top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

Montagemateriaal

Bijgewerkt op: 1 jul. 2022

De enige echte reden waarom een consument belangstelling zou kunnen hebben in het onderwerp montagemateriaal, is omdat ze er zeker van willen zijn dat de installatie blijft zitten en het pand niet beschadigt. Zover bij ons bekend is het risico van falende montagemateriaal voor je dak zeer gering. Het is bijvoorbeeld niet zo dat “verkeerd montagemateriaal” je dak losrukt bij harde wind of dat je vatbaarder bent voor lekkage. In onze ervaringen sinds 2014, hebben wij dat nooit meegemaakt of over gehoord.


Op deze pagina kun je lezen over:



Schuin dak montagemateriaal voor zonnepanelen

Bij het nadenken over montagemateriaal, moet je een strikt onderscheid maken tussen plat dak en schuin dak materiaal. Wij vinden dit onderscheid belangrijk om 1 heel belangrijke reden: bij plat dak is er een risico dat panelen wegwaaien, bij schuin dak niet. Wat Triplesol betreft maakt het dus niet uit wat voor montagemateriaal je gebruikt op een schuin dak omdat het toch wel blijft zitten. Wij hebben daarom sterk de voorkeur voor erg flexibel montagemateriaal, namelijk die van Esdec.


Schuin dak montagemateriaal Esdec

Wij werken al ongeveer 7 jaar met het merk Esdec. Esdec maakt meerdere soorten montagemateriaal voor schuine daken. Om te beginnen heb je uiteraard het materiaal voor pannendaken. Op pannendaken heb je binnen Esdec twee soorten montagemateriaal voor zonnepanelen. Je hebt EVO en je hebt Basic. Wij werkten lange tijd onafgebroken met Basic. Dat werd sterk gemotiveerd door de installateurs die er heel graag mee installeerden door de grote flexibiliteit van het materiaal op het dak. EVO is de nieuwe generatie van Basic. Het functioneert niet beter dan Basic. Als eindgebruiker heb je er niet meer aan. Het is puur het gemak van de installateur die in deze geldt.


EVO

EVO is een wat geconcentreerder systeem met minder verschillende onderdelen of onderdelen die op verschillende manieren toepasbaar zijn. Prijzen zitten dicht bij elkaar en het veel gevraagde “zwarte systeem” is in bij zowel Basic als EVO “goed” zwart. Beide systemen bieden 20 jaar garantie, maar die zul je niet nodig hebben. Het blijft echt wel liggen.


Andere daksoorten

Naast montagemateriaal voor schuine pannendaken, maakt Esdec ook montagemateriaal voor zonnepanelen voor heel veel andere soorten schuine daken. Voorbeelden hiervan zijn ongeïsoleerde bitumen daken, geïsoleerde bitumen daken, stalen daken, golfplaten daken, leien daken en fels daken. Wederom zijn dit systemen waar we al jaren ervaring mee hebben en uitstekend werken.


Hoe het werkt

Esdec’s systemen werken meestal als clicksysteem. Hierbij wordt een haak, beugel, of klem gemonteerd op het dak en daarboven wordt óf een profiel geschroefd, óf het wordt direct erop ingeklikt. Boven op de profielen worden de panelen gelegd en die worden met klemmetjes vastgezet op het profiel. Als er optimizers of micro-omvormers zijn, worden die vastgeschroefd op het profiel met kleine schroefjes die wij apart hiervoor bestellen.


Bij pannendaken (waar haken worden gebruikt), wordt de haak over de pan heen achter de pannenlat geschoven. Dit is voor veel installateurs reden geweest om te twijfelen aan de deugdelijkheid van het systeem. Veel pannenlatten, zeker van oudere woningen, kunnen namelijk niet zoveel hebben of zijn zelfs rot. Of het dan toch verantwoord is om te plaatsen is een inschatting van de adviseur en uiteindelijk de installateur. Om zwakke plekken kun je altijd heen werken maar je moet wel begrijpen wat je aan het doen bent. Wij hebben nog nooit geplaatst bij een woning waar de installatie niet bleef liggen of problemen ontstonden doordat het dak het niet hield.


Compatibiliteit

Passen de Esdec haken dan op alle pannendaken? Nee, er zijn genoeg uitzonderingen. Sommige kun je als adviseur een beetje inschatten, maar in alle andere gevallen is het gewoon een kwestie van proberen. Bij EVO is de haak enigszins verstelbaar, dus dat gaat vrijwel altijd goed. Voor Esdec Basic is dat niet het geval, maar de medium haak past vrijwel altijd. Triplesol heeft sowieso voldoende haken op voorraad liggen van allerlei afmetingen om in het schaarse geval dat er iets niet past snel een oplossing achter de hand te hebben.


