top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

"Aarden" en vereffenen zonnepanelen

Bijgewerkt op: 3 jul. 2022

Aarden en vereffenen zonnepanelen zijn termen die je geregeld gaat tegenkomen in je onderzoek naar zonnepanelen. Installaties “moeten” geaard zijn. Er zijn twee soorten aarden. Aarden tegen blikseminslag wordt gedaan door metalen pennen in de grond te slaan in en rond het huis en daarop dikke aardekabels te verbinden. Dat is niet “verplicht” en peperduur. De kans op blikseminslag is in Nederland heel laag. Het andere aarden (ook wel vereffenen), is wel betaalbaar en kan nuttig zijn. We gebruiken de term aarden evengoed als we het hebben over vereffenen. Dat is het enige soort aarden dat een functie heeft in ons woordenschat.


Op deze pagina lees je over:



Vereffenen zonnepanelen

Vanaf 2016 moet er wel vereffend worden. Vereffenen wil zeggen dat de stroom die kan lekken van kabels in een installatie weg kan stromen naar de aarde. De theorie is dat kabels over de jaren kunnen gaan slijten en ook kunnen gaan lekken op het montagemateriaal. Als je het montagemateriaal dan vastpakt, krijg je een schok. Die schok is echt wel even schikken, maar er gebeurt van de schok zelf niets met je. Wat gevaarlijk is, is hoe je schrikt van de schok. Op een schuin dak sta je niet zo stevig. Daar moeten geen onverwachte dingen gebeuren. Onze installateurs vereffenen op een schuin dak dus wel, maar op een plat dak vereffenen ze weer niet. Ten eerste omdat je daar wel stevig staat, ten tweede omdat al ons plat dak materiaal heel veel kunststof bevat. Daar kan onmogelijk stroom door lopen. Een eindgebruiker die nooit op het dak komt, zal aan een vereffend dak niets hebben. Dat is puur voor de veiligheid van de installateur. Qua woordkeus: als mensen zeggen aarden, bedoelen ze eigenlijk altijd vereffenen.



Vereffenen zonnepanelen op een schuin dak

Voor het vereffenen op schuin dak gebruiken we aarde draad van 6 mm2. Aarde draad herken je aan de groengele kleur. De aarde draad dat wij gebruiken op een schuin dak bevestigen we altijd aan het profiel met een kabelschoentje. Een kabelschoentje is een ringetje dat wordt vastgeknepen op de aarde kabel. Door het ringetje kan makkelijk een schroefje heen, meestal een montageschroef of een zelftapper. Deze wordt zo in het profiel geboord. Er wordt van profiel tot profiel verbinding gemaakt als dat nodig is, maar er komt altijd maar één aarde draad naar binnen toe. Het meeste montagemateriaal wordt namelijk uitgevoerd met speciale klemmetjes die lekstroom doorlaten tot het profiel dat verbonden is met de omvormer of groepenkast binnen. Als er goed gemonteerd is, zal er op een aarde draad nooit spanning komen te staan of lekstroom. Dat is alleen als bekabeling op het dak is beschadigd en tegen de profielen aan hangt. Bij een SolarEdge systeem zal het systeem altijd uitgaan bij lekstroom. Bij string-omvormers is dat zeker geen gegeven.


De capillaire werking bij vereffenen zonnepanelen

Één ding dat een risico vormt, is als de aarde draad water aanzuigt van buitenaf. Dit heet de zogenaamde capillaire werking. Een omvormer kan warm worden. Als het dan buiten koud is, dan functioneert de aarde draad als een soort rietje dat de omvormer vacuüm zuigt. Het is schokkend hoe snel de omvormer water van buitenaf kan opzuigen. Dat kan een kwestie van weken zijn. Er ontstaat dan echt een plasje water in de omvormer. Als dit lang genoeg doorgaat, zal de omvormer water gaan lekken. Het is potentieel levensgevaarlijk. Als je de omvormer water ziet lekken, sluit dan direct de automaat van de omvormer af. Hierna kan er niet zoveel meer gebeuren. De aarde draad dient buiten de omvormer bevestigd te worden. Dan doet dit probleem zich niet meer voor.


Vereffenen zonnepanelen op een metalen dak

Een mooie theoretische vraag is of het zin heeft om te vereffenen op een metalen dak zoals bijvoorbeeld pannen platen, fels of calzip. Lekstroom loopt namelijk misschien wel zo het dak in. Dan staat je dak onder stroom: niet een heel vrolijke gedachte. De beugels die wij gebruiken hebben een kunststof laagje tussen het metalen deel en het dakbedek. Bij Calzip en fels lukt dat niet. Het is daarom inderdaad de bedoeling dat we dit soort daken extra zorgvuldig vereffenen.


Vereffenen bij bliksemgeleiders

Als er een bliksemgeleider is op locatie bij de panelen, dan moeten de zonnepanelen op dat systeem van aarde worden toegevoegd. Dat is meer een taak voor de leverancier van bliksemgeleiders dan zonnepaneelinstallateurs. Het is redelijk specialistisch werk.

181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page