top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

AEG Zonnepanelen

Bijgewerkt op: 2 jul. 2022

Wij bieden al sinds ongeveer 2016 AEG zonnepanelen aan. Het Duitse AEG is een gigantisch concern met allerlei dochterondernemingen. AEG Solar is zo’n dochteronderneming. Veel mensen kennen het merk natuurlijk van het witgoed. Het is een bekend merk. Op dat vlak heeft het direct een streepje voor op de concurrentie. Wij willen echter niet beweren dat dit vanzelfsprekend tot uitdrukking komt in de producten. Integendeel.


In dit artikel vind je:

Snelle feiten over AEG zonnepanelen

AEG zonnepanelen laveren tussen het midden en hogere segment. De garanties zijn net iets beter dan gemiddeld. De vermogens zijn vaak hetzelfde of zelfs lager dan het midden segment. AEG is desondanks wel goed aan te bevelen en ook een populaire keuze voor onze klanten. Wij hebben zelden meegemaakt dat een AEG paneel defecten vertoonde. In totaal 1, als ons geheugen ons goed bijstaat. Je krijgt bij de meeste AEGs een productgarantie van 20 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar. In die zin zijn AEG zonnepanelen iets beter dan de Trina Solar zonnepanelen en al helemaal beter dan DMEGC’s.


Vooral de zwarte AEG panelen zien er uitstekend uit. Hiervan heb je twee varianten: de basis en de hoog-vermogen. De basis AEG panelen worden vaak gekozen, ook al zijn ze wel wat duurder dan een midden-segment paneel. Traditioneel boden we altijd LG aan als topsegment paneel, maar nu we dat niet meer doen, is AEG de luxe keuze in ons assortiment. Wat veel mensen niet weten over AEG zonnepanelen, is dat de panelen vrijwel allemaal in China worden gemaakt. Je koopt eigenlijk een Chinees product met een Duits fineer. Daarvan moet je je afvragen of dat het prijsverschil goedmaakt. Wij verkopen louter zwarte AEG zonnepanelen.


AEG panelen op het dak van een van onze klanten.

Wat je echt moet weten over AEG zonnepanelen

Eerlijk gezegd wordt onze ervaring van AEG overschaduwd door een gevoel van bedrog. Wij denken dat AEG er bewust niets aan doet mensen in kennis te stellen dat de panelen eigenlijk ingekochte productie is van Chinese zonnepaneelfabrikanten. In geen enkel technisch opzicht wijken de panelen van AEG af van doorsnee Chinese panelen. Het is onze indruk dat de extra garantie die AEG biedt niet voortkomt uit een kwalitatief verschil in de panelen. Vaker garantiekwesties moeten betalen hebben ze gewoon boekhoudkundig ingecalculeerd in de hogere prijs die je voor de producten betaald. Terwijl de feitelijke productiekosten voor AEG gewoon hetzelfde zijn als voor doorsnee Chinese panelen.


Desondanks bieden we graag AEG aan, omdat alle Chinese zonnepanelen simpelweg gezegd uitstekend zijn. Of ze nu gehypet zijn met marketing, of niet, maakt voor de prestatie ervan niet uit. Wij vertellen onze klanten bovenstaand verhaal eerlijk. Als ze dan nog steeds kiezen voor dit product, hebben ze onze zegen. Ze kiezen er dan bewust voor x-bedrag extra te betalen voor het enkele feit dat de garanties beheerd worden door een Duits bedrijf. Het zou arrogant van ons zijn om te denken dat wij beter weten wat goed is voor onze klanten, dan zijzelf.


