top of page
 • Foto van schrijverTriplesol

De Zonnepanelenboete: Huidige stand van zaken

De zonnepanelenboete heeft het een stuk ingewikkelder gemaakt voor huiseigenaren om hun terugverdientijd te berekenen voor hun investering. Triplesol stelt zich als doel om dit wel zo inzichtelijk mogelijk te maken. Hieronder een artikel met de laatste berichtgeving omtrent dit onderwerp. In een offerte berekenen we (bij benadering) de impact van boetes door in de terugverdientijdberekening. Spoiler alert, het valt enorm mee.

 

Sinds eind 2023 kennen we het fenomeeen van de zonnepanelenboete. VandeBron begon ermee, ondanks dat ze juist de maatschappij hadden moeten zijn dat duurzaamheid een warm hard toedraagt. Maar nu is het dus niet alleen meer VandeBron die een 'zonnepanelenboete' probeert te introduceren. Ook andere aanbieders doen dat al, en vaak op zo'n stiekeme manier dat de consument met zonnepanelen het niet eens in de gaten heeft.

 

Hier een interessant artikel over de zonnepanelenboete. Ook vind je hier een overzicht van welke energieaanbieders zich hier nu al schuldig aan maken en hoe ze dit ongeveer doen. Dit artikel is niet uitputtend en er kunnen ook geen rechten aan ontleend worden. Het dient puur als een reflectie van de stand van zaken. Recentelijk is ook bekend geworden dat de grote energieleveranciers overwegen zonnepanelenboetes nog verder te verhogen. Commerciële zonneparken betalen overigens  geen zonnepanelenboetes en krijgen blijkbaar zeer goed betaald om af te schakelen als er veel aanbod aan zonnestroom is.

 

In dit artikel lees je over het volgende:


 

Advies Triplesol

 

Elektriciteitsmaatschappijen hebben er belang bij dat het voor klanten vaag blijft wat nu de kosten zijn van de boete en in welke posten deze doorberekend zitten. Het is voor ons schier onmogelijk om dit voor elke maatschappij en soort contract bij te houden. Dat laten we aan prijsvergelijkwebsites over. Wij berekenen de impact van boetes dus bij benadering. Ons advies is goed prijsergelijkerwebsites in de gaten te houden en regelmatig van maatschappij te wisselen voor de beste voorwaarden.

 

Heeft de investering nog zin?

De zonnepaneelboetes gaan een impact hebben op de terugverdientijd van de gemiddelde consument. Alles moet in perspectief worden gezien. Anno 2014, toen Triplesol begon, was de gemiddelde kWh prijs maar € 0,22. Nu is dat € 0,35. De besparing die mensen maken is dus enorm gestegen op de kWh prijs is dus enorm gestegen, maar daar stopt het niet. De prijzen van de zonnepanelen zijn enorm gedaald, tegelijk zijn de vermogens enorm gegroeid. Waar de terugverdientijd ooit gemiddeld rond de 7 jaar lag, daalde hij vorig jaar tot onder de 5 jaar in veel gevallen. Stel we trekken een boete van € 200,- af van deze terugverdientijd, dan komen zonnepaneelbezitters nog steeds riant uit. De € 200,- is maar een fractie van wat men in een jaar terugverdient. De terugverdientijd blijft ruim onder de 7 jaar.  

 

De impact van de boete op jouw terugverdientijd minimaliseren

De boete is een veel gevallen een veelkoppig monster. 1 van die koppen is de trapsgewijze boete op elke kWh die je teruglevert. Niet iedere elektriciteitsmaatschappij past deze (al) toe. De meest logische manier om te voorkomen dat je van deze boete last krijgt, is door simpelweg je gebruik overdag te verhogen, en ’s avonds, als het niet meer loont, het verbruik te minimaliseren. De overtuiging bij Triplesol is dat we op gegeven moment toch allemaal aan de accu moeten. Met de trapsgewijze boete is er nu al enigszins een business case voor de accu, maar het duurt wel lang om de accu op deze manier terug te verdienen. Het advies is om zodra salderen toch weer op de helling komt te staan in politieke zin, snel een accu aan te schaffen. Zo ben je ruim voor de storm binnen. Er zijn 3 miljoen woningen in Nederland met zonnepanelen. Er zijn zeker niet zoveel accu’s op voorraad. Wie niet te lang wacht, trekt aan het langste eind.