Schuin dak montagemateriaal Van der Valk

Toen wij begonnen met het installeren van zonnepanelen, gebruikten wij alleen Van der Valk. Van der Valk heeft net als Esdec allerlei soorten montagemateriaal voor zonnepanelen, maar bij de meeste installateurs is het bekend om het zogenaamde “schroefsysteem”. Dat is eigenlijk een grappige woordkeuze omdat zowat elk montagemateriaal schroeven bevat, maar als je schroefsysteem zegt weet iedereen wel direct wat je bedoelt.


Waar het uit bestaat

Het schroefsysteem van Van der Valk is op een aantal punten sterk verschillend van Esdec, maar de belangrijkste reden is dat het schroefsysteem van Van der Valk op het dakbeschot zelf wordt geschroefd en niet zoals bij Esdec aan de tengels van het dak hangt. Je hebt hierdoor minder haken nodig en - eerlijk is eerlijk - het voelt een stuk robuuster aan op het dak. Dat komt voor een belangrijk gedeelte door de massieve RVS haken en de dikke aluminium profielen die in dit systeem worden gebruikt. Dat is wel anders dan het aluminium en gegalvaniseerde materiaal van Esdec. Vd Valk is evengoed in zwarte uitvoering te bestellen.


Impopulair bij installateurs

Een van de belangrijke problemen met het Van der Valk schroefsysteem is echter dat het ongelooflijk onpopulair is bij installateurs. Dit komt door het gewicht en hoe onflexibel het is. Dat klinkt als goede eigenschappen als je nadenkt over windbelasting, maar het zijn hele slechte kwaliteiten op Hollandse daken die vrijwel zonder uitzondering behoorlijk veel bulten, kuilen, verzakkingen etc. vertonen. Voor het oog ligt een systeem recht als het synchroon loopt aan de nok, rand of goot. Als het dak scheef is maar de profielen kaarsrecht, is dat evengoed geen gezicht. Bovendien krijg je de profielen nauwelijks gemonteerd omdat de haken wel gewoon op de lijn liggen van de pannenlatten.

Wij hebben hele mooie systemen gelegd met Van der Valk, maar het is de ergernis niet waard. Wij werken alleen met het schroefsysteem op aanvraag of als de dakconstructie niets anders toelaat. Van der Valk biedt ook maar 10 jaar productgarantie op het montagemateriaal voor zonnepanelen; nogal schamel als je dat vergelijkt met de 20 jaar van Esdec.


Plat dak montagemateriaal voor zonnepanelen

Voor plat dak montagemateriaal gebruiken wij net als bij schuin dak weer exclusief Esdec of Van der Valk. Hetzelfde verhaal geldt weer als voorheen. Esdec is heel flexibel en licht in gebruik voor installateurs. Van der Valk is massief, maar ligt heel robuust op je dak. Bovendien heeft Van der Valk in Nederland het enige geloofwaardige portrait systeem voor plat dak.


Esdec plat dak montagemateriaal

Er zijn twee Esdec montagematerialen voor plat dak waar wij mee werken: Esdec Fusion en Esdec Eco.


Eco

Op Eco zitten geen winddeflectoren. Het bestaat uit niet veel meer dan een soort aluminium vouw die je aan de panelen zelf vast monteert. In de hoek van die vouw leg je stenen. Rubberen matjes voorkomen dat de randen van het aluminium in het dakbedek prikken. De panelen zijn niet aan elkaar vastgemaakt en je hebt relatief veel meer stenen nodig om de boel op z’n plek te houden. De wind heeft er namelijk veel meer vat op. Toch is Eco af en toe een prima keuze. Er is veel minder oppervlak nodig om een paneel met Eco te plaatsen, dan een paneel met Fusion. Bovendien maakten wij vroeger uit Eco een portrait systeem door meerdere vouwen met een rail te verbinden en dan boven op de rail de panelen te plaatsen. Nu dat er gewoon een portrait systeem is van Van der Valk, maken we dat niet meer zelf.


Fusion

Fusion is het systeem waar we het langst mee installeren, en waar we ook van zijn gaan houden tot op zekere hoogte. Het is licht, betrouwbaar, handig en snel om mee te werken. Het bestaat uit aluminium en veel kunsstof onderdelen maar is vreselijk sterk. Anders dan Vd Valk is het systeem in volledig zwarte uitvoering te koop. Dat is voor mensen die hun zonnepanelen kunnen zien wel mooi, maar het is ook duurder. De enige nadelen ervan zijn eigenlijk dat niet alle maten panelen erin passen. Als je afwijkende maten panelen hebt, moet je uitwijken naar Van der Valk. Fusion heeft een aantal kleine, handige ontwikkelingen doorgemaakt over de jaren waarin het zich telkens aanpaste op de veranderende markt – vooral de veranderende maat panelen. Op Fusion zit 20 jaar garantie, maar dat had voor ons gevoel ook gewoon 50 kunnen zijn.


