top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

Een bedrijf met eigen installateurs voor zonnepanelen

Bijgewerkt op: 3 jul. 2022

Ook al hebben we zelf geen eigen installateurs in dienst, begrijpen we wel dat een bedrijf met eigen installateurs voor zonnepanelen spreekt tot de verbeelding. Vroeger waren er in het algemeen veel minder ZZP’ers dan tegenwoordig. Toen waren ZZP’ers nog freelancers; mensen met speciale kennis of kunde die ergens op kantoor zaten en waar het omliggende personeel stikjaloers op was omdat ze veel beter betaald kregen dan de rest.


Tegenwoordig zien we juist dat ook mensen met minder hooggewaardeerde cv’s ZZP’er zijn. Vaak tegen wil en dank. Zij hunkeren naar de bescherming van een veilig arbeidscontract, maar in hun sector is dat niet meer gebruikelijk. Ze zijn gedwongen ZZP’er.


Onze installateurs vallen in het eerste, oudere categorie. Ze werken dan niet op een kantoor en ze schrijven niet uurtje factuurtje, maar ze behoren wel tot een select groepje mensen dat moeilijk werk vaardig doet. Zij hebben bepaalde kennis en kunde die schaars is en ze kunnen veel meer verdienen als ze zelfstandig blijven. Hier kleven voor ons als opdrachtgever voordelen en nadelen aan.


Op deze pagina lees je over:Triplesol en eigen installateurs voor zonnepanelen

Bij ons staat vertrouwen en kwaliteit hoog in het vaandel. Als regionale installateur moeten wij het hebben van een gedegen imago. In dat plaatje begon eigen personeel te passen. In het verleden hebben we ons uiterst serieus gebogen over het vraagstuk “eigen installateurs voor zonnepanelen”. Wij kregen namelijk regelmatig de vraag van klanten of we met ons eigen personeel werkten. Veruit de meesten stelden die vraag omdat ze liever met een bedrijf in zee gingen die wel met eigen installateurs werkten.


We gingen op gegeven moment kijken of we een eigen team konden samenstellen. Daarbij liepen wij al snel tegen serieuze problemen aan die we het hoofd niet konden bieden. We vinden het niet erg hier openlijk over te vertellen.


Hoe ziet een team installateurs voor zonnepanelen eruit?

Een team zonnepaneelinstallateurs bestaat in de regel uit twee man: een elektricien en een dakwerker. Er zijn installateurs die beide doen, maar meestal is dat niet zo. Een elektricien voor particuliere woningen is makkelijk te vinden. Er is weinig kennis voor nodig om een zonnepaneelinstallatie deugdelijk aan te sluiten. Een handige klusser zou het wel zelf kunnen. Er gaat wel enige dreiging uit van iets aansluiten op de groepenkast, en daarom zullen zelfs mensen met ervaring met elektra dit soort werk liever uitbesteden. Iemand die er zijn beroep van heeft gemaakt, draait er echter zijn hand niet voor om. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor het dak. Een Youtube video zou voor de meeste handige klussers genoeg informatie zijn om een installatie te installeren. Wederom gaat er weer een zekere dreiging uit van het werken op een dak. Daarom laten mensen ook dit weer liever doen door een bedrijf als Triplesol.


Beschikbaarheid van installateurs

Het vinden van een elektricien voor werk in huis is beslist geen probleem. Er zijn er genoeg en ze willen ook graag werken in de zonnepanelen sector omdat het redelijk goed betaald. Waar het echter een stuk lastiger wordt, is bij het vinden van een goede dakwerker. Een dak is een kwetsbaar onderdeel van de woning. Je moet er zeer voorzichtig te werk gaan. Met fluwelen handschoenen bijna. Dat valt niet mee, want daken zijn ook ruwe, vieze plekken. Het is vaak ook al heel eng om er bovenop te komen, laat staan er te werken. De meeste mensen durven dat niet.


Je moet dus iemand vinden die zowel dapper genoeg is elke dag op daken te klimmen als ook nog eens daar zeer voorzichtig te werken. De zon schijnt ook niet altijd in Nederland. Het vinden van zo’n persoon is moeilijk. Het is makkelijker om iemand te vinden die dapper genoeg is, maar die daarna ook nog eens netjes en voorzichtig werkt is vaak erg moeilijk. Dit zijn karaktereigenschappen die vaak niet goed samengaan. Iemand die niet netjes werkt, veroorzaakt veel meer schade dan dat hij terugverdient met zijn werkzaamheden. Goede dakwerkers voor zonnepanelen zijn dus dun bezaaid en er bestaat een serieuze uitdaging hen te vinden. Ga je toch opzoek, dan zal je beginnen bij installateurs die dit werk al doen.


ZZP'ers aannemen als eigen installateurs voor zonnepanelen

Allereerst is er het probleem van het vinden van een installateur die bereid is om in loondienst te gaan. Die hebben wij niet kunnen vinden. Een beetje fatsoenlijke installateur heeft verschillende opdrachtgevers. Hij heeft ook loyaliteit naar die opdrachtgevers en zal ze niet gauw verlaten. Het brengt veel flexibiliteit met zich mee. Opdrachten die ze niet kunnen of willen doen, voeren ze niet uit. Ze bepalen zelf wanneer ze werk aannemen of laten schieten. De vergoedingen voor hun werk liggen ook astronomisch hoog. Een handige installateur kan makkelijk € 1000,- op een dag verdienen. Natuurlijk gaan daar kosten vanaf, maar er zijn weinig beroepen waarin zulke bedragen van toepassing zijn. Als je dat omzet naar loon, wat zou dan wel niet gevraagd moeten worden qua salaris?