 

Energieleveranciers mogen een zonnepanelenboete in rekening brengen

 

Voor zover bekend is hier nog geen jurisprudentie over, dus ook geen regel die elektriciteitsmaatschappijen hierin blokkeert. Ook de geschillencommissie heeft hier nog geen uitspraken over gedaan voor zover bekend. De ACM mag wel onderzoek doen naar buitensporige kosten die worden doorberekend aan de consument, als de elektriciteitsmaatschappij die kosten zelf niet maakt.

 

Minister Jetten erkent dat de vaste terugleveringskosten die energieleverancier Vandebron en andere in rekening wil gaan brengen de terugverdientijd voor mensen met zonnepanelen zal doen oplopen, maar tegelijkertijd plaatst hij ook een belangrijke kanttekening. ‘Ik merk op dat er ook andere leveranciers zijn op de markt, die niet dergelijke terugleverkosten in rekening brengen. Mensen kunnen dus ervoor kiezen om over te stappen naar een concurrent die niet dergelijke kosten in rekening brengt.’

 

Ook geeft de toezichthouder ACM in Solarmagazine aan dat zonnepaneelboetes niet verboden zijn zolang het maar duidelijk naar de consument wordt gecommuniceerd en het niet op 'het modelcontract' wordt toegepast: ‘De opslag die Vandebron in rekening brengt bij eigenaren van zonnepanelen is dus niet verboden’, stelt woordvoerder Tjitte Mastenbroek. ‘De ACM vindt het belangrijk dat het bedrijf consumenten wel duidelijk voorlicht over hoe deze extra opslag werkt, zodat klanten bewust kunnen kiezen of ze een contract met een dergelijke opslag willen aangaan. De opslag is niet toegestaan in het zogenaamd modelcontract, het “standaardcontract” dat alle leveranciers verplicht zijn aan te bieden.’

 

Is de boete wel terecht?

Energiebedrijven verdedigen hen boetes door te stellen dat de salderingsregeling hen veel geld kost. Ze moeten in de winter de geproduceerde zonne-energie leveren tegen hogere tarieven dan in de zomer. Dit komt door de onvoorspelbaarheid van de zonnestroomproductie en de hogere elektriciteitsprijzen in de wintermaanden. Het moet uit de lengte of de breedte komen, is hun argumentatielijn.

 

Echter, de energiebedrijven rekenen aanzienlijke extra kosten bij eigenaren van zonnepanelen; veel meer dan nodig is om de kosten van de salderingsregeling te dekken. Dit leidt tot consumenten die onterecht een veel hogere rekening krijgen voorgeschoteld. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar deze hoge terugleverkosten.

 

Vergelijkingssite Keuze.nl heeft berekend dat energiebedrijven honderden euro's meer vragen dan wat het kost om de opgewekte stroom te salderen. Een gemiddeld gezin met zonnepanelen dat 3500 kWh opwekt, verbruikt ongeveer 30% daarvan zelf en levert de rest terug aan het elektriciteitsnet. Dit leidt tot een situatie waarin de energiebedrijven aanzienlijke bedragen in rekening brengen voor het terugleveren van de elektriciteit.

 

Sommige bedrijven, zoals VandeBron en Budgetenergie, rekenen 125 tot 113 euro meer aan dan de werkelijke kosten voor het salderen. Hoewel energiebedrijven beweren dat ze geen winst maken op deze terugleverkosten, is de ACM begonnen met een onderzoek naar de hoogte van deze kosten en of ze redelijk zijn.

 

Belangenorganisaties roeren zich nu ook met betrekking tot de zonnepaneelboete. Zeker nu allerminst duidelijk is of de boetes wel eerlijk berekend worden, seinen ze het in de gaten te gaan houden en te gaan pleiten bij de ACM voor een eerlijke toepassing van de boetes. Vereniging Eigen Huis stelt het behoud van de salderingsregeling juist als kans te zien voor politiek en maatschappelijke organisaties om samen tot een nieuw plan te komen dat verduurzaming stimuleert en consumenten beschermt.

 

Een overzicht van de zonnepanelenbeboeters

 

Zonnepanelenbezitters worden niet altijd door maar één maatregel getroffen. Vaak werkt de boete diffuus door in nieuw aangeboden contracten, bonussen, hogere tarieven, tarieven op terugleveren, of zelfs hogere tarieven op bijvoorbeeld gas.

 

Bekijk de laatst bekende gegevens op energievergelijk.nl. Deze info komt daarvandaan.

