top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

De onderdelen van een zonnepaneelsysteem

Bijgewerkt op: 8 feb.

Op deze pagina leggen we kort uit waar een zonnepaneelinstallatie uit bestaat. We hebben een kleine test-opstelling bij ons voor gemaakt om dat duidelijk te maken. Je kijkt hier naar een werkend systeem zoals we deze ook op daken leggen.


Een zonnepaneelsysteem bestaat uit:




Afbeelding: zonnepanelen in verbinding

De panelen zelf

De panelen zelf. Er is minimaal een vorm van fotovoltaïsch product aanwezig. Dat zijn zonnecellen van een bepaalde toepassing die op één of andere manier zijn verwerkt. Wij verkopen alleen zonnepanelen zoals je die hier op de foto ziet. Je kunt ook zonnecellen verwerken in glas of folie.


Een omvormersysteem

Dat kan zijn:

1. Alleen een kast. De string-omvormer. Alleen het groen omcirkelde.

2. Een kast met optimizers. Dat is het groen omcirkelde en het rood omcirkelde.

3. Micro-omvormers.


Voor uitleg hoe een APS systeem werkt, verwijzen wij je graag naar een andere pagina op deze website.

Afbeelding: korte uitleg over APS


Verlengkabels DC

Anders haalt de omvormer de panelen op het dak niet.


Stekkers DC

Deze zijn wit omcirkeld op de bovenste foto. Ookal is dat misschien niet goed te zien omdat ze zo klein zijn. De stekkers verbinden de DC kabels.


Montagemateriaal

Hier niet in beeld.


Installateurs gebruiken nog zelf wel eens een beugeltje, pvc-pijpje, kapje of kit. Dat is verder niet zo spannend. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat we geen afwerkkoofjes gebruiken. Dat kan een klant zelf aanbrengen indien gewenst.


Wisselstroom kabels

Van de omvormer naar de automaat in de groepenkast. 1-fase of 3-fase. Grondkabel voor als er door de tuin heen moet worden gegaan. Die is anders. Daarbij zit de aarde verwerkt in de mantel. Als de kabel dan breekt, gaat het systeem sneller uit. Bruin, zwart en grijs zijn fase kleuren. Aarde is geel-groen. Blauw is nul.

Afbeelding: wisselstroomkabel


Schakelmateriaal AC

Respectievelijk een automaat, alamat of 3-fase automaat in de groepenkast. Een alamat herken je aan het test-knopje. Bij een 3-fase automaat wordt de nul meegeschakeld. De aarde wordt op de aarderail bovenin de groepenkast vastgemaakt, niet op de automaat.


Afbeelding: voorbeeld van een aardlekautomaat(alamat).

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page