Triplesol
De nadelen van Enphase
Bijgewerkt op: 3 jul. 2022
Naast een aantal voordelen, zijn er ook de nodige nadelen aan Enphase. Wij zijn leverancier van APS. Dat is een ander micro-omvormer systeem. Het is in ons optiek vergelijkbare kwaliteit. Wij hebben er al lang ervaring mee. Enphase is een product dat we pas een handjevol keren geïnstalleerd hebben. Het is een heel vervelend product om mee te werken als je SolarEdge gewend bent.
Hieronder schrijven wij een aantal redenen waarom wij de nadelen van Enphase niet vinden opwegen tegen de voordelen. Eerst bespreken we wel kort wat een Enphase systeem inhoudt.
Dus, achtereenvolgens:
Wie Enphase zijn en wat ze maken
De nadelen van Enphase op een rijtje
Een nachtmerrie om mee te werken
Mechanisch relais verplicht, maar zelden gebruikt
Onze slotopmerkingen over Enphase
Wie Enphase zijn en wat ze maken
Het Amerikaanse Enphase micro-omvormers is de grootste producent van micro-omvormers ter wereld. Het bedrijf was ook al pionier op dat gebied. Vanaf 2006 wist dit NASDAQ genoteerde bedrijf verdienstelijk de micro-omvormer aan de man te brengen. In 2012 werd het bedrijf de zevende grootste omvormerfabrikant ter wereld. Micro-omvormers van Enphase zijn in 11 landen te koop, waaronder Nederland. Er werken maar 500 mensen en toch zijn er 125 patenten op Enphase micro-omvormer gerelateerde technologie uitgegeven aan het bedrijf. Onlangs werd Enphase onderscheiden met het prestigieuze Global Frost & Sullivan Award for Technology Leadership. Vandaag de dag heeft het bedrijf maar liefst 7.2 miljoen modules verscheept. Een florissante toekomst lonkt, maar het bedrijf voelt wel al de hete adem van SolarEdge in de nek.

Afbeelding: een Enphase micro-omvormer op het dak.
De modellen Enphase micro's
Enphase micro-omvormers komen in 4 verschillende maten: De IQ7, de IQ7A, de IQ7X, IQ7+. Welk paneel je kiest is afhankelijk van het soort paneel dat je hebt. Bij panelen tot 330 Wp gebruik u de IQ7. Panelen tot 460 Wp hebben een IQ7A nodig. De andere 2 modellen waren eigenlijk tussenoplossingen tot IQ7A zich aandiende. We verwachten dat deze micro’s nu uit gefaseerd zullen worden. Enphase micro-omvormers zijn 1:1 verhouding op de zonnepanelen. Bij APS zitten er meerdere micro-omvormers in 1 behuizing: