top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

Offertes op afstand voor zonnepanelen

Bijgewerkt op: 3 jul. 2022

Onze visie is dat een offerte op afstand voor zonnepanelen misschien wel goedkoper kan zijn, maar zelden zal dit een betere offerte zijn dan na een gedegen bezoek van een adviseur. Zeker een adviseur met de nodige ervaring kijkt naar zaken die vanuit de lucht erg moeilijk zijn om te zien. Zelfs na een grondig bezoek kunnen goede adviseurs voor verrassingen komen te staan op de dag van installatie. Bij Triplesol adviseren we daarom dikwijls tegen offertes op afstand voor zonnepanelen.


Op deze pagina lees je over:Offertes op afstand voor zonnepanelen en onze eigen werkmethode

De software om legplannen mee in te tekenen heeft ook erg grote sprongen gemaakt. Het is ongelofelijk hoe in sommige gevallen installaties tot op de centimeter nauwkeurig kunnen worden ingetekend. Als dat allemaal zo goed functioneert, waarom doen wij het dan niet? – dachten we.


Ook Triplesol heeft wel eens met die softwarepakketten gestoeid. Over de jaren hebben we verschillende aanbieders uitgeprobeerd. De ontwikkelingen op dit terrein zijn nauwelijks bij te houden. Continue zijn aanbieders bezig hun pakketten uit te breiden om het voor installateurs zoals ons zo handig mogelijk te maken. Ook wij sloegen soms achterover van de nauwkeurigheid van deze software.


En als er dan toch iets gezegd moet worden over onze methodes, zou je juist moeten stellen dat we over de jaren steeds analoger zijn gaan denken en minder digitaal. We zijn erachter gekomen dat daken zich niet goed lenen voor digitaal. Het zijn ruwe, starre plekken en ze hebben vaak een heel eigen karakter. Dat karakter is vanuit de lucht bijna onmogelijk in te schatten. Gemetselde nokken, aangesmeerde randen, isolatie: probeer dat maar eens op een luchtfoto te zien.


Niet alle foto’s uit de lucht zijn even scherp bij offertes op afstand voor zonnepanelen. Wat we vaak zien - zelfs bij de beste pakketten - was dat de luchtfoto’s scheef waren genomen. Als je op zo’n scheve foto probeert afstanden te bepalen, kom je helemaal verkeerd uit.


Zoals met alles zijn er uitzonderingen, maar wij hebben besloten dat er eigenlijk meer uitzonderingen zijn met dit werk dan dat er regels zijn. Hoe dichter je fysiek bij het project kunt komen, des te beter je voorbereidt bent voor een succesvolle installatie. Er is altijd wel een oplossing voor een foutje, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.


Offertes op afstand voor zonnepanelen van concurrenten

Toch zien we de laatste paar jaren een hoop van onze concurrenten gebruik maken van offertes op afstand voor zonnepanelen. In de praktijk zien we ook dat onze concurrenten aanbieden dat de installateurs op dag van installatie eerst een check doen of alles past. Ook het bekabelingstraject wordt dan even nagelopen. Wij werken met een installatiebedrijf dat in opdracht van zo’n concurrent werkt. Eerstehands weten wij hoe ongelofelijk vaak de installateurs hun spullen weer kunnen inpakken en hoeveel ergernis dit oplevert voor klanten.


Maar het stopt niet bij een legplan dat niet past. Een adviseur die op locatie is gaan kijken doorleeft zijn aanbieding veel meer. Van hetzelfde bedrijf horen we vaak hoe er in elektrotechnisch opzicht soms geen klap van klopt: 1) 3-fase omvormers bij 1-fase aansluitingen; 2) verkeerde kabels; 3) onbereikbare dakoppervlakken; 4) onbegaanbare ruimtes en wat dies meer zij. Een adviseur kijkt veel meer dan alleen naar wat er kan, hij kijkt ook naar de minstens even belangrijke hoe het kan.


We snappen eigenlijk niet eens hoe concurrenten als bovengenoemde er iets aan overhouden. We denken dat ze genoegen nemen met een heel lage gemiddelde marge per klus, en gewoon mikken op grote aantallen. De vraag is alleen of hun klanten met die opzet het best gediend zijn. Wij wagen het dat te betwijfelen.


Toch een offerte op afstand voor zonnepanelen

Bij een offerte op afstand zal je zelf meer uitzoekwerk hebben dan als een adviseur een opname doet. Toch zijn er voorbeelden denkbaar wanneer je het kunt houden bij een offerte op afstand:


1) Je kent je eigen situatie heel goed en je weet zelf wat er past en hoe het aangesloten moet worden.

2) Je hebt al meerdere bezoeken gehad van betrouwbare aanbieders en ze zijn het erover eens hoe het zou moeten.

3) Je krijgt goed advies van een vriend of kennis met verstand van dit soort zaken.

4) Je wilt de installatie zelf plaatsen.


Als je aan jezelf twijfelt, kun je echt beter een adviseur laten komen. Klopt de informatie die je hebt doorgegeven niet, zal een goede installateur een clausule hebben voor meerkosten. Een adviseur die langskomt en zelf een vergissing maakt, zal altijd kosteloos zijn eigen fout oplossen. Uiteraard geldt het laatste wel alleen als je met een net bedrijf te maken hebt.


Calculator in plaats van offerte op afstand

Natuurlijk begrijpen we dat een belangstelling in het onderwerp zonnepanelen vaak niet betekent dat je morgen direct een handtekening ergens onder gaat zetten. Soms wil je gewoon wat informatie. Gewoon een aantal offertes om te begrijpen waar je aan begonnen bent, is wel prettig. Zo kun je een beetje bekijken wat er te koop is en wat het ongeveer moet kosten.


Om aan deze wens gehoor te geven hebben wij een aantal jaren geleden een calculator ontwikkeld die bijna alle informatie heeft van een offerte, maar waar je zelf de producten kunt samenstellen en er gelijktijdig over kunt lezen. Deze calculator is gewoon nog beschikbaar. Bekijk deze nu.


Offertes op afstand van Triplesol

Triplesol krijgt gelukkig veel positieve referenties. Ook heel veel van mensen die ver buiten het bezoekgebied wonen. Natuurlijk plaatsen wij hier ook zonnepanelen. Vaak begint zo’n offertetraject met een offerte op afstand. Vaak eindigt deze ook daarmee. Als wij de opdracht aannemen zonder bezoek, accepteren wij ook het risico dat als het niet kan, er geen meerkosten bijkomen het op een andere manier op te lossen.


Wat ook wel eens voorkomt is dat we besluiten een installateur langs te sturen. Zij kunnen op wat meer plekken kijken dan wij. Het dak is een logische plek. Een ander goed voorbeeld is voor een bekabelingstraject. Soms moeten ze daarvoor iets proberen met een koof of ze nemen een kijkje in de kruipruimte. Deze methode passen we zelfs toe als een adviseur dit nodig vindt.


Voor het maken van een offerte op afstand voor zonnepanelen maken wij altijd gebruik van een ingevulde vragenlijst en wat foto’s van de situatie. Het kan zijn dat we wat moeten corresponderen over dit onderwerp nog. Als dat het geval is, weten we je altijd wel te vinden. Het helpt heel erg als dit kan op zowel een vaste lijn als mobiel nummer.

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page