top of page
Foto van schrijverTriplesol

Het beste moment om zonnepanelen te installeren

Bijgewerkt op: 3 jul. 2022

We krijgen redelijk vaak de vraag of zonnepanelen installeren in de winter nu zin heeft. Er zijn een aantal zaken die daarbij in overweging genomen kunnen worden. Het gewicht van die overwegingen zal voor elke situatie anders zijn. Triplesol zelf installeert het hele jaar door, met uitzondering van weekenden en feestdagen. Zo nu en dan sluiten we voor vakantie, maar dat geven we ruim van tevoren aan.


Het is misschien een beetje tegennatuurlijk, maar zonnepanelen installeren in de winter is eigenlijk zo’n gek idee nog niet. Het klopt dat de opbrengsten in de winter niet hoog zijn. Achtereenvolgens sommen wij een aantal redenen op waardoor installeren in de winter toch erg zinvol is.


Op deze pagina bespreken we:



Lagere prijzen in de winter

Het is nu eenmaal een beetje psychologisch: zonnepanelen worden geassocieerd met zonnig weer. Als er geen zonnig weer is, denken mensen er minder snel aan. Dit betekent dat de markt in de echte wintermaanden een dip kent. Deze dip ervaren we al jaren zo. Offertes die we hebben lopen stellen het even uit en het is hard concurreren met andere aanbieders om het aantal opdrachten op peil te houden.


Hieraan kleeft natuurlijk het gevolg dat om toch de opdrachten binnen te krijgen die we nodig hebben, we met onze prijzen vaak moeten dalen. Het kan zo erg zijn, dat we ons afvragen hoe andere bedrijven van hun prijzen rond kunnen komen. Onze prijzen dalen ook, maar het is belangrijk dat we wel een gezonde marge blijven houden om onze werkzaamheden in de toekomst te kunnen blijven doen. Als we bij de eerste de beste service klus rode cijfers gaan schrijven, beginnen we er niet aan. Installateurs die onder zo’n kritische grens duiken, wensen we veel succes.


Dit gezegd hebbende, de algemene tendens in de markt zijn dus dalende prijzen voor installaties in de winter en als consument kun je hier aardig van profiteren.


Je wordt snel geholpen

Wachttijden in de lente en begin van de zomer kunnen ernstig oplopen. Dat is opmerkelijk om twee redenen: 1) installateurs hebben meer dagen waar ze op kunnen werken; 2) ze kunnen vaak meerdere installaties op een dag afronden. De toestroom klanten in de lente is zowat onbeheersbaar.


Laag seizoen

In de regel worden er twee installaties op een dag gedaan, of het nu zomer of winter is. Maar binnen deze kaders is er veel flexibiliteit. In de zomer kan een goede installateur wel drie klussen op een dag doen. In de winter is werken soms helemaal niet mogelijk door sneeuw en ijs, harde regen, of harde wind. Soms worden klussen dan gestaakt of niet eens uitgevoerd. We hebben in ons werk ook wel eens dat er service verleent moet worden op een installatie. Twee klussen op een dag met service erbij is dan meestal helemaal niet te doen.


Het rustigste deel van het jaar is voor ons eind januari begin februari. Begin januari zijn we nog installaties aan het installeren die we eind december hebben verkocht. Vanaf medio december zijn we al heel erg gas terug aan het nemen zodat we rond Kerstmis kantoor kunnen sluiten. Dat betekent dat in januari we al een stuk minder opdrachten hebben om uit te voeren. Eind januari en begin februari is het heel rustig voor ons. Je kunt dan wel binnen een week geholpen zijn. Deze periode duurt voor ons gelukkig niet lang.


Hoog seizoen

Begin februari zien we meestal een groei in het aantal opdrachten en die zet erg sterk door vanaf maart. Vanaf eind februari zitten we aan 4-6 weken wachttijd. April en mei zijn doorgaans onze drukste maanden qua opdrachten. In deze periode is de wachttijd tussen 4 en 10 weken. De agenda slibt dan helemaal dicht. Het is gelukkig ook een periode waarin installateurs makkelijk twee klussen per dag kunnen en willen doen.


De wachttijden tijdens de zomermaanden kunnen ernstig uitlopen. Wij hebben bij Triplesol wachttijden meegemaakt van tegen de 3 maanden. We weten van sommige installateurs dat ze een wachttijd hebben die 6 tot 7 maanden is. Dat zijn meestal eenpitters met een goede naam. Mensen zijn bereid daarop te wachten. Voor de meeste mensen is dat echter onacceptabel. Snel leveren is soms misschien nog wel belangrijker voor mensen dan de prijs.


