top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

Prijsindicatie voor zonnepanelen

Bijgewerkt op: 3 jul. 2022

Een goede prijsindicatie voor zonnepanelen is moeilijk te geven. We krijgen veel vragen zoals: wat kost het per m²?; wat kost een paneel?; wat kost een gemiddelde installatie? – op dit soort vragen zijn wel antwoorden te verzinnen, maar ze helpen je als consument nauwelijks verder.


Dat gezegd hebben zijn we niet het soort bedrijf die alleen maar problemen kunnen verzinnen bij vragen om ze maar niet te hoeven beantwoorden. We kunnen echt wel wat zinnigs zeggen over een prijsindicatie voor zonnepanelen waar je iets aan hebt. Sterker nog, we kunnen je à la minute een zinnige prijsindicatie voor jouw situatie geven, middels onze calculator.


Op deze pagina lees je over:Waarom het zo moeilijk is een prijsindicatie voor zonnepanelen te vinden op het internet

Adviseurs geven doorgaans vaak zo min mogelijk informatie over de prijs weg als mogelijk in de aanloop naar een offerte. Er is natuurlijk het risico dat de calculatie ernaast zit in vergelijking met een daadwerkelijke offerte. Een veel belangrijkere reden is eigenlijk dat de meeste mensen in eerste instantie gewoon willen weten wat zoiets kost, voor ze een offerte-traject in gaan. Als een adviseur die informatie direct al prijsgeeft, gaan mensen misschien nog niet het offerte-traject in. Als mensen aan zo’n traject beginnen, willen ze hem het liefst ook afmaken met een aankoop, namelijk. Een slimme adviseur weet dit en probeert ze zo lang mogelijk te lokken met deze informatie.


Zijn dit onredelijke en doortrapte handelspraktijken? Dat is niet aan ons om over te oordelen. Er gaat vrijwel altijd een vorm van verleiding aan een aankoop vooraf. Toch hebben wij besloten het heel anders aan te pakken.


Wij geloven dat een deel van onze aantrekkingskracht (om bij de metafoor van verleiding te blijven) is dat wij zeer ver gaan in de informatieverstrekking. Wij willen dat mensen op onze website alle informatie kunnen vinden die voor hun relevant kan zijn. Daar hoort ook een prijsindicatie voor zonnepanelen bij.


Wat is nu een gemiddeld huishouden?

Je kunt natuurlijk onze calculator bezoeken, maar op deze pagina zetten we ook graag voor je uiteen waar je ongeveer aan moet denken.


Om te beginnen bestaat er wel zoiets als een gemiddeld huishouden waar wij altijd mee rekenen. Deze heeft een verbruik van ongeveer 3500 kWh per jaar. Deze kan in de toekomst gaan stijgen door bijvoorbeeld toepassing van moderne technologieën in een huishouden. Hierbij zou je kunnen denken aan een elektrisch voertuig, inductie koken of een warmtepomp. Lang niet alle huishoudens gaan echter die kant op.


Om 3500 kWh op te wekken heb je normaliter met zonnepanelen van 350 Wp ongeveer 10 stuks nodig. Hierbij gaan we ervanuit dat het dak redelijk op het zuiden staat. Als je een oost-west dak hebt, heb je 25% meer panelen nodig voor dezelfde opbrengst. Je hebt er dan dus 12 nodig om in je eigen verbruik te voorzien.


Prijsindicatie voor zonnepanelen bij een gemiddeld huishouden

Qua kosten is het erg belangrijk wat voor daktype je hebt. Schuine daken zijn in de regel goedkoper dan platte daken. Het verschil heeft te maken met dat montagemateriaal voor platte daken duurder is. Verder zijn er nog allerlei factoren van belang, maar we kunnen nu wel al een indicatie geven.


Voor een basissysteem met basis panelen en een basis omvormer moet je denken aan een prijs van ongeveer € 4400,- excl. btw. Bij een plat dak ben je misschien € 200,- tot € 400,- duurder uit. Het is belangrijk om te weten dat je de btw terug kunt krijgen. Bij ons wordt dat geregeld door Nationale Belasting Adviseurs, een extern boekhoudkantoor.


Hoeveel een systeem in prijs verandert als gevolg van een wijziging in het aantal panelen, is moeilijk om te zeggen. In de regel kun je zeggen hoe minder panelen, des te langzamer de prijs daalt. Hoe meer panelen, des te langzamer de prijs stijgt. Op zichzelf is dat wel logisch: als je dingen op grotere schaal koopt, worden ze goedkoper.


Om een indicatie te geven, de prijs daalt of stijgt met ongeveer € 275,- excl. btw per paneel.


Onze calculator kan een uitstekende prijsindicatie geven op basis van de door jou gekozen producten en aantal panelen. Hieronder een korte uitleg hierover.


Hoe de prijsindicatie voor zonnepanelen calculator werkt

Onze calculator bestaat eigenlijk al jaren. Sommigen van ons gebruiken hem zelfs als we op bezoek gaan bij offertegesprekken. Zo nu en dan zijn we op het internet gevonden omdat we zo’n uitgebreide calculator hebben. Het soort mensen waar dat bij gebeurde waren vrijwel altijd mensen die heel erg houden van zelf puzzelen. Maar dat hoeft niet. Met een klein beetje uitleg, is de calculator in principe voor iedereen makkelijk te gebruiken.


Eigenschappen van het dak

Op de eerste pagina van de calculator kun je van alles zelf instellen. Wij raden af te veel tijd hieraan te besteden. Het belangrijkst zijn twee zaken: 1) wat voor dak heb je? 2) hoeveel panelen wil je? Je kunt kiezen wat voor dak je hebt. Schuin is goedkoper dan plat. Het zijn ook andere montagemateriaal merken. Je kunt ook een keuze maken hoeveel panelen je wilt. Als je dat niet weet, kun je een advies ontvangen hoeveel panelen je nodig hebt voor jouw verbruik.


In de twee opvolgende schermen kies je welke producten je een calculatie voor wilt ontvangen.


Scherm van de panelen

Op het scherm van de panelen zie je een carrousel waar je de panelen naar het midden toe kunt bewegen om deze te selecteren. Rechts ontstaan vergelijkingsbalkjes. Je kunt maximaal 3 panelen selecteren voor de vergelijkingsbalken. Voor de prijsindicatie voor zonnepanelen kun je hoogstens 1 paneel selecteren.


Scherm van de omvormer

Het scherm van de omvormer werkt precies hetzelfde als die van de panelen. Je hebt weer het carrousel waar je de omvormer in het midden zet om deze te selecteren. Rechts ontstaan vergelijkingsbalkjes. Je kunt maximaal 3 omvormers selecteren voor de vergelijkingsbalken.


Prijsindicatie

Op de pagina van de prijsindicatie zie je wat het door jouw geselecteerde systeem kost. Je kunt op deze pagina nog de producten aanpassen of het aantal panelen. In de calculator kun je van alles zelf instellen. Je kunt kiezen wat voor dak je hebt. Je kunt ook een keuze maken hoeveel panelen je wilt of een advies ontvangen hoeveel panelen je nodig hebt voor jouw verbruik.


PDF of offerte aanvragen

Het is mogelijk om een uitdraai te maken van de prijsindicatie en die naar jezelf te sturen. Dit doe je via de PDF-knop rechts onderin op de pagina van de prijsindicatie. Als je nog geen afspraak hebt gemaakt, kun je dat direct doen in de calculator via de Aanvraag-knop.

261 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page