top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

Vogelwering plaatsen voor zonnepanelen

Bijgewerkt op: 3 jul. 2022

Vogelwering plaatsen voor zonnepanelen wordt nu steeds vaker gedaan. Wij bieden het nu dan ook bijna standaard aan in al onze offertes. We worden ook regelmatig opgebeld om bij bestaande installaties zonnepanelen te plaatsen.


Vogels hebben zonnepanelen helemaal ontdekt. Onder de zonnepanelen is het warm, droog en beschermd van roofvogels. Het is de ideale plek om een nestje te bouwen. Voor de bewoners van het pand is het echter erg storend. Je hoort de vogels lopen en fluiten; het is behoorlijk ergerlijk als je probeert te slapen of je te concentreren op je werk. Dit probleem doet zich louter voor op schuine daken. Op platte daken zie je minder dat vogels nestjes gaan maken onder het montagemateriaal. Vogelwering plaatsen voor zonnepanelen heeft dus op schuine daken echt zin.


Op deze pagina lees je over:Vogelwering plaatsen voor zonnepanelen is niet goedkoop

Op normale schuine daken is vogelwering plaatsen voor zonnepanelen niet goedkoop. Je moet rekenen op ongeveer € 21,- per strekkende meter excl. btw. Dat klinkt niet als heel veel, maar dat loopt gauw op, zeker met legplannen die niet goed op elkaar aansluiten. De vogelwering zijn namelijk lijnen van borstels die de uitlijnen volgen van het legplan. Een kleine installatie van 7 panelen kan al gauw € 400,- tot € 500,- kosten. Grotere installaties kunnen meer dan € 1000,- kosten.


Wanneer het nodig is om vogelwering te plaatsen voor zonnepanelen

Omdat het plaatsen van vogelwering niet goedkoop is, krijgen we vaak de vraag of het wel nodig is. Triplesol adviseert bij het plaatsen van panelen op schuine daken vogelwering te plaatsen. NEN1010 verplicht het, en er zijn een aantal echte voordelen.


· Verplicht volgens NEN1010 (Deel 522.10)

· Verkleint de kans op brand.

· Het voorkomt beschadiging aan de zonnepanelen.

· Het voorkomt geluidsoverlast door vogels die onder de panelen een nestje bouwen.

· Geen viezigheid van nestmateriaal en vogelpoep op de panelen en daken


Over de verplichting volgens NEN1010 willen wij nog het volgende kwijt: NEN1010 is niet de wet. NEN1010 zijn richtlijnen die een installateur helpen veilig elektrotechnisch te installeren. Het is ook heel goed mogelijk een zonnepaneelinstallatie veilig te installeren zonder je aan NEN1010 te houden.


In het geval van mensen die al een installatie hebben die bij ons terechtkomen voor vogelwering, weten zij uiteraard dat ze vogelwering nodig hebben; anders zouden ze ook niet bij ons terecht komen.

Afbeelding: nesten onder zonnepanelen.


Hoe ziet vogelwering eruit?

De vogelwering bestaat uit gevlochten draad met daarop borstels. Het draad is flexibel en kan dus aan de vorm van het legplan aangepast worden. Het bestaat uit losse stukken van een meter die aan elkaar vastgedraaid kunnen worden zodat er geen open delen blijven onder de zonnepanelen waar de vogels wel tussendoor kunnen. Vogelwering zelf weegt bijna niets. De installateurs tillen die dozen zo in één keer het dak op. Het is wel vervelend werk om vogelwering te plaatsen doordat je niet zo makkelijk bij sommige vlakken kunt als installateur. Dat verklaart ook een deel van de prijs.


Veel van onze klanten waar we de vogelwering geplaatst hebben bellen ons later op en vragen of de vogelwering wel echt geplaatst is. Je ziet van de vogelwering zelf namelijk bijna helemaal niets. Alleen als je probeert onder de panelen te kijken, dan zie je iets. Het plaatsen van vogelwering is dus allerminst schadelijk voor het aanzicht van het systeem.


Andere vormen van vogelwering

Naast vogelwering in de vorm van borstels, is er ook vogelwering in de vorm van kunststoffen kammen die om de randen van het legplan gemonteerd worden. Het lijken eigenlijk het meest op harken die er liggen langs de randen van de panelen. Er zijn een aantal redenen waarom wij dit soort vogelwering niet plaatsen. De belangrijkste is omdat het niet flexibel in gebruik is. Je hebt heel veel kleinere onderdeeltjes nodig voor bijvoorbeeld de hoeken en aansluitingen. Daarnaast is zo’n systeem ook een stuk duurder en je ziet er veel meer van op een dak. Het zit storend in het zicht. Toch is het wel wat robuuster dan het systeem dat wij gebruiken. Als ons systeem niet taai genoeg is, dan zou dit systeem geprobeerd kunnen worden.


Hoe effectief is vogelwering plaatsen voor zonnepanelen?

Als wij vogelwering plaatsen, waarschuwen wij onze klanten altijd een klein beetje. Wij hebben wel vaker meegemaakt dat vogels de vogelwering helemaal kapottrekken en er niets meer van over blijft. Hele kleine vogeltjes weten soms ook een weg te vinden onder de borstels door. Helemaal waterdicht is het plaatsen van vogelwering voor zonnepanelen dus niet. Het werkt in ongeveer 80% van de gevallen en er zijn geen garanties. Als je heel veel last blijft houden van vogels, ondank dat er vogelwering is geplaatst, kun je proberen zelf iets te maken, bijvoorbeeld uit kippengaas. In het verleden heeft dit bij een klant geholpen.


Schoonmaken

Soms krijgen we berichten dat er veel bladeren zijn komen te zitten onder de zonnepanelen en dat deze vastgeklemd zitten in de vogelwering. Op zichzelf is dit geen gevaar voor het systeem. Het kan gewoon blijven zitten. Wij adviseren echter wel de bladeren ertussenuit te laten halen door bijvoorbeeld een klusjesman.


Conclusie

Vogelwering plaatsen bij een schuin dak is een goed idee ook al denk je niet direct last te gaan hebben van vogels. Vogels kunnen namelijk nadat de panelen liggen ineens gaan komen. Het is natuurlijk ook mogelijk om af te wachten of dit gaat gebeuren, alleen dan zit je wel met de voorrijkosten en wachttijden voor dit soort klusjes. Het plaatsen van vogelborstels is nog geen garantie dat vogels ook echt weg zullen blijven. Als een stel kranige vogels de zinnen erop zet, is zelfs de beste vogelwering niet tegen dat kruid gewassen.

87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page