Onze band met het bedrijf

Vertegenwoordigers van AEG zijn we hoogstens een keer tegengekomen op de Solar Solutions Beurs in Vijfhuizen. Buiten dat hebben wij geen contact. Daar is ook geen aanleiding toe. AEG panelen worden exclusief in Nederland verhandeld door VDH Solar, waar we ook onze omvormers kopen. Dit is een van de enige distributeurs van AEG Solar in heel Europa. Veel AEG panelen verdwijnen dan ook naar het achterland en zijn niet alleen voor de Beneluxe markt bedoeld. Toch is AEG een populair merk dat al geruime tijd meedraait op de Nederlandse markt.


De lijntjes tussen ons en VDH zijn heel kort. Wij kunnen bij wijs van spreken spullen simpelweg bij ze afhalen wanneer dat ook nodig is. Voorraden zijn normaal geen probleem. Zeker nu VDH is gegroeid, kunnen ze veel grotere voorraden aanhouden. Door de exclusieve band die VDH met AEG heeft, betekent het ook dat de samenwerking intensief is. AEG heeft ook een streng protocol over hoe ze willen dat de producten in de markt worden gezet en hoe daarover gecommuniceerd wordt met de buitenwereld. De ene keer dat er een probleem was met een AEG paneel, hebben we simpelweg een nieuwe gekregen van VDH en werd er op basis van vertrouwen gewerkt.


Een garantiekwestie bij AEG Solar

Wij hebben zoals hierboven beschreven pas 1 keer een probleem gehad met een AEG zonnepaneel. Wij verwachten dat als er in de toekomst problemen zijn met een AEG zonnepaneel, wij op een gelijksoortige behandeling kunnen rekenen. Dat is dus niet gepruts met serienummers en een uitdraai van SolarEdge. Het is dat ze ons op ons woord geloven en een vervangend product toesturen. De service die wij bieden op een AEG zonnepaneel is altijd de helft van de productgarantie. Binnen dat termijn vervangen we een product gratis voor je. Voor AEG zonnepanelen is de productgarantie 20 jaar. De servicegarantie is hierdoor 10 jaar.


AEG Solar als bedrijf

AEG zelf is natuurlijk een van de oudste elektronicabedrijven in Europa. Het huidige AEG Solar heeft daar echter erg weinig mee te maken. AEG is onderdeel van het Electrolux concern. Dit bedrijf beheert meerdere elektronica merken en is de grootste producent van huishoudelijke apparaten ter wereld. De dochterbedrijven zijn onafhankelijk en doorgaans klein van omvang. Er zijn verschillende dochterondernemingen die de naam AEG hebben en allemaal verschillende soorten producten verkopen. De dochterondernemingen kunnen onafhankelijk van elkaar afgestoten worden of failliet gaan. Het moederconcern wordt daarbij niet geraakt op juridisch gebied.


Door deze bedrijfskundige formatie ontstaat denk ik bij onze klanten een verkeerd beeld dat AEG een robuust bedrijf is dat niet zomaar failliet gaat. Dat hoeft ook niet te gebeuren voor mensen om toch de garantie op het product te verliezen. Daarvoor hoeft louter AEG Solar te stoppen. In die zin ben je misschien beter af bij een bedrijf als Trina Solar. Zij zijn tenminste van zonnepanelen alleen afhankelijk. Zij zijn niet in staat simpelweg een divisie af te stoten als het niet meer winstgevend is.


Geschiedenis van AEG Solar

AEG zelf is natuurlijk een van de oudste elektronicabedrijven in Europa. Het huidige AEG Solar heeft daar echter erg weinig mee te maken. AEG is onderdeel van het Electrolux concern. Dit bedrijf beheert meerdere elektronica merken en is de grootste producent van huishoudelijke apparaten ter wereld. De dochterbedrijven zijn onafhankelijk en doorgaans klein van omvang. Er zijn verschillende dochterondernemingen die de naam AEG hebben en allemaal verschillende soorten producten verkopen. De dochterondernemingen kunnen onafhankelijk van elkaar afgestoten worden of failliet gaan. Het moederconcern wordt daarbij niet geraakt op juridisch gebied.


