top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

Enphase
Enphase heeft zich gevestigd als een baanbrekende speler op de omvormermarkt, met innovatieve technologieën die niet alleen de efficiëntie van zonne-energiesystemen mogelijk verbeteren, maar ook de betrouwbaarheid en het gebruiksgemak ervan vergroten. Laten we eens dieper ingaan op de voordelen die Enphase biedt voor zowel haar klanten als de bredere samenleving.

 

In dit artikel lees je over:


 

Snelle feiten over Enphase

 

Enphase systemen maken gebruik van micro-omvormers die elk zonnepaneel voorzien van zijn eigen omvormer. Dit zorgt mogelijk voor betere prestaties, zelfs bij schaduw en verschillende oriëntaties van panelen. Met de Envoy Communications Gateway kunnen gebruikers de prestaties van hun zonne-energiesysteem in realtime volgen via een online dashboard of mobiele app. Dit biedt gedetailleerde inzichten in energieproductie en helpt bij het identificeren van eventuele problemen. Dankzij de micro-omvormertechnologie kunnen Enphase-systemen worden ontworpen met verschillende paneeloriëntaties en -configuraties. Dit maakt ze geschikt voor verschillende daktypen en omstandigheden. Enphase staat bekend om zijn betrouwbare producten en uitstekende klantenservice. Het bedrijf biedt garantie en ondersteuning voor zijn producten om ervoor te zorgen dat klanten tevreden zijn met hun investering. Op de Gateway van Enphase zit 5 jaar garantie; op de micro-omvormers zit 25 jaar garantie. Enphase heeft een toewijding aan duurzaamheid en streeft naar energie-efficiëntie in zijn producten en bedrijfspraktijken. Het bedrijf zet zich in voor het verminderen van de ecologische voetafdruk van zonne-energiesystemen en het bevorderen van een meer duurzame energietoekomst.

 

Sterke punten van Enphase

 

Micro-omvormertechnologie: Efficiëntie in Actie

Een van de meest opvallende kenmerken van Enphase-systemen is het gebruik van micro-omvormertechnologie. In tegenstelling tot traditionele stringomvormers, die de prestaties van het hele zonne-energiesysteem kunnen beïnvloeden als er een storing optreedt, werken micro-omvormers op individuele zonnepanelen. Dit zorgt mogelijk voor een aanzienlijk hogere efficiëntie, omdat elk paneel optimaal kan functioneren, ongeacht de omstandigheden van de andere panelen. Dit betekent dat zelfs als er schaduw valt op een deel van het systeem, de rest van de panelen in theorie nog steeds maximaal vermogen kunnen leveren.

 

Verbeterde Betrouwbaarheid en Prestaties

Dankzij het gedecentraliseerde ontwerp van Enphase-systemen zijn ze vaak betrouwbaarder dan traditionele systemen met stringomvormers. In geval van storingen, bijvoorbeeld als gevolg van schade aan een enkel paneel, blijven de andere panelen onaangetast en blijft het systeem operationeel. Dit minimaliseert de downtime en zorgt voor een consistente energieproductie over de hele levensduur van het systeem.

 

Bovendien bieden Enphase-systemen realtime monitoring van de prestaties van individuele panelen, waardoor eventuele problemen snel kunnen worden geïdentificeerd en opgelost. Dit verhoogt niet alleen de betrouwbaarheid van het systeem, maar zorgt er ook voor dat eigenaren altijd op de hoogte zijn van de energieproductie van hun systeem en eventuele potentiële problemen.

 

Eenvoudige Installatie en Uitbreidbaarheid

Een ander voordeel van Enphase-systemen is de eenvoudige installatie. In vergelijking met stringomvormers vereisen micro-omvormers minder complexe bedrading en kunnen ze gemakkelijker worden geïnstalleerd, wat resulteert in lagere installatiekosten en minder kans op fouten.

 

Bovendien maken Enphase-systemen het relatief eenvoudig om het zonne-energiesysteem in de toekomst uit te breiden. Omdat elk paneel zijn eigen omvormer heeft, kunnen nieuwe panelen eenvoudig aan het bestaande systeem worden toegevoegd zonder de prestaties van de bestaande panelen te beïnvloeden. Dit maakt het gemakkelijker voor huiseigenaren en bedrijven om hun energieproductie in de loop van de tijd te vergroten en zich aan te passen aan veranderende energiebehoeften.