 

1. Eneco

Schaal

Teruglevering(per jaar)

Terugleverkosten(per maand)

1

Meer dan 0 kWh

€ 6,00 

*Totale teruglevering aan het net, ongeacht stroomverbruik | bedragen zijn inclusief btw

Bij Eneco worden de terugleverkosten voorlopig verwerkt in het vastrecht, dat hoger is voor huishoudens die terugleveren. Het verschil bedraag zes euro per maand.

Vanaf deze zomer wordt de vastrechtverhoging vervangen voor een tarief waarbij klanten per teruggeleverde kilowattuur (kWh) gaan betalen.


2. Vandebron

Schaal

Teruglevering(per jaar)*

Terugleverkosten(per maand)

1

5 tot 1.000 kWh

€ 4,00

2

1.000 tot 2.000 kWh

€ 12,50

3

2.000 tot 3.000 kWh

€ 21,00

4

3.000 tot 4.000 kWh

€ 29,00

5

4.000 tot 5.000 kWh

€ 37,50

6

5.000 kWh of meer

€ 46,00

*Totale teruglevering aan het net, ongeacht stroomverbruik | bedragen zijn inclusief btw

 

3. Budget Energie

Schaal

Teruglevering(per jaar)*

Terugleverkosten(per maand)

0

0 tot 5 kWh

€ 0

1

5 tot 1.000 kWh 

€ 3,00

2

1.000 tot 2.000 kWh 

€ 10,00

3

2.000 tot 3.000 kWh 

€ 20,00

4

3.000 tot 4.000 kWh 

€ 30,00

5

4.000 tot 5.000 kWh 

€ 40,00

6

5.000 tot 7.500 kWh 

€ 55,00

7

7.500 tot 10.000 kWh 

€ 75,00

8

Vanaf 10.000 kWh  

€ 90,00

*Totale teruglevering aan het net, ongeacht stroomverbruik | bedragen zijn inclusief btw

 

4. Greenchoice

Schaal

Teruglevering(per jaar)

Terugleverkosten(per maand)

1

Meer dan 0 kWh

€ 4,53 

*Totale teruglevering aan het net, ongeacht stroomverbruik | bedragen zijn inclusief btw

Bij Greenchoice worden de terugleverkosten verwerkt in het vastrecht, dat hoger is voor huishoudens die terugleveren. Zonnepaneelbezitters betalen 14,79 euro per maand voor het vastrecht voor stroom.


5. Engie

Schaal

Teruglevering*(per jaar)

Terugleverkosten(per maand)

1

Meer dan 0 kWh

€ 14,58

*Totale teruglevering aan het net, ongeacht stroomverbruik | bedragen zijn inclusief btw

Ook bij Engie worden de terugleverkosten verwerkt in het vastrecht, dat hoger is voor huishoudens die terugleveren. Zonnepaneelbezitters betalen 22,08 euro per maand voor het vastrecht voor stroom. Zonder panelen betaal je slechts 7,50 euro maandelijks.

De wijziging bij Engie geldt in eerste instantie alleen voor nieuwe klanten en klanten met een flexibel contract.


6. United Consumers

Schaal

Teruglevering*(per jaar)

Terugleverkosten(per maand)

1

Meer dan 0 kWh

€ 11,02

*Totale teruglevering aan het net, ongeacht stroomverbruik | bedragen zijn inclusief btw

Net als bij Engie en Greenchoice verwerkt United Consumers de kosten voor teruglevering in het vastrecht. Deze gaat in de variabele contracten omhoog van 8,32 naar 19,34 euro per maand. Een stijging van 11,02 euro.

Voor nieuwe klanten is er (nog) geen verschil in de vaste kosten.


7. Innova Energie en Gewoon Energie

Schaal

Teruglevering(per jaar)*

Terugleverkosten(per maand)

0

0 tot 5 kWh

€ 0

1

5 tot 1.000 kWh 

€ 3,35

2

1.000 tot 2.000 kWh 

€ 10,34

3

2.000 tot 3.000 kWh 

€ 20,68

4

3.000 tot 4.000 kWh 

€ 28,29

5

4.000 tot 5.000 kWh 

€ 36,80

6

5.000 tot 7.500 kWh 

€ 45,93

7

7.500 tot 10.000 kWh 

€ 70,75

8

Vanaf 10.000 kWh  

€ 100,07

*Totale teruglevering aan het net, ongeacht stroomverbruik | bedragen zijn inclusief btw

Bovestaande staffels gelden voor Innova Energie, maar ook het dochterlabel Gewoon Energie


8. Mega

Schaal

Teruglevering(per jaar)*

Terugleverkosten(per maand)

