top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

Goodwe

Bijgewerkt op: 2 jul. 2022

Goodwe is het merk serieel omvormer dat wij aanbieden. Wij werken eigenlijk pas sinds kort weer met Goodwe. We hebben lange tijd serieel niet geïnstalleerd, omdat we ons wilde positioneren in de markt als alleen aanbieder van middel en hogere segment. We kwamen er later pas achter dat serieel juist onverwoestbaar was en net zoveel opleverde als parallel. We zijn daarna weer begonnen met serieel en we hebben daar geen moment spijt van gehad.


Op deze pagina lees je over:



Snelle feiten van Goodwe

Goodwe is een serieel geschakeld systeem. Het is een relatief goedkoop systeem vergeleken met parallele systemen als APS of SolarEdge. Een Goodwe systeem bestaat uit een omvormer kast die meestal binnen hangt. Het is mogelijk om optimizers aan te sluiten op een Goodwe systeem van het merk Tygo. Hier hebben we echter geen ervaring mee. De ervaringen hiermee zijn zeer gemengd, van wat we hebben begrepen. Op de omvormer kast zit 10 jaar garantie. Het is mogelijk om extra garantie bij te kopen, ook al is dit wel duur. Goodwe omvormers heb je al klein genoeg om er twee panelen op aan te sluiten. Goodwe is een van de meest verkochte omvormerfabrikanten in Nederland. Om even aan te geven hoe betrouwbaar Goodwe omvormers zijn: wij hebben er nog nooit één hoeven vervangen.


Er is een Benelux servicedesk, maar de hulp die ze bieden is niet eersteklas. Omdat de producten zo betrouwbaar zijn, maakt dat niet heel erg uit. Een grote beperking van Goodwe, is dat je maximaal twee strings kunt maken in residentiële installaties, terwijl Nederlandse daken vaak meerdere dakvlakken hebben.


Het doel van een Goodwe-systeem

Een Goodwe systeem neem je vooral omdat het goedkoop is en heel betrouwbaar. Op het internet valt te lezen dat serieel doorgaans niet goed werkt bij schaduw. De waarheid is dat dit in de praktijk nooit is aangetoond bij een modern zonnepaneelsysteem. Toch is er reden om wel te denken dat hier iets van waar is, maar de vraag is wel hoeveel. Wij citeren even van de pagina over SolarEdge.


Uitleg bypass diodes

In een traditioneel string omvormer systeem gaat alle stroom door de cellen van elk paneel in de keten. Als cellen niet (goed) werken, dan krijg je weerstand in de cellen op de plek dat de cellen niet (goed) werken. De stroom van de overige cellen kunnen daardoor nauwelijks of niet door het paneel heen. Om dit te voorkomen hebben moderne zonnepanelen allemaal bypass-diodes. In de meeste gevallen zitten er ongeveer 4 bypass diodes per paneel. De bypass diodes verdelen de cellen in het paneel. Als er 60 cellen zijn in een paneel, heeft elke bypass-diode 15 cellen daarop aangesloten.


Een bypass-diode is een soort poortwachter. Als deze ziet dat er te veel weerstand is in zijn groepje cellen, dan sluit hij de poort en wijst hij de stroom die naar binnen wilt simpelweg door naar de volgende groep cellen. Panelen en cellen met daarin veel weerstand vormen daardoor geen obstakel voor de panelen die wel produceren.


Althans, dat is de theorie. De vraag is natuurlijk in hoeverre dit in de praktijk werkt. Bypass-diodes zijn namelijk niet “slim”. Ze werken puur elektromechanisch en zijn niet computer gestuurd. Of bypass diodes echt uitgaan bij schaduw – waarbij er nog licht valt op het paneel, maar er wel weerstand in ontstaat – zou in experimenten moeten worden vastgesteld. Het zou namelijk betekenen dat een installatie waarbij alles in de zon ligt behalve 1 à 2 panelen, ook alleen voor het aandeel van de die 1 à 2 panelen perfect zou moeten werken, terwijl wij weten dat dit niet zo is bij een string-omvormer systeem. Met een SolarEdge systeem heb je in ieder geval geen last van schaduw. Dat is gegarandeerd.


MPP trackers

Maar buiten het verhaal over schaduw, is het zeker weten niet mogelijk om panelen op meer dan twee verschillende oriëntaties te leggen, of met meer dan twee verschillende soorten panelen te maken. Wij citeren nogmaals:


Dat heeft met Mpp tracken te maken. Een normale string-omvormer heeft één (hooguit twee) Mpp trackers. Een Mpp tracker zorgt ervoor dat de panelen de best mogelijke werkspanning hebben om het maximale vermogen uit de panelen te trekken. Als panelen een verschillende richting op staan worden ze ongelijk geprikkeld door de zon. Hierdoor kan een Mpp tracker in de war raken: hij weet niet wat de juiste werkspanning is. De omvormer maakt een te lage werkspanning waardoor het maximum vermogen niet uit de panelen wordt gehaald. Het gevolg is lagere opbrengst van het systeem.


