top of page
  • Foto van schrijverTriplesol

Solar Frontier 170 Wp panelen

Wij verkopen geen Solar Frontier 170 Wp panelen meer – of welke Solar Frontier panelen dan ook. We weten überhaupt niet of deze panelen nog Europa bereiken. In 2016 zijn zo’n beetje de laatste Solar Frontier 170 Wp panelen verkocht in Nederland. We krijgen nog regelmatig telefoontjes erover. Deze panelen worden enorm gemist in ons assortiment. Het hele dunnefilm techniek segment in Nederland is verdwenen. Dat is om verschillende redenen heel jammer. In dit artikel vertellen we iets over deze verloren techniek, maar geven we ook tips hoe je mogelijk nog aan Solar Frontier panelen zou kunnen komen.


Op deze pagina lees je over:


Algemene info dunnefilmtechniek

Dunnefilm techniek heeft over de jaren grote fluctuaties gekend in populariteit. Wat de techniek veelal in de weg zat was de snel ontwikkelende kristallijntechnologie dat hogere paneelprestaties beloofde p/m² tegen een betere prijs. Maar zeker in 2014 is dunnefilm techniek teruggekomen om zijn plek op te eisen als techniek bij uitstek geschikt voor het Hollandse landschap.


FOTO HIER (OPTIONEEL)


De vier onderzoeksgebieden van dunnefilmtechniek

Dunne Filmtechniek kent vier belangrijke onderzoeksgebieden: amorfe, micromorfe, tandem modules en CIS. De meest toegepaste oplossing binnen dunnefilm techniek is zonder twijfel CIS, of (CI(G)S (als gallium wordt toegevoegd). Dat komt vooral doordat deze techniek volwassener is en technisch effectiever. CIS staat voor copper, indium and selenium, de materialen waarvan de cellen gemaakt worden. Het belangrijkste voordeel van CIS is de verhoogde opbrengst per geïnstalleerde Wp. Een CIS paneelsysteem zou hierdoor meer moeten gaan produceren dan zijn kristallijne tegenhanger.


CIS panelen zijn bij uitstek de meest milieuvriendelijke oplossing voor je huis. Dat heeft te maken met de beperkte materialen die nodig zijn voor de fabricatie van de panelen en het ontbreken van giftige elementen in het productieproces. In een Solar Frontier paneel zit geen cadmium of lood, waardoor het gemakkelijk te recyclen is aan het eind van de levenscyclus.


CIS werkt het beste bij niet-ideale omstandigheden

De reden dat CIS panelen in Nederland zo’n geschikte keuze zijn, heeft te maken met de omstandigheden waaronder de panelen moeten opereren. Het is niet altijd even mooi weer in Nederland en daar lijdt de productie van een normaal zonnepaneel onder. Tevens kampt Nederland zeker in de stedelijke gebieden en langs de snelwegen met aardig wat luchtvervuiling. Daarnaast zijn er op dichtbebouwde plekken zoals de stad, of beboste gebieden in het oosten en zuiden flink wat schaduw problemen voor de meeste huizen.


Zonnepanelen werken bovendien het beste bij een lage temperatuur en een hoge dichtheid zonnestralen. Vaak is het echter in Nederland zo dat als het mooi weer is, het ook vrij warm is, waardoor de productie van de panelen afneemt. Al met al zijn de ideale bedrijfsomstandigheden van zonnepanelen van weinig bewolking, schone lucht en een schaduwvrije opstelling in Nederland niet allemaal tegelijk haalbaar voor de meeste woningbezitters. CIS panelen bieden hierin mooi uitkomst: deze blijven werken bij lage lichthoeveelheden, ze lijden geen hoge verliezen bij oplopende temperaturen en ze worden nauwelijks beïnvloed door schaduw of vervuiling.


Schakeling binnen CIS panelen

Wat een CIS paneel bij uitstek breed inzetbaar maakt is zijn tolerantie van schaduw. Zeker in de herfst kan het namelijk bijvoorbeeld voorkomen dat er bladeren op de panelen waaien en dan zou dat bij een normaal paneel lijden tot flinke opbrengstverliezen. Bij CIS panelen wordt dit soort probleem gepareerd door de innovatieve cel opbouw van de panelen. De vierkant silicone cellen van een zonnepaneel zijn in substrings onderverdeeld. Als je een deel van het paneel bedekt dan wordt elke cel in het geheel vrijwel uitgeschakeld. In de CIS panelen zijn de onderlinge cellen in serie verbonden. Het bedekken van één cel heeft geen gevolgen voor de productie van de overige cellen.


FOTO HIER (OPTIONEEL)


Solar soaking: hogere opbrengsten dan verwacht

De meeste zonnepanelen hebben een positieve tolerantie, wat wil zeggen dat ze meer zullen produceren dan vermeld staat op hun specificatie. Voor CIS panelen geldt dat in versterkte mate. Dat heeft alles te maken met een effect dat solar soaking genoemd wordt. Als een soort diesel moet een dunnefilm techniek paneel eerst een beetje op gang komen. In de CIS cel zit een buffer die een barrière vormt voor elektronenverkeer binnen de cel. De fotonen van het zonlicht die de cel instromen brengen elektronen in bewegingen en neutraliseren de nog inoperationele delen van de cel. Tegelijkertijd maken de fotonen de barrière steeds poreuzer. Het elektronenverkeer neemt hierdoor flink toe en ook hierdoor neemt de weerstand binnen de cel af. Dit effect beperkt de terugval in productie met 0,5% per jaar. Na 20 jaar zou een CIS paneel dus nog op 90% van zijn oorspronkelijke rendement moeten zitten.