 

Maximale Energieproductie en Besparingen

Door de combinatie van efficiënte micro-omvormertechnologie, realtime monitoring en de Enphase batterij-oplossing, kunnen Enphase-systemen de energieproductie van zonne-energiesystemen maximaliseren. Dit resulteert niet alleen in lagere energierekeningen voor eigenaren, maar kan ook leiden tot aanzienlijke besparingen op de lange termijn. Bovendien kunnen eigenaren profiteren van de dynamische tarieven die in sommige huishoudens al gelden. Huiseigenaren kunnen zo mogelijk geld verdienen door overtollige energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet of energie uit het net te slurpen en later er weer op in te voeden tegen een hogere prijs.

 

Wat is nu het doel van een Enphase systeem; waarom kiezen zoveel mensen ervoor?

 

Ongetwijfeld zit in een deel van het antwoord in de marketing van Enphase. Alles wat Enphase aanraakt krijgt een Silicon Valley-achtige uitstraling. Het is een beetje de Apple van de micro-omvormers. Of Enphase nu echt hard kan maken dat ze beter zijn dan bijvoorbeeld string-omvormers, bespreken we elders. Hier volgt de theoretische beantwoording van bovengestelde vraag.

 

Het doel van een Enphase-systeem is om de efficiëntie en prestaties van zonne-energiesystemen te verbeteren, vooral in omstandigheden met schaduw. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van geavanceerde technologieën, zoals micro-omvormers en monitoringoplossingen, die elk specifieke uitdagingen aanpakken die gepaard gaan met traditionele stringomvormersystemen.

 

Micro-omvormers zijn het kernproduct van Enphase en vervangen de traditionele stringomvormers door elk zonnepaneel van zijn eigen omvormer te voorzien. Dit minimaliseert de impact van schaduw en zorgt ervoor dat zelfs als een paneel in de schaduw ligt, de prestaties van andere panelen niet worden beïnvloed. In tegenstelling tot stringomvormers, waarbij de prestaties van de hele string worden beïnvloed door schaduw op één paneel, bieden micro-omvormers van Enphase individuele controle en optimalisatie van elk paneel in het systeem.

 

Bovendien biedt Enphase geavanceerde monitoringoplossingen, zoals de Envoy Communications Gateway, die gebruikers in staat stellen om in realtime de prestaties van hun zonne-energiesysteem te volgen en te beheren. Dit geeft gebruikers gedetailleerde inzichten in de energieproductie van elk paneel, waardoor ze eventuele problemen snel kunnen identificeren en oplossen. SolarEdge doet hetzelfde. Het zijn dan ook vergelijkbare systemen in die zin.

 

Dankzij deze geavanceerde technologieën biedt Enphase in theorie niet alleen betere prestaties in situaties met schaduw, maar ook meer flexibiliteit bij het ontwerpen van zonne-energiesystemen. Dit maakt Enphase ideaal voor verschillende daktypen en omstandigheden, zoals dakkapellen, oost-west daken, uitbouwen en garages.

 

Afgezien van technologische voordelen, wordt Enphase beschouwd als een betrouwbare keuze vanwege de solide reputatie van het bedrijf. Enphase is een bekende speler in de zonne-energie-industrie en staat bekend om zijn kwaliteit, betrouwbaarheid en uitstekende klantenservice.

 

De onderdelen van een Enphase systeem

 

Hier zijn de belangrijkste onderdelen van een Enphase-systeem en hun functies:

 

1. Zonnepanelen: Dit zijn de fotovoltaïsche panelen die zonlicht omzetten in elektrische energie. De zonnepanelen vormen de basis van het systeem en genereren gelijkstroom (DC) elektriciteit wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht.

 

2. Micro-omvormers: Elke zonnepaneel is gekoppeld aan een micro-omvormer. De micro-omvormer is verantwoordelijk voor het omzetten van de gelijkstroom (DC) die door het zonnepaneel wordt geproduceerd in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in huishoudelijke elektrische systemen. Door de micro-omvormer direct aan het paneel te koppelen, wordt de energieproductie van elk paneel geoptimaliseerd en worden de prestaties van het hele systeem gemaximaliseerd.