Eigen installateurs voor zonnepanelen opleiden

Dus een bestaande installateur in loondienst nemen is vrijwel uitgesloten. Dan blijft er nog over dat je zelf een zonnepaneelinstallateur kunt opleiden. Daarmee wordt het helemaal ingewikkeld. Om te beginnen moet je iemand vinden die jouw zonnepaneelinstallateurs op wilt leiden. Een bestaande installateur wil best wel iemand onder zijn vleugel nemen, maar niet om hem daarna af te staan aan een opdrachtgever. ‘Zeker als hij daarna geen opdrachten meer krijgt. Dan houdt hij hem liever zelf om mee samen te werken of opdrachten aan uit te besteden. Veel installateurs schuiven namelijk opdrachten door aan andere installateurs en berekenen onderling een commissie of een prijslijst. Wij hebben wel eens aangeboden installateurs gewoon goed te betalen voor het opleiden van ons personeel, maar daar hadden de toehoorders geen belangstelling in.


Maar zelfs als we een installateur bereid hadden gevonden mee te werken aan zo’n constructie, dan nog zouden de leerlingen nog jaren in opleiding moeten zijn om op het niveau te komen dat ze alle opdrachten kunnen uitvoeren. Het belang van expertise is hoog in dit werk, maar het belang van ervaring is nog veel en veel hoger. Je kunt bij een installateur die in loondienst is niet escaleren naar een hoger niveau. Als hij het niet afkrijgt, zal het bijna onmogelijk zijn om in dat stadium een externe installateur te vinden die jou en je klant helpt. Lukt dat niet, dan kan Triplesol de installatie in het uiterste geval demonteren en heb je een aantal zeer ontevreden gezichten.


Onze samenwerking met een extern bureau

Wij werken om deze redenen met een groter installatiebureau met verschillende teams. De collectieve ervaring binnen deze organisatie is enorm. Een basisinstallateur kan in principe op elk dak en met elke technologie monteren. Als het te moeilijk is voor hem, komt er iemand die al bijna 10 jaar installeert en alles al is tegengekomen. Zou hij het niet kunnen – wat nog niet is voorgekomen – komt de chef van het geheel de installatie plaatsen. Als het hem niet lukt, is het simpelweg niet mogelijk de installatie uit te voeren door een zonnepaneel installateur in Nederland.


We hebben met dit bureau over de jaren heen de meest krankzinnige projecten geplaatst op de meest uiteenlopende daktypes. Zij hebben met hun kennis en handigheid kunnen zorgen dat wij het bedrijf werden dat we nu zijn, maar zij hebben ook talloze problemen voor ons opgelost die wij veroorzaakten door een gebrek aan inzicht en kennis toen we begonnen.


Het soort zakenpartner waar je op kan leunen en die je tot tal van inzichten brengt, is het soort partner die wij iedereen toewensen. De kans dat de mensen die werkzaam zijn bij deze partner zich hadden ontpopt in loondienst, achten wij in deze sector niet-bestaand. Er is ondernemersgeest voor nodig om op dat niveau te komen en dat past bij de onderlinge verhouding.


Verzekering voor zonnepaneelinstallateurs

Buiten het feit dat we het kennisniveau niet op niveau zouden kunnen krijgen, bestaan er meer problemen. Voor het werk als zonnepaneelinstallateur moet je goed verzekerd zijn. Zelfs de allerbesten laten wel eens iets uit hun handen vallen. Op het dak kan een klein moment van onoplettendheid voor veel schade zorgen. Die verzekering heeft een hoog eigen risico, en een verzekeraar zal de premie aanpassen aan de hand van het aantal schade-uitkeringen. Beginnende installateurs zullen in de regel veel meer aanspraak moeten maken op zo’n verzekering. Als de installateur in loondienst is, zullen die kosten dus voor Triplesol zijn. Als we willen overleven, komen die kosten bovenop de offerte. Het is al zeer moeilijk voor ons om te concurreren. De prijzen staan enorm onder druk. Een dergelijke prijsstijging zou niet gezond zijn voor ons.


Voor het installeren van zonnepanelen is geschikt vervoer nodig en goed gereedschap. Als je personeel in dienst is, moet je dit allemaal zelf leveren en onderhouden. Dat zijn kosten die we in de huidige opstelling niet hoeven mee te nemen. We willen ook dat de installateurs goed toegerust voor de dag komen. Krakemikkige spullen kosten uiteindelijk veel geld.


Motivatie eigen installateurs voor zonnepanelen vs installateurs die in dienst zijn

Wij gaan in al onze werkzaamheden uit van het beste in de mens. Ook als wij zelf installatie-personeel in dienst zouden hebben, zouden we ervanuit gaan dat ze hun stinkende best doen om zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen. Aan de andere kant is er op den duur een verschil in prestatie als iemand wordt beloond naar resultaat in plaats van naar hoeveel tijd erin is gestoken. Als Triplesol worden wij dat ook. Het stimuleert de ondernemersgeest en de wens goed werk te leveren. Wij herkennen dat in onszelf en in de installateurs die werk voor ons doen. Wij zien dus ook op dit vlak niet reden om eigen installateurs voor zonnepanelen te werven.

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page