In de optimizers van SolarEdge, zitten Mpp trackers die voor elk aangesloten paneel besluiten wat de beste werkspanning is. Het maakt daardoor niet meer uit welke kant een paneel op staat, want elk paneel denkt toch voor zichzelf. Hierdoor is het mogelijk met een veel lager aantal panelen per dakvlak toch een goedwerkend geheel te maken. Het is voor Nederlandse huizen ideaal, met hun dakkapellen, oost-west daken, uitbouwen en garages.”


Wat echter niet klopt, is dat je met een string-omvormer geen verschillende vermogen panelen in één string kan stoppen. Daar worden mensen onnodig bang mee gemaakt door adviseurs die parallel willen verkopen. Een hoger vermogen paneel kan wel tussen een groepje bestaande panelen geplaatst worden, om bijvoorbeeld een paneel te vervangen dat kapot is gegaan. Wij moeten dat ook wel eens doen, als er bij iemand bijvoorbeeld stormschade is aan één van de panelen. Fabrikanten maken namelijk alle voorraad op en bewaren niets als reserve. Als een paneel eenmaal kapot is, zal je nooit meer een origineel vinden.


De voordelen van Goodwe

De prijzen van Goodwe en systemen als SolarEdge en APS liggen mijlenver uit elkaar. Bij een normale installatie is een Goodwe systeem de helft goedkoper. Goodwe is om deze reden een geliefd systeem bij onze adviseurs omdat klanten er gretig voor tekenen. Wij hebben daar ook een goed gevoel bij, omdat we zelden service hoeven te verlenen op een Goodwe systeem.


Goodwe investeert in Nederland

Wij kopen Goodwe in bij VDH in Hazerswoude. Zij zijn een van de grootste groothandels in solar in Nederland. Zij werken niet met eendagsvliegen en wij ook niet. Naast VDH zijn er ook nog andere grote groothandels zoals Libra die met Goodwe werken. Het gaat in die zin een beetje om commitment. Goodwe wil zich manifesteren op de Nederlands markt en bouwt relaties op. Dat is het soort fabrikant waar wij spullen van willen installeren. Het gaat dus echt niet alleen om de uitstekende prijzen. Een product dat 5 jaar langer werkt dan die van een concurrent maar ook € 100,- duurder is, is nog steeds een veel goedkoper product. Het is maar hoe je het bekijkt.


Goodwe is flexibel

Een Goodwe omvormer is breed inzetbaar en kan voor eigenlijk alle soorten zonnepanelen gebruikt worden. De omvormers zijn van een klein aantal panelen tot heel hoge aantallen panelen inzetbaar. Bij echt hele grote installaties heb je misschien wel meerdere omvormerkasten nodig. Door de mogelijkheid tot het maken van korte strings, is de omvormer behoorlijk flexibel. Het zal nooit zo flexibel zijn als SolarEdge of APS, maar wie een beetje creatief is met de designer van Goodwe, komt een heel eind.


Lekker compact

De kasten van Goodwe zijn doorgaans een stuk compacter dan die van de concurrentie. Zeker de XS-lijn is zeer prettig van formaat en licht. Het voordeel hiervan is uiteraard dat het minder ruimte in beslag neemt. Voor installateurs is er ook het plezier geen zware omvormer te hoeven tillen. De omvormer werkt ook onder extreme weersomstandigheden. Tussen de -25 en 60 celsius, doet hij het uitstekend. In de kast zit een standaard wifi module ingebouwd. De omvormers van Goodwe hebben een hoge efficiëntie, van dik boven de 95%.


Handig design programma voorkomt fouten

EzDesigner2 van Goodwe maakt het een stuk makkelijker voor installateurs om de juiste omvormer te berekenen voor de installatie. Bij Triplesol kennen we het programma door en door en grijpen nooit mis. We kunnen in dit programma onze eigen panelen toevoegen en verschillende omvormers doorrekenen. Op deze manier komen we tot de beste optie voor het pand dat we willen beleggen.


Waarom we eerder niet serieel installeerden

Een van de redenen waarom wij destijds van serieel geschakelde omvormersystemen zijn afgestapt, is omdat er eigenlijk maar één degelijke fabrikant van was met goede bereikbaarheid in Nederland: SMA. SMA is nog steeds actief en een belangrijke speler, maar de prijzen van SMA zijn eigenlijk net zo hoog als van SolarEdge. De garantie op de producten is ook lager dan op SolarEdge producten, terwijl een SolarEdge systeem veel flexibeler.