 

De Ensemble-serie micro-omvormers van Enphase zijn ontworpen voor gebruik in zonne-energieopslagsystemen en bieden geavanceerde functionaliteit voor energiebeheer en back-upstroomvoorziening. Deze omvatten de IQ 8 en IQ 8D micro-omvormers, en zijn geoptimaliseerd voor gebruik met de Enphase Ensemble-oplossing voor energieopslag. De Ensemble-serie micro-omvormers bieden een naadloze integratie met zonne-energieopslag en kunnen worden gebruikt voor noodstroomvoorziening in geval van stroomuitval.

 

3. Envoy Communications Gateway: Dit apparaat fungeert als het communicatiehub van het Enphase-systeem. Het verzamelt gegevens van elke micro-omvormer en stuurt deze draadloos naar het monitoringplatform van Enphase. Hierdoor kunnen eigenaren de prestaties van hun zonne-energiesysteem in realtime volgen en eventuele problemen snel identificeren en oplossen.

 

Tegenwoordig wordt de Envoy ook simpelweg Gateway genoemd. Je hebt twee soorten Envoy: de metered en de standard. De metered is het beste als je later nog van plan bent bijvoorbeeld een batterij aan te sluiten. Optioneel bij de metered zijn de spoelen. De spoelen geven je een indruk van hoe de consumptie in het huishouden verdeeld is.

 

4. Spoelen: In een Enphase-metered systeem worden spoelen gebruikt als onderdeel van de monitoringfunctie van het systeem. Deze spoelen, ook wel stroomspoelen genoemd, worden geïnstalleerd rond de hoofdleidingen van de groepenkast van een woning of gebouw. Ze detecteren de stroom die door het elektrische systeem van het gebouw stroomt en geven deze informatie door aan de Envoy Communications Gateway van het Enphase-systeem.

 

Door de stroom door de spoelen te meten, kan het Enphase-systeem de totale elektriciteitsconsumptie van het gebouw monitoren. Dit stelt huiseigenaren en bedrijfseigenaren in staat om niet alleen de energieproductie van hun zonne-energiesysteem te volgen, maar ook om hun totale energieverbruik te meten en te beheren.

 

Met behulp van de informatie die wordt verzameld door de stroomspoelen, kan het Enphase-systeem eigenaren voorzien van gedetailleerde gegevens over hun energieverbruik, inclusief piekuren, daluren en totale energieconsumptie. Dit stelt hen in staat om hun energieverbruik te optimaliseren, hun elektriciteitskosten te verlagen en een meer duurzame levensstijl te bevorderen.

 

Kortom, de spoelen in een Enphase-metered systeem spelen een cruciale rol bij het monitoren en beheren van de totale energieconsumptie van een gebouw, waardoor eigenaren waardevolle inzichten krijgen in hun energieverbruik en hen helpen om energie-efficiënter te worden.

 

5. AC-bypass-box (indien van toepassing): In sommige installaties kan een AC-bypass-box worden gebruikt. Dit apparaat biedt een omleiding voor de wisselstroom (AC) die door het Enphase-systeem wordt geproduceerd, zodat het kan worden omgeleid naar het elektriciteitsnet of naar een accuopslagsysteem, afhankelijk van de configuratie van het systeem.

 

6 Q-Relais: Het Q-relais is een optioneel onderdeel dat kan worden toegevoegd aan een Enphase-systeem voor extra functionaliteit. Het fungeert als een schakelaar die de stroomtoevoer naar het zonne-energiesysteem kan onderbreken in geval van een noodgeval, zoals een stroomstoring of een veiligheidssituatie. Dit zorgt voor extra veiligheid en voldoet aan de eisen van bepaalde elektriciteitsnetwerken.

 

7 Lasdozen: Lasdozen worden gebruikt om de bekabeling van het Enphase-systeem te organiseren en te beschermen. Ze bevatten de verbindingen tussen de zonnepanelen, micro-omvormers en andere componenten van het systeem. Lasdozen zorgen voor een veilige en betrouwbare verbinding tussen de verschillende onderdelen en beschermen de bedrading tegen weersinvloeden en mogelijke beschadigingen.

 

Aan het einde van een Enphase string, kun je net zo goed een Enphase einddop plaatsen als een lasdoos. Het gaat er gewoon dat de kabel goed wordt afgedopt en beschermd is van weer en wind.