0

0 tot 1000 kWh

€ 0,82

1

1001 tot 2.000 kWh

€ 5,67

2

2.001 tot 3.000 kWh

€ 11,10

3

3.001 tot 4.00 kWh

€ 15,42

4

4.001 tot 5.000 kWh

€ 20,23

5

5.001 tot 7.500 kWh

€ 26,97

6

7.501 tot 10.000 kWh

€ 38,12

7

Vanaf 10.000 kWh  

€ 79,15

*Totale teruglevering aan het net, ongeacht stroomverbruik | bedragen zijn inclusief btw

 

9. Coolblue Energie

Schaal

Teruglevering(per jaar)*

Terugleverkosten(per maand)

1

Meer dan 0 kWh

€ 12,50

*Totale teruglevering aan het net, ongeacht stroomverbruik | bedragen zijn inclusief btw

Bij Coolblue worden de terugleverkosten verwerkt in het vastrecht, dat hoger is voor huishoudens die terugleveren. Zonnepaneelbezitters betalen 20 euro per maand voor het vastrecht voor stroom. Zonder panelen betaal je slechts 7,50 euro maandelijks.


10. OM Energie

Schaal

Teruglevering(per jaar)*

Terugleverkosten(per maand)

0

0 tot 999 kWh

€ 0,00

1

1.000 tot 1.499 kWh

€ 8,07

2

1.500 tot 1.999 kWh

€ 11,09

3

2.000 tot 2.499 kWh

€ 14,12

4

2.500 tot 2.999 kWh

€ 17,14

5

3.000 tot 3.499 kWh

€ 20,17

6

3.500 tot 3.999 kWh

€ 23,19

7

4.000 tot 4.499 kWh

€ 26,22

8

4.500 tot 4.999 kWh

€ 29,24


Alle staffels, zie pdf hier

Alle staffels, zie pdf hier

*Totale teruglevering aan het net, ongeacht stroomverbruik | bedragen zijn inclusief btw

 

11. Energie VanOns

Schaal

Teruglevering(per jaar)*

Terugleverkosten(per maand)

0

0 tot 999 kWh

€ 0,00

1

1.000 tot 1.499 kWh

€ 8,07

2

1.500 tot 1.999 kWh

€ 11,09

3

2.000 tot 2.499 kWh

€ 14,12

4

2.500 tot 2.999 kWh

€ 17,14

5

3.000 tot 3.499 kWh

€ 20,17

6

3.500 tot 3.999 kWh

€ 23,19

7

4.000 tot 4.499 kWh

€ 26,22

8

4.500 tot 4.999 kWh

€ 29,24


Alle staffels, zie hier

Alle staffels, zie hier

*Totale teruglevering aan het net, ongeacht stroomverbruik | bedragen zijn inclusief btw

 

12. Vrijopnaam

Schaal

Teruglevering(per jaar)*

Terugleverkosten(per maand)

0

0 tot 101 kWh

€ 0,00

1

101 tot 1.000 kWh

€ 4,00

2

1.001 tot 2.001 kWh

€ 12,50

3

2.001 tot 3.001 kWh

€ 21,00

4

3.001 tot 4.001 kWh

€ 29,00

5

4.001 tot 5.000 kWh

€ 37,50

6

5.000 kWh of meer

€ 55,00

*Totale teruglevering aan het net, ongeacht stroomverbruik | bedragen zijn inclusief btw


13. Clean Energy

Schaal

Teruglevering(per jaar)*

Terugleverkosten(per maand)

1

Meer dan 0 kWh

€ 7,50

*Totale teruglevering aan het net, ongeacht stroomverbruik | bedragen zijn inclusief btw

Deze tabellen zijn voor het laatst bijgewerkt op 11-03-2024.

Clean Energy verwerkt de terugleverkosten in het vastrecht. Deze bedragen 7,50 euro per maand bovenop het reguliere vastrecht.


Wanneer betaal je terugleverkosten?

Je betaalt terugleverkosten aan je energieleverancier zodra je zonne-energie teruglevert aan het net. Hier is sprake van op ieder moment van de dag dat jouw panelen meer stroom opwekken dan je in je huishouden verbruikt. Op dat moment gaat de teller voor teruglevering lopen.

Gemiddeld verbruik je zelf ongeveer 30 procent van de zonnestroom die je zonnepanelen opwekken. 70 lever je terug aan het elektriciteitsnet. Deze stroom mag je salderen of je krijgt er een terugleververgoeding voor.


