.

 

Ontgrendelen

Na het stoppen van het laden kan de EV-lader worden ontgrendeld en kan de laadkabel veilig worden opgeborgen voor toekomstig gebruik.

 

Over het algemeen biedt een EV-lader een gebruiksvriendelijke en handige manier voor eindgebruikers om hun elektrische voertuigen thuis of op andere locaties op te laden, waardoor het rijden met elektrische voertuigen toegankelijker en gemakkelijker wordt. In tegenstelling tot andere EV laders, hebben de Wallbox en SolarEdge EV-lader geen maandelijkse kosten.

 

 

Compatibiliteit met automerken

 

Over het algemeen zijn SolarEdge EV-laders en Wallboxen ontworpen om compatibel te zijn met een breed scala aan elektrische voertuigen, maar het is altijd verstandig om de specificaties en compatibiliteit te controleren voordat je een aankoop doet. De kabellengte op de wallbox is 5 of 7 m lengte. Die van SolarEdge is standaard 6 m.

 

De meeste Wallboxen en SolarEdge EV-laders worden geleverd met een type 2 laadkabel. Deze is compatibel met de meeste elektrische voertuigen. Sommige auto’s (zoals oudere modellen of voertuigen uit bepaalde regio's) kunnen echter een ander type laadkabel vereisen. Het is belangrijk om te controleren of de Wallbox compatibel is met het type laadkabel van het voertuig. Vraag het eventueel je dealer. Zij weten dat wel.

 

Wallboxen en SolarEdge EV-laders hebben verschillende laadvermogens. Het laadvermogen wordt uitgedrukt in kilowatts (kW). Sommige voertuigen kunnen hogere laadvermogens aan dan andere. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de Wallbox geschikt is voor het maximale laadvermogen van het voertuig. Daarnaast maken sommige moderne elektrische auto’s gebruik van geavanceerde communicatieprotocollen om te communiceren met laadstations, zoals het OCPP-protocol. Hoewel de meeste Wallboxen standaardcommunicatieprotocollen ondersteunen, is het verstandig om te controleren of de Wallbox compatibel is met het specifieke protocol dat het voertuig vereist.

 

 

De drie types Wallboxen die wij aanbieden

 

Wij bieden 3 type Wallboxen aan voor thuis: de Pulsar Plus, de Pulsar Max en de Pulsar Pro. De prijzen liggen erg dichtbij elkaar. De Pro is iets duurder. Alle drie zijn klein maar krachtig en perfect voor dagelijks gebruik aan huis. De compacte afmetingen en het minimalistische ontwerp passen in elke garage en deze worden versterkt door de vele functies die op de myWallbox-app te vinden zijn.

 

Alle drie zijn verkrijgbaar in 11 tot 22 kW laadvermogen m.u.v. de Pro. Deze is alleen in 22 kW beschikbaar. Wel zijn alle drie in 3-fase variant beschikbaar. Je verbindt de Pulsars met je telefoon via bluetooth en gebruik de myWallbox-app om je oplader eenvoudig te bedienen. Bij de Plus en de Max is het ook mogelijk met de wifi thuis te verbinden. De Pro heeft al een 4G datakaart waardoor dat niet nodig is. De Max en de Pro hebben ook een booster waardoor je jouw auto sneller kan laden. Hiervoor moet wel rekening gehouden worden met de bestaande groepenkast om stroomstoringen te voorkomen. Je laadt dan altijd met de hoogst mogelijke snelheid op zonder dat je jouw aansluiting hoeft te verzwaren. Deze dynamische load balancing-technologie zorgt ervoor dat je tijdens het laden nooit de bestaande stroomlimiet van je huis overschrijdt. Je hebt hier wel een vermogensmeter voor nodig.

 

Je kunt laadsessies plannen zodat je kunt profiteren van lagere tarieven tijdens daluren. Je controleert de status van je oplader en nog veel meer via de myWallbox-app. De Pulsars zijn verkrijgbaar met laadkabels van type 1 en 2. De behuizingen zijn gecertificeerd water- en stofbestendig met beschermingsklasse IP54 en IK08, waardoor ze zowel binnen als buiten veilig geïnstalleerd kunnen worden.

 
De Plus en de Max hebben nog een aantal mooie features. De Pro beschikt minimaal over dezelfde features als de Max, met toevoeging dat hij makkelijk zakelijk en privé laden uit elkaar kan houden.

 


 

 

En valt er met de EV-lader van SolarEdge nog iets te kiezen?

 

Eigenlijk vrij weinig. Wij bieden 1 lader aan van 22 kW en hij is duur; ruim de helft duurder dan de Wallbox. Er is eigenlijk geen goede reden dit product van SolarEdge te kopen, als je niet al een SolarEdge omvormer systeem hebt.

 

De EV-lader van SolarEdge is een type 3 laadstation, met maximaal 32Ampere laadvermogen (22kW). Het is geschikt voor 1 en 3-fase systemen en kan zowel binnen als buiten geïnstalleerd worden. Je houdt controle en monitort via de mySolarEdge- app. Hierin vind je ook bediening op afstand, slimme programmering en oplaadgeschiedenis. Het is daarmee onderdeel van het alles-in-één SolarEdge Home platform, inclusief PV, batterijopslag en smart home- apparaten. De lader is optioneel verkrijgbaar met RFID-kaartverificatie en OCPP-compatibel. De set is uitgevoerd met een geïntegreerde 6m lange EV- laadkabel met Type 2-stekker.

 

Schijnbaar heeft SolarEdge ook al zijn bi-directionale lader aangekondigd. Deze is echter in Nederland nog niet leverbaar.

 

Het bedrijf Wallbox

 

Wallbox is een toonaangevend bedrijf op het gebied van elektrische laadoplossingen voor voertuigen. Het bedrijf werd opgericht in 2015 en heeft zijn hoofdkantoor in Barcelona, Spanje. Wallbox richt zich op het ontwerpen, produceren en leveren van innovatieve laadstations voor elektrische voertuigen, zowel voor thuisgebruik als voor commerciële toepassingen.

 

Wat Wallbox onderscheidt, is hun focus op geavanceerde technologie en design. Ze bieden een breed scala aan laadoplossingen die voldoen aan de behoeften van verschillende klanten, van particuliere eigenaren van elektrische auto's tot bedrijven en openbare instellingen. Hun producten zijn ontworpen met het oog op gebruiksgemak, veiligheid en betrouwbaarheid, en ze streven voortdurend naar innovatie om de laadervaring te verbeteren.

 

Wallbox heeft zich snel gevestigd als een belangrijke speler op de markt voor elektrische laadoplossingen, met een wereldwijd bereik en een groeiend klantenbestand. Ze hebben partnerships gesloten met grote automerken en energiebedrijven en spelen een actieve rol in het bevorderen van de adoptie van elektrische mobiliteit.

 

Het bedrijf heeft een sterke visie voor de toekomst van mobiliteit, waarbij elektrische voertuigen een centrale rol spelen in duurzame transportoplossingen. Met hun voortdurende inzet voor innovatie en klantgerichtheid blijft Wallbox een belangrijke speler in de evolutie van elektrische mobiliteit wereldwijd.

 

Om meer te lezen over het bedrijf SolarEdge, volg deze link.

 

Advies op maat

 

Ben je geïnteresseerd in het installeren van een EV-lader en wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw huis? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek. Ons team van experts staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het vinden van de beste oplossing voor jouw huis. Zoals je van Triplesol gewend bent maken we graag samen de stap naar een duurzame, technisch goed uitgevoerde toekomst.

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page