 

Door het toevoegen van het Q-relais en het gebruik van lasdozen wordt de functionaliteit en veiligheid van het Enphase-systeem verder verbeterd. Het Q-relais biedt extra bescherming in noodgevallen, terwijl lasdozen zorgen voor een veilige en georganiseerde bekabeling van het systeem. Samen dragen al deze onderdelen bij aan de efficiëntie, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van het Enphase-zonne-energiesysteem.

 

8. Monitoringplatform: Het monitoringplatform van Enphase stelt eigenaren in staat om de prestaties van hun zonne-energiesysteem in realtime te volgen via een online dashboard of mobiele app. Ze kunnen gegevens bekijken zoals de energieproductie van elk paneel, de totale energieproductie van het systeem, eventuele foutmeldingen en meer. Dit biedt eigenaren waardevolle inzichten in de werking van hun systeem en stelt hen in staat om eventuele problemen snel op te lossen.

 

9. Ferrietringen: Zonder ferrietringen is er een kans dat er storingen komen in de opbrengstgegevens. De micro-omvormers communiceren namelijk via PLC. PLC is een erg kwetsbaar systeem omdat er kans ontstaat van “ruis op de lijn”, veroorzaakt door andere elektrische apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Ferrietringen zijn erg succesvol in het voorkomen van die ruis.

 

Samengevat vormen deze onderdelen een compleet Enphase-systeem dat efficiëntie, betrouwbaarheid en gebruiksgemak biedt voor huiseigenaren en bedrijven die zonne-energie willen benutten. De systemen zijn zowel in 1 als in 3-fase uitvoerbaar met precies dezelfde micro-omvormers.

 

Klantenservice

 

Gelukkig is de kans dat een Enphase product stuk gaat erg klein. Mocht het toch gebeuren, dan hebben onze installateurs gelukkig toegang tot een uitstekende technische ondersteuning. Ook eindgebruikers kunnen linea recta in contact treden met Enphase. Dat is in het geval van SolarEdge niet zo.

 

Voor installateurs biedt en Enphase uitgebreide online bronnen, waaronder handleidingen, installatiegidsen, veelgestelde vragen en technische documentatie, die gebruikers kunnen raadplegen voor hulp en begeleiding. Bovendien organiseert Enphase regelmatig trainingen en workshops voor installateurs en partners, waar ze kunnen leren over de nieuwste producten, technologieën en best practices bij het gebruik van de Enphase producten.

 

Bedrijfsprofiel Enphase

 

Enphase Energy, opgericht in 2006 door Martin Fornage, Raghu Belur en enkele anderen, begon als een ambitieuze startup met een visie om de zonne-energie-industrie te transformeren. Het bedrijf, gevestigd in Californië, kwam voort uit de overtuiging dat traditionele zonne-energiesystemen met stringomvormers hun beperkingen hadden en dat er ruimte was voor innovatie en verbetering.

 

De Vroege Jaren: Technologische Ontwikkeling en Doorbraak 

In de beginjaren concentreerde Enphase zich op onderzoek en ontwikkeling, waarbij het team zich toelegde op het ontwerpen en testen van micro-omvormertechnologie. Deze technologie, in tegenstelling tot de gangbare stringomvormers, stelde elk zonnepaneel in staat om zijn eigen omvormer te hebben, waardoor de efficiëntie van zonne-energiesystemen werd verbeterd en de betrouwbaarheid werd verhoogd. Na jaren van intensief werk en testen, brak Enphase door met de lancering van zijn eerste commerciële product, de Enphase Microinverter System, in 2008. Deze mijlpaal markeerde het begin van een nieuw tijdperk in de zonne-energie-industrie, waarin micro-omvormertechnologie snel terrein won en de standaard werd voor zonne-energiesystemen over de hele wereld.

 

Uitbreiding en Innovatie: Diversificatie van Productaanbod 

In de daaropvolgende jaren zette Enphase zijn groei voort door het productaanbod uit te breiden en voortdurend te innoveren. Het bedrijf lanceerde verschillende nieuwe producten en functies, waaronder de Envoy Communications Gateway, die realtime monitoring mogelijk maakte van zonne-energiesystemen, evenals opslagoplossingen zoals de Enphase AC Battery, waarmee huiseigenaren hun zelfvoorziening konden vergroten.

