top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

Wat nu een goed zonnepaneel is

Bijgewerkt op: 3 jul. 2022

Als adviseur krijgen we heel vaak de vraag wat nu een goed zonnepaneel is. Gelukkig is het antwoord makkelijk en niet afhankelijk van heel veel zaken: bijna elk zonnepaneel dat in Nederland te koop is, is een goed zonnepaneel. Het is bijna niet mogelijk om een miskoop te doen op gebied van zonnepanelen. Het is wel mogelijk om een verkeerd installatiebedrijf uit te kiezen die niet netjes werkt.


Op deze pagina kun je lezen over:Een goed zonnepaneel in Nederland

Zoals wij de markt zien voor zonnepanelen, zijn er ruwweg drie segmenten te onderscheiden. Je hebt budget, basis en premium zonnepanelen. Onder budget scharen we het soort panelen dat door collectieven wordt aangeboden. Meestal zijn dit panelen van een Chinese fabrikant wat ze verkopen als restpartijen. Met de panelen zelf is niet zoveel mis, maar het zijn meestal iets gedateerde panelen met een lagere opbrengst. Qua prijs zijn deze panelen niet te kloppen.


Dan is er het basis paneel. Deze zijn redelijk geprijsd en de prestaties zijn uitstekend: van premium panelen eigenlijk niet te onderscheiden. Dit zijn doorgaans nog steeds panelen van grote Chinese fabrikanten, alleen zijn dit de actuele modellen met de beste vermogens die op dat moment beschikbaar zijn. Omdat de trend is naar meer garantie op zonnepanelen, zullen deze panelen ook vaak iets meer garantie hebben dan de budget panelen. Voorbeelden van goede basis zonnepanelen zijn Trina Solar en DMEGC.


Tot slot zijn er de premium panelen. Onder deze categorie vind je bekende merken zoals LG, AEG, Panasonic – maar vergis je niet: niet alles dat glimt is goud. Van AEG bijvoorbeeld is bekend dat ze de productie van hun panelen inkopen van Chinese fabrikanten. Daarmee worden de panelen gemaakt in dezelfde fabriek als de basis panelen maar voor een stuk duurder verkocht. De garantie loopt dan wel via een Duits concern, maar het is voor de meeste klanten toch niet helemaal wat ze verwachten als ze aan een AEG-product denken. Premium panelen hebben vaak hogere garanties, maar daar betaal je ook vors meer voor. 40% hogere prijzen is vaak heel normaal. Het uiterlijk van de panelen is bij premium panelen ook iets verzorgder dan bij basis panelen, maar dat geldt niet altijd.


Een goed zonnepaneel volgens ons

Triplesol verkoopt al 7 jaar zonnepanelen en zodoende zijn we wel tot een inzicht gekomen over wat wij nu goede zonnepanelen vinden. Wij bieden in onze offerte bijna altijd twee opties aan: een basis optie en een premium optie. Voor de basis optie kiezen we meestal een paneel van het merk DMEGC of Trina Solar. Voor premium kiezen we vaak AEG of LG. Dit heeft voor een belangrijk gedeelte te maken met de relaties die we hebben opgebouwd met de groothandels waar we deze producten van kopen. Met deze bedrijven doen we al zaken sinds het begin. LG verkopen we ook al sinds 2014. We hebben nog nooit een kapot LG-zonnepaneel gehad.


Het kan ook zijn dat we andere panelen aanbieden. Het assortiment wisselt wel eens doordat beschikbaarheid niet altijd continue is. De vraag is zo hoog, dat de fabrikanten die met de productie niet altijd kunnen bijbenen. Het is fijn als er dan een tussenoplossing is met een ander paneel uit hetzelfde segment.


Garanties bij een goed zonnepaneel

Wat vrijwel direct opvalt bij zonnepanelen zijn de lange garanties die worden afgegeven. Er worden ook verschillende soorten garanties afgegeven op hetzelfde product. Op een zonnepaneel dat bij Triplesol wordt verkocht, zit een productgarantie, een vermogensgarantie en een service garantie. De productgarantie is simpel: als het product binnen de termijn geheel of gedeeltelijk defect raakt, dan krijg je van de fabrikant een vervangend product of een vergoeding. Wat niet wordt vergoed is het vervangen van het product. Die kosten zijn of voor de installateur (binnen de servicetermijn) of voor de klant.