Doordat er aan alle kanten winddeflectoren zitten, komt er nauwelijks wind onder de panelen. De maat van de tussenstukken bepaalt hoe dicht de rijen op elkaar zitten. Door een kleiner tussenstuk te nemen, heb je zomaar een rijtje panelen extra. Heb je de ruimte, dan zet je de panelen wat verder uit elkaar om het bereik van schaduw te minimaliseren. Fusion staat op brede kunststof poten om je dakbedekking te ontzien. Het mag eigenlijk niet, maar als er een dikke laag grind ligt, plaatsen we het systeem ook wel boven op een grindlaag zonder de kiezels weg te schuiven. Dat heeft tot nu toe geen problemen opgeleverd. Van Fusion mag je gebruik maken op daken met lage hellingen tot 5°. Meer zou wel kunnen, maar het is dan wel handig een solide opstaande rand te hebben waar het systeem tegenaan kan leunen.


Duaal met fusion

Bij Fusion kun je de ruggen van de panelen tegen elkaar leggen om een duaal systeem te vormen. Dit is ideaal om installatie oost-west te leggen of noord-zuid. Je bespaart ermee ruimte en het is erg wind bestendig. De ergste dingen die bij een Fusion systeem bij ons zijn gebeurd, is dat er panelen waren opgeschoven of dat er winddeflectoren af zijn gewaaid bij hele zware storm. Het gaat vrijwel altijd om menselijke fouten zoals te weinig ballast of schroefjes niet (genoeg) aangedraaid. Het is pijnloos om het probleem op te lossen. Een vliegende winddeflector is niet ideaal, maar dat is pas een paar keer gebeurd bij hele zware storm. Het kan schade aanrichten, maar doordat het een dun fladderend stuk aluminium is, is dat erg onwaarschijnlijk. Tijdens een zware storm kan er veel zwaarder geschut naar beneden komen dat niets met zonnepanelen te maken heeft.


Van der Valk plat dak montagemateriaal

Van der Valk is zoals gezegd veel zwaarder dan Esdec. Dat komt doordat er geen kunststof in het systeem zit en een groot gedeelte bestaat uit gegalvaniseerd staal. Bij V/d Valk kun je alle maten panelen plaatsen en daarom gebruiken wij het ook. Het is qua installatie complexiteit niet erg anders dan Fusion, maar het is veel zwaarder en doordat er geen ballastbakken bij zitten, kunnen de kiezels op het dak niet als ballast dienen. Ook met Van der Valk kan oost-west worden geplaatst, maar waar wij het vooral voor gebruiken is de portrait opstelling voor plat dak, omdat Fusion dit nog niet heeft ontwikkeld.


Het portrait systeem van Van der Valk

Het portrait systeem maakt het mogelijk panelen rechtop te zetten en dat kan soms ideaal uitkomen qua afmetingen van een dak. De winddeflectoren aan de zij- en achterkant houden de wind grotendeels buiten, ook is het heel normaal voor panelen om een stuk uit te steken zonder deflector. Rubberen blokken of matjes voorkomen dat de metalen rails op het dakbedek rusten. Deze blokken kunnen eventueel opgehoogd worden met blokken maar is niet echt nodig. Profielen van Van der Valk kunnen hinderlijk lang zijn en die korten we vaak in om het passend te maken. Op de profielen komen een kleine en een grote steun waar de panelen op rusten. Deze zijn van aluminium. Een klem zit hier al op, deze hoeven alleen aangeschroefd te worden. Binnen in de constructie zitten tegeldragers waar je de stenen in legt voor ballast. Soms gebruiken we hier ook ballastbakken van Fusion.


Combineren van montagemateriaal voor zonnepanelen

Het leukste soort puzzelen voor een adviseur, is aan elektrotechnisch ontwerp. Daarbij gaat het om de belasting van de omvormer. Daarin kun je je ei helemaal kwijt als je het leuk vindt aan meerdere knoppen te draaien voor een optimaal resultaat. De tweede leukste bezigheid, is het puzzelen aan een legplan. Je kunt niet puzzelen aan een legplan zonder de afmetingen van de montagesystemen goed in je hoofd te hebben. Het hoeft maar twee centimeter te schelen of je legplan kan de prullenbak in, in sommige gevallen. Daken meten is vaak niet zo makkelijk. Je zit er al gauw een paar cm naast. Met de bovengenoemde systemen in het hoofd, bedenkt een adviseur het ideale legplan en hij wendt daarin alle beschikbare systemen aan.


Conclusie

Je kunt de plank niet echt misslaan met producten van Van der Valk of Esdec – en wij denken dat alle andere systemen (mits gekocht bij Nederlandse groothandels), ook heus wel goed zijn. Je hoeft je geen zorgen dat er panelen van je dak afwaaien, montagemateriaal niet gaat passen, of dat er lekkage ontstaat. Esdec is veruit ons meest geliefde systeem, maar op aanvraag of omdat de situatie daarom vraagt, kunnen we uitwijken naar Van der Valk. Het komt ook genoeg voor dat we Van der Valk en Esdec in een systeem samen aanbieden om het optimale legplan te kunnen plaatsen.

272 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page