Toen wij net begonnen met installeren en parallelle omvormers nog niet normaal waren, installeerden we veel omvormers van het merk Samil. Het was een heel stuk goedkoper dan SMA, maar was bijna net zo betrouwbaar. De fabrikant gaf bovendien langere garantie op de producten. Tot op de dag van vandaag zijn vrijwel alle Samil omvormers die we geïnstalleerd hebben nog in werking. Samil zelf is al langere tijd failliet. Uit die gebeurtenis trokken we lering over het werken met goedkope merken. Of het nu vaak voor kwam of niet, we wilden onze klanten niet hoeven te vertellen dat ze naar hun garantie konden fluiten. Ook om die reden hebben we lange tijd geen serieel geschakelde omvormers verkocht.


Communicatie van een Goodwe-systeem

In de praktijk wordt het beeldscherm van de Goodwe weinig gebruikt, ofschoon daar wel heel nuttige informatie op staat. Mensen volgen de productie liever op de app. Je kunt online inloggen op de SemS Portal. Dat is het monitoringsprogramma van Goodwe. Het meest gebruikelijk is dat mensen het op hun telefoon bekijken op de gelijknamige app.


Verdient niet de schoonheidsprijs

Helaas delft de SemS Portal t.o.v. MySolarEdge of de EMA-app van APS wel zwaar het onderspit. Het functioneert, maar daar is het meeste wel mee gezegd. Uiteraard kun je niet per paneel volgen wat de productie is. Verder voelt de software van Goodwe wel enigszins buggy aan. Als je geen hoge eisen hebt, is het een prima app. Op de app kun je de productie van het systeem per dag, week, maand of jaar bekijken via een mooi grafiekje. Mensen die wel gesteld zijn op verzorgde software, kunnen beter toch het extra geld neertellen voor bijvoorbeeld SolarEdge. Ons advies is dat niet te doen, omdat een omvormersysteem maar twee echte standen heeft: aan, of uit. Dat zijn eigenlijk ook de enige standen die ertoe doen. De rest is luxe. De SemS Portal app zal je die informatie feilloos geven.


Gebrekkig signaal

De meeste Goodwe omvormers worden via wifi met het internet gebonden. Wifi signaal is uiteraard niet op elke locatie even sterk. Schrik daarom niet te veel als in de app geen recente informatie staat over de productie van het systeem. Zodra de verbinding weer tot stand wordt gebracht, wordt de productie geregistreerd. Een oplossing is de modem dichter bij de omvormer zetten.


Het interpreteren van de lampjes op een Goodwe omvormer

Net als bij SolarEdge, communiceert een Goodwe systeem met zijn gebruiker middels de led lampjes. Er zijn drie lampjes op de omvormer. Het play-lampje wilt zeggen dat de omvormer in bedrijf is. Alleen als deze brandt, functioneert de omvormer. Het aan-lampje heeft meerdere functies.


Als deze simpelweg geel brandt, is de omvormer verbonden met het internet. Bij 1*knipperen wordt de wifi gereset. 2* knipperen betekent dat er geen aansluiting op de modem. 4* knipperen wil zeggen dat de omvormer geen contact met de wif-server maakt. Is de aan-knop helemaal uit, dan is er helemaal geen verbinding met het internet. Het fout-lampje zul je gelukkig niet veel mee te maken hebben bij de Goodwe omvormer. Als deze rood brandt, heeft de omvormer een storing.


Op de omvormer zit maar één knop. Op die knop kun je drukken om door een aantal schermen in de omvormer te bladeren. Je kunt o.a. zien wat de productie is op dat moment of bijvoorbeeld de dagproductie. Meerdere zaken zijn hierop zichtbaar.


Het bedrijf Goodwe

Het Chinese Goodwe bestaat al sinds 2010. Inmiddels kun je Goodwe kantoren vinden in alle continenten en zijn er tegen de 20 kantoren wereldwijd. Goodwe is een van de grootste fabrikanten ter wereld. Het werd genoteerd op de beurs van Shanghai in 2020. Het bedrijf telt maar liefst 3000 medewerkers waarvan 600 in de R&D zitten. Qua patenten doet het bedrijf het ook niet slecht. Ze zitten op bijna 150 stuks. Het kantoor waar wij mee te maken hebben bevindt zich in Capelle a/d IJssel en onze contactpersonen zijn Chinezen die Nederlands spreken. Veel van de cases die wij aanmaken worden door medewerkers in andere landen opgelost. De omvormers zelf worden in China gemaakt. De omvormers die wij kopen komen bij VDH vandaan. Goodwe realiseert regelmatig trainingen. Wij hebben van zo’n training een certificaat. Doordat we dit certificaat hebben, mogen we hogere garantie aanbieden op de omvormers.


Goodwe wordt hoog aangeslagen door award verkiezingen binnen de solarbranche. Ze winnen elk jaar de titel van top PV-brand. Vanaf 2015 tot 2019 wonnen ze elk jaar het All Quality Matters Award. Ze zijn nummer 1 op gebied van opslag voor serieel geschakelde omvormersystemen.

174 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page