Vervuiling bij de productie van een CIS paneel

Een CIS paneel kan vrijwel schadeloos aan het milieu geproduceerd worden. De benodigde energie om een paneel te vervaardigen is binnen een jaar door het product zelf opgewekt. Veel aanbieders leveren de panelen ook in bijzondere, makkelijk recyclebare producten aan. Een gemiddelde CIS paneel heeft maar 60 kg nodig aan benodigde productiemassa. Een zware zonnepaneel als bijvoorbeeld de DMEGC 400 Wp heeft minstens 7500 kg nodig.

Dunnefilm techniek zijn van nature zwart door de samenstelling van de stoffen die erin zitten. Hierdoor zijn ze zelfs in hun standaarduitvoering erg aantrekkelijk voor het oog. De kleinere afmetingen maken het mogelijk een vollediger dakoppervlak te bedekken; natuurlijk ook waar soms schaduw valt.


Wat informatie over Solar Frontier

Solar Frontier was de grootste en snelst groeiende fabrikant van CIS zonnepanelen. Het bedrijf is van de CIS fabrikanten ook het meest milieubewust. Als Triplesol de keus had tussen het installeren van TSMC panelen of Solar Frontier's, kozen we voor Solar Frontier.


Solar Frontier is niet een op zichzelf staand bedrijf maar een dochteronderneming van Shell. Dit wekt vertrouwen bij mensen die twijfelen aan de robuustheid van het bedrijf ten overstaan van de lange garantietermijnen. Solar Frontier bestaat al sinds de jaren 70 en was één van de belangrijkste spelers bij het ontwikkelen van techniek dat nu gemeengoed geworden is. Het bedrijf is dankzij de vele ervaring in de sector een voorloper geworden op gebied van R & D en zonnepaneelproductie. In 2011 opende Solar Frontier de grootste zonnepaneelfabriek van CIS panelen ter wereld. Het samengestelde productievermogen van de drie Solar Frontier fabrieken is momenteel hoger dan de globale vraag naar CIS modules en dat heeft te maken met de grote groei die Solar Frontier in de sector verwachtte. Het bedrijf is vertegenwoordigd in de VS, Duitsland, Italië en Saoedi Arabië. Er werken 1500 mensen voor Solar Frontier wereldwijd.

De productgarantie van een Solar Frontier paneel is standaard vijf jaar maar een verlengde garantie was verkrijgbaar op aanvraag. Er zit op de Solar Frontier’s een vermogensgarantie van 90% gedurende 10 jaar en 80% gedurende 25 jaar.


De Solar Frontier 170 Wp

Solar Frontier 170 Wp panelen zijn bekend als het best presterende paneel uit de Zonnepanelen.net test. Van de grootste CIS fabrikant verwacht je terecht het beste paneel. Hierin stelt Solar Frontier niet teleur met zijn sinds 1978 zelf-ontwikkelde product. Naast een goed werkend product, krijg je ook een heel mooi aanzicht doordat de panelen egaal zwart zijn.


De SF100-S series van Solar Frontier panelen lopen in sterkten op van 145 Wp tot 170 Wp. Wat meteen opvalt, is dat de Solar Frontier 170 Wp een zwaarder paneel heeft dan de TSMC: de SF 170-S. De SF100-S series is egaal zwart met een zwarte omlijsting.


De afmetingen van het paneel zijn ook anders dan de TSMC: 1.257 * 977 * 35 mm – het paneel is meer een vierkant dan een rechthoek. Een Solar Frontier 170 Wp weegt 20 kg. Het celtype is CIS substraat glas. De toxische stof cadmium ontbreekt. Gallium, de onschadelijke stof die in een TSMC paneel zit, ontbreekt ook. Toch heeft dat geen gevolgen voor de productie van het paneel.


De SF100-S modules hebben het hoogste rendement; tot 13,8 %, van alle massa-geproduceerde dunnefilm modules. In een laboratorium opstelling leverde dit paneel een wereldrecord van 20,9% efficiency. Vermindering van het maximaal vermogen met een instraling van 1000 W/m² tot 200 W/m² bij 25 °C is gewoonlijk 2,0%. De standaarddeviatie voor de vermindering van het rendement is 1,9%. In dat opzicht scoort de Solar Frontier 170 Wp dus veel beter dan de TSMC en is het geschikter voor de Nederlandse markt.


Hoe kom je nu nog aan Solar Frontier panelen

Als jij nog opzoek bent naar Solar Frontier’s om je installatie mee aan te vullen, dan adviseren we eens te kijken op marktplaats. Zo nu en dan zie je daar wel eens wat gebruikte panelen voorbijkomen. Solar Frontier’s hebben een uitstekende reputatie. Ze vallen nauwelijks uit. Je kunt met een gerust hart deze tweedehands producten kopen. Wij hebben geen Solar Frontier panelen liggen en handelen daar zelf ook niet in.

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentar


bottom of page