We bouwen in de zomervakantie wel een weekje in zonder installaties, maar tot eind september is het vaak nog erg druk. De wachttijd in de zomer neemt iets af. 4 tot 6 weken wordt weer normaal. Medio oktober wordt het echts iets rustiger. Wachttijden zijn dan minder dan een maand, over het algemeen. Qua opdrachten loopt het terug. De dagen worden korter: er is ook minder mogelijk op een dag. Er is kort voor kerst weer een opleving. Er komen dan wat meer ondernemers die nog even wat geld moeten uitgeven in verband met vermogensbelastingen.


0% rente op je spaargeld

De meeste mensen maken bij geld dat ze overhouden drie keuzes: 1) uitgeven; 2) sparen; of 3) investeren. Zonnepanelen zijn een investering als elke andere. Het betekent dat je de twee eerstgenoemde dingen niet doet. Sparen wordt in dit tijdperk van extreem lage rente sterk ontmoedigd. We leven ook in een land waar de kennis bestaat dat je geld voor je aan het werk moet zetten. Investeren is iets wat steeds meer mensen bezighoudt. Geld uitgeven aan louter consumptiemiddelen, is nu eenmaal niet iets dat rechtschapen Hollanders van nature doen.


In zonnepanelen installeren is zinnig omdat het een zeer veilige investering is waar je niet snel mee een misstap kunt maken. Natuurlijk zijn er andere investeringen die je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld investeren in Bitcoin. Bitcoin zal nog wel tot astronomisch niveau doorstijgen. Maar investeren in zoiets is niet voor iedereen. Voor de meeste mensen is het iets te ongrijpbaar. Maar iedereen met een woning kan zich een zonnepaneleninstallatie inbeelden. Het kan ook zo afgelopen zijn met digitale valuta. Zonnepanelen zijn toch iets robuusts wat je op je dak hebt liggen.


Een werkende zonnepaneelinstallatie op het dak zal vanaf het eerste moment renderen. Ook al is het met 1/10de van een procentpunt, doet het nog altijd meer dan als je het op de bank laat staan.


Afbouwing salderingswetgeving en zonnepanelen installeren in de winter

Zonnepanelen in de winter betekent ook dat je zo snel mogelijk gebruik maakt van de salderingswetgeving. Het is nu nog onduidelijk in welke mate de salderingswetgeving wordt afgebouwd. Wellicht dat verkiezingen daar nog van invloed op kunnen zijn. De meeste mensen in de zonne-energie sector zijn er wel van overtuigd dat er een vorm van afbouw gaat komen. Die zal vijf tot vijftien jaar duren ongeveer.


Het gegeven dat de salderingswetgeving af gaat bouwen zou dus een beweegreden kunnen zijn de zonnepanelen zo snel mogelijk op je dak te leggen. Ook als de zon niet schijnt, profiteer je nog optimaal van de salderingswetgeving. Hoe langer je het uitstelt, des te minder je ervan profiteert.


Zonnepanelen installeren in de zomer: geen garantie op succes

Mensen denken vaak dat zonnepanelen in de zomer installeren een perfect moment is daarvoor. Zonnepanelen installeren in de winter zou lastiger zijn door bijvoorbeeld het weer. In de zomer kun je echter ook erg last hebben van het weer.


Het wordt in Nederland steeds heter in de zomer door klimaatopwarming. Installeren op een pannendak is bij erg heet weer niet te doen. Het is veel te heet om met beschermende kleding te werken. Als je huidcontact maakt met de pannen, verbrandt het. Wij hebben regelmatig met heet weer installaties moeten annuleren.


Ook in de zomer komen stormen veel voor. Harde wind, regen, we maken vanalles mee. Uitstel in de zomer betekent vaak langer wachten doordat het moeilijker is een installatie opnieuw in te plannen.


Je weet direct dat het goed dicht ligt

We krijgen steeds drogere periodes in Nederland die langer duren. Vorig jaar was er in het voorjaar nauwelijks neerslag. Toen het in een keer toch ging regenen, kregen we telefoontjes over lekkage. Dat was lang niet altijd onze schuld, maar je weet dan pas eigenlijk een stuk later dan na de installatie of alles wel goed aansluit. Bij zonnepanelen installeren in de winter - als er ergens een pan niet goed ligt en het regent - heb je dat direct door. Het loopt zo naar binnen toe. De installatie wordt veel sneller getest door het weer in de winter, dan in de zomer.


Zonnepanelen installeren in de winter: ook niet gegarandeerd succes

Laten we eerlijk zijn over zonnepanelen installeren in de winter, want dat is ook niet per definitie een succes. Want zonnepanelen installeren is altijd afhankelijk van het weer. Goed weer heb je zowel in de zomer als in de winter. Het is gewoon belangrijk dat het niet glad is op het dak en dat er niet te veel wind staat. Dat soort omstandigheden komen zo wel in de winter voor als in de zomer.

149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

تعليقات


bottom of page