Andere duurzame producten van AEG

AEG maakt naast zonnepanelen ook omvormers en is al hard op weg met energie-opslag functies. Het bedrijf kijkt vooral naar ontwikkelende economieën en de behoefte die daar zijn. AEG is sterk aanwezig in bijvoorbeeld India maar ook in Zuid-Afrika en Oost-Europa. Daar hebben ze geen salderen en is de behoefte aan opslag groot. Plekken in India zijn niet eens aan het net verbonden. In dat soort situaties heb je stand alone systemen nodig: systemen die niet aan het net gekoppeld zijn en puur draaien als de zon schijnt en de opslag die op dat moment kan worden gedaan. De producten die daarmee gemoeid zijn maakt AEG al. Ze zullen waarschijnlijk een intrede doen op de Nederlands markt zodra salderen genoeg is afgebouwd. Dat het dan noodzakelijk is om ook AEG zonnepanelen te hebben is natuurlijk niet waar. Een batterij kan onmogelijk zien of een zonnepaneel wel hetzelfde merknaampje draagt.


De reden dat wij geen AEG omvormers voeren is omdat deze een beetje tussen wal en schip vallen. Het zijn basis string omvormers net als Goodwe, maar ze produceren niet beter en zijn een aanzienlijk stuk duurder. Daarnaast is de garantie op de omvormer slechts 5 jaar. Deze is wel uit te breiden, maar bij Goodwe krijg je standaard 10 jaar. Een paar honderd euro extra, en je hebt een parallel geschakeld systeem van SolarEdge of APS.


Vermogens van AEG zonnepanelen

Wij voeren drie type panelen van AEG, ook al zullen er vast wereldwijd ook andere types te koop zijn. De eerste is de basis zwarte AEG panelen. Deze zijn nu 370 Wp. Deze panelen hebben een beetje de standaard afmetingen van alle half-cut zonnepanelen van tegenwoordig: 1755x1038x35. Ook de hoger vermogen 395 Wp panelen zijn helemaal zwart. Deze panelen zijn iets breder waardoor de adviseurs goed moeten opletten of het wel slim is om de hoger vermogen AEG’s aan te bieden t.o.v. de beschikbare breedte op het dak. De afmetingen van het paneel zijn 1722x1134x30. Tot slot zijn er de glas-glas panelen van AEG van 365 Wp. In tegenstelling tot veel andere glas-glas panelen, is dit paneel wel helemaal zwart. Wij bieden alleen glas-glas panelen aan op aanvraag. De toegevoegde waarde van dit product onderschrijven wij niet.


Montagemateriaal en AEG zonnepanelen

De AEG zonnepanelen die wij gebruiken hebben gebruikelijke afmetingen. Hierdoor is het niet nodig om speciale maten montagemateriaal te gebruiken. Het montagemateriaal voor deze panelen is makkelijk te bestellen bij de groothandel voor ons. Wij gebruiken overwegend producten van Van der Valk of Esdec. Voor de AEG zonnepanelen kunnen beide systemen goed gebruikt worden. Wij zullen alleen Van der Valk gebruiken bij AEG als we de panelen portrait neer zullen zetten.


Tenzij je er echt niets van ziet, zullen we altijd kiezen voor zwarte klemmetjes bij AEG zonnepanelen op schuine daken. Dat staat gewoon het fraaist. Van de rails en haken onder de panelen zie je niks, ook al zijn die wel aluminium gekleurd. Bij platte daken is vanaf de grond niets te zien van de onderconstructie van de panelen. Ook in de meeste gevallen niet van de zonnepanelen zelf. Wij kiezen daar dan voor het goedkoopste montagemateriaal en die is zilverkleurig. Op aanvraag is het echter wel mogelijk om zwart montagemateriaal te plaatsen op een plat dak. Het prijsverschil is ongeveer 70%. Om deze reden kiezen de meeste mensen er vaak niet voor, tenzij ze er echt tegenaan kijken.896 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page