Productgarantie

Het aanvragen van garantie op een zonnepaneel is een verschrikkelijk hoofdpijndossier omdat er om allerlei informatie wordt gevraagd waar je als installateur of klant onmogelijk bij kunt tenzij je het paneel gaat demonteren. Dat geldt ook voor een goed zonnepaneel van een bekend merk. In 9 van de 10 gevallen loont het de moeite niet om dat te doen. Het is goedkoper om een nieuw paneel te plaatsen dan het andere op garantie te ruilen. Zelfs als je claim wordt toegewezen, kun je meestal niet hetzelfde product krijgen als op het dak ligt. Het resultaat is dat een nieuw model ertussen er behoorlijk gek uit ziet. Het is beter het paneel dan gewoon te laten liggen en te accepteren dat het systeem iets minder opbrengst heeft.


Vermogensgarantie

Vermogensgarantie houdt in dat een goed zonnepaneel niet onder een bepaalde productie mag zakken na x aantal jaren. Dit is een heel zachte garantie omdat het heel moeilijk zal zijn aan te tonen of verlaagde productie komt door het weer of door tegenvallende werking van het product. Wij adviseren onze klanten alleen te kijken naar de productgarantie. Of een product defect is, is veel makkelijker aan te tonen dan dat hij het minder goed doet.


Servicegarantie

Tot slot is er de servicegarantie op een paneel. Servicegarantie wil zeggen dat als er een defect is aan het product, we gratis komen kijken of we het kunnen oplossen en alles voor je regelen met de fabrikant. De servicegarantie is vrijwel altijd de helft van de productgarantie. Buiten de servicegarantietermijn zijn we niet langer verplicht je te helpen met een garantie vraagstuk of kunnen we daar geld voor vragen.


Vermogens van panelen

Buiten garanties herkennen we goede panelen ook aan de hoge vermogens die ze leveren. Anno 2022 zijn panelen met een vermogen van 380 Wp een beetje courant, maar de vermogens stijgen met ongeveer 5% per jaar. Echter, het is niet wijs je puur te laten leiden door vermogens. Fabrikanten hebben ontdekt dat de hoge vermogens goed in de markt liggen, en zijn daarom simpelweg begonnen grotere panelen te maken. Wij leggen nu vrij vaak panelen van 450 Wp, maar dit zijn eigenlijk panelen van 210 cm hoog. In deze panelen zitten dezelfde cellen als de 375 Wp panelen, alleen doordat de 370 Wp 35 cm kleiner is, levert het simpelweg minder op. Waar je dus naar zou moeten kijken is het aantal Wp per vierkante meter.


Maten van zonnepanelen

De verschillen bij panelen zijn klein. Alles lijkt op elkaar: de garanties, de vermogens, maar ook de maten. De vorige lijn panelen was tussen 165 en 169 hoog; de huidige panelen zitten soms boven de 180. Voor de particulier maakt het niet heel veel uit wat de maat is, maar voor een installateur zijn die grote panelen erg vervelend om te installeren. Het belangrijkste bezwaar tegen die grote panelen, is echter dat ze qua legplan vrijwel nooit goed uitkomen. Wij leggen het liefst zo klein mogelijke panelen omdat ze én makkelijker zijn voor installateurs om te plaatsen, én omdat we mooiere legplannen ermee kunnen maken.


Uiterlijk van de panelen

Of het uiterlijk van de zonnepanelen nu iets voor je uitmaakt, is echt een subjectieve vraag. Zwarte panelen en aluminium gerande panelen produceren doorgaans ongeveer hetzelfde. Qua prijs zijn de verschillen ook klein. Garantie verschillen zijn er ook nauwelijks.


We kunnen het uiterlijk van zonnepanelen ruwweg onderverdelen in drie onderdelen. Je hebt de cellen, de lijst en de tedlar – het scherm waar de cellen op geplakt zitten.

Als je een plat dak hebt, maakt het niet echt uit hoe je panelen eruitzien. Op een schuin dak, worden over het algemeen de zwarte panelen de voorkeur gegeven. Bij zwarte panelen zijn alle drie de onderdelen van de panelen zwart. Het komt ook voor dat panelen wel een zwarte lijst hebben en zwarte cellen, maar een witte tedlar. Panelen met een aluminium lijst, blauwe cellen en een witte tedlar, zie je niet zoveel meer. Als ze worden gelegd, worden ze meestal op een plat dak gelegd buiten het zicht. Heel fraai zijn zie niet, maar op een plat dak zie je toch vrij weinig van de panelen.


Slotopmerkingen over zonnepanelen

Het is moeilijk om een verkeerde keuze te maken met zonnepanelen. Je zult een beetje moeten nadenken hoe belangrijk zaken als garantie, kleur en prijs voor je zijn. Een adviseur van Triplesol kan je makkelijk helpen tot de juiste beslissing hierover te komen.

114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page