Terugleverkosten berekenen

De hoogte van de terugleverkosten wordt bepaald op basis van:

 • De totale hoeveelheid elektriciteit (kWh’s) die wordt gesaldeerd met je verbruik

 • De hoeveelheid stroom die je als overschot hebt (en dus netto teruglevert).

De totale teruglevering en bijbehorende kosten worden bij je jaar- of eindnota bepaald en in rekening gebreacht.

Ondanks deze nieuwe kostenpost blijft de vergoeding voor netto teruggeleverde stroom bestaan in de vorm van een terugleververgoeding (TLV).


Voorbeeld

Martien en Rianne hebben een energiecontract bij Vandebron. Ze wonen in een hoekwoning met 12 zonnepanelen, die jaarlijks ongeveer 3.200 kWh opwekken. Hun jaarlijkse elektriciteitsverbruik bedraagt 2.800 kWh.

 • Van de 3.200 kWh die de zonnepanelen opwekken, gebruiken ze 1.000 kWh direct in hun huishouden.

 • 2.200 kWh leveren ze terug aan het net, waarvan 1.800 kWh mag worden gesaldeerd.

 • Voor het resterende deel van de teruggeleverde stroom, namelijk 400 kWh (3.200 – 2.800) ontvangen ze een terugleververgoeding van 13 cent per kWh.

De totale teruggeleverde stroom wordt als volgt berekend:

1.800 kWh (teruggeleverd en gesaldeerd) + 400 kWh (teruggeleverd en vergoed) = 2.200 kWh

Deze 2.200 kWh vormt de basis voor het berekenen van de terugleverkosten. Bij Vandebron vallen Martien en Rianne in tariefschaal 2, wat betekent dat ze maandelijks 21 euro aan terugleverkosten betalen, ofwel 252 euro op jaarbasis. Hun terugleververgoeding bedraagt (400 kWh x 13 cent) 52 euro.

Kortom, het terugleveren met zonnepanelen kost Martien en Rianne in totaal 200 euro op jaarbasis.


Nieuw energiecontract?

Stel je hebt zonnepanelen en je zoekt een nieuw energiecontract. Hoe worden je terugleverkosten dan ingeschat?

 • Bij aanmelding voor een energiecontract ontvang je een geschatte berekening van terugleverkosten op basis van opgegeven verbruik en opgewekte stroom

 • Deze schatting wordt aangepast met werkelijke gegevens van de netbeheerder voor je termijnbedrag.

 • De definitieve terugleverkosten worden berekend op de jaar- of eindnota, gebaseerd op je werkelijke verbruik en teruglevering.


Energieleveranciers zonder terugleverkosten

 

Welke energieleveranciers werken nog zonder terugleverkosten?

Een overzicht:

 • Essent

 • Vattenfall

 • Energiedirect

 • Delta

 • Pure Energie (let op: wel hoger tarief)

 • Alle dynamische leveranciers

Deze lijst is voor het laatst bijgewerkt op 11-03-2024 en is te vinden op:

 

Gestoei met andere variabelen

Greenchoice lijkt de hogere prijzen voor stroom bij zonnepaneelbezitters deels te hebben aangepast. Bij het vergelijken van contracten op gaslicht.com lijkt het erop dat ze de stroomtarief differentiatie nu hebben gewijzigd in een korting die je als zonnepaneelbezitter niet krijgt als je stroom teruglevert. En bij het 2 jaar vast contract zijn de stroomprijzen nog steeds lager voor een klant die geen stroom teruglevert.

 

"Modelcontracten" worden nu steeds onaantrekkelijker gemaakt. Wij krijgen steeds meer signalen dat energieleveranciers (o.a. OM Nieuwe Energie, Engie etc) de verplichte en gestandaardiseerde modelcontracten financieel steeds onaantrekkelijker maken. Het lijkt er daarbij sterk op dat ze dat doen omdat ze van de ACM geen zonnepanelenboete in rekening mogen brengen bij zo'n contract. Als je overweegt om zo'n modelcontract af te sluiten (om de zonnepanelenboete te omzeilen) let dan goed op de vaak veel hogere (vaste leverings-) kosten. Je kunt zomaar een stuk duurder uit zijn met zo'n contract. Minister Jetten wil daarom modelcontract met vaste prijzen voor eigenaren zonnepanelen verplichten via de Energiewet.

 

Naast eerdergenoemde methodes om zonnepanelenbezitter te straffen, heeft bijvoorbeeld Essent ook hogere gasprijzen berekend in nieuwe contracten voor klanten. Zo proberen ze linksom of rechtsom de schade in te halen van salderen.

 

 

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page