 

Wereldwijde Impact: Verspreiding van Enphase-technologie 

Met een groeiende reputatie voor innovatie en betrouwbaarheid, begon Enphase zijn technologie wereldwijd te verspreiden. Het bedrijf opende regionale kantoren en distributiecentra over de hele wereld, waaronder in Europa, Australië en Azië, om aan de vraag naar zijn producten te voldoen en zijn klantenbestand uit te breiden.

 

Toekomstperspectief: Duurzaamheid en Groei 

Vandaag de dag blijft Enphase een toonaangevende speler in de zonne-energie-industrie, met een voortdurende focus op duurzaamheid, innovatie en groei. Het bedrijf blijft zijn technologie verbeteren en nieuwe oplossingen ontwikkelen om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van de markt en de groeiende vraag naar schone energiebronnen. Met een rijke geschiedenis van technologische doorbraken en wereldwijde impact, blijft Enphase een voorloper in de evolutie van de zonne-energie-industrie en een drijvende kracht achter de overgang naar een duurzamere energietoekomst.

 

Enphase en duurzaamheid

 

Enphase heeft zich gecommitteerd aan duurzaamheid op verschillende niveaus, zowel in zijn productaanbod als in zijn bedrijfspraktijken. Hier zijn enkele van de manieren waarop Enphase bijdraagt aan duurzaamheid:

 

Energie-efficiëntie en circulaire economie

Enphase streeft naar energie-efficiëntie in zijn producten door middel van continue innovatie en verbetering van zijn micro-omvormertechnologie. Door energieverlies te minimaliseren en de prestaties van zonne-energiesystemen te optimaliseren, helpt Enphase bij het maximaliseren van de energieproductie en het minimaliseren van verspilling. Enphase houdt rekening met de principes van de circulaire economie door het ontwerp van zijn producten. Het bedrijf streeft naar duurzame materialen en productieprocessen, evenals naar recycling en hergebruik van producten aan het einde van hun levensduur. Door deze benadering helpt Enphase bij het verminderen van afval en het bevorderen van een meer circulaire benadering van productie en consumptie.

 

Beperken ecologische voetafdruk en maatschappelijke projecten

Naast zijn producten streeft Enphase naar duurzaamheid in zijn bedrijfspraktijken. Het bedrijf stelt zich ten doel om zijn ecologische voetafdruk te minimaliseren door middel van energiezuinige kantoren en faciliteiten, duurzaam transport en het verminderen van afval en verbruik van natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast is Enphase betrokken bij maatschappelijk verantwoorde initiatieven en filantropische activiteiten, gericht op het ondersteunen van gemeenschappen en het bevorderen van duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Dit omvat onder meer het verstrekken van zonne-energieoplossingen aan gemeenschappen in nood en het ondersteunen van educatieve programma's op het gebied van hernieuwbare energie. Door middel van deze inspanningen toont Enphase zijn toewijding aan duurzaamheid en draagt het bij aan een meer duurzame toekomst voor onze planeet en de samenleving als geheel.


APS, SolarEdge, Enphase: het maakt ons niet uit

 

Als de keus is gemaakt voor een parallel geschakeld systeem, dan laten we het aan de klant over waar ze voor kiezen. Enphase is net zo betrouwbaar als APS of SolarEdge en levert net zoveel op. De garanties op de producten zijn erg vergelijkbaar. Het aantal storingen dat voorkomt is ook ongeveer hetzelfde. Vaak zijn APS en SolarEdge iets goedkoper. APS wordt vaak verkocht met de opmerking dat waar een gelijkstroom systeem zoals SolarEdge hoge voltages op het dak genereert, een wisselstroom systeem van APS of Enphase niet meer spanning heeft dan een normaal stopcontact. De waarheid is dat dit geen klap uitmaakt. Het klopt dat je liever een draadje doorknipt waar 230 V op staat, dan waar 800 V op staat, maar gelukkig komt het niet vaak voor dat mensen die fout maken. Dit gezegd hebbende, Enphase is op zichzelf een betrouwbaar en mooi bedacht systeem en het heeft al de voordelen die SolarEdge ook heeft.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goodwe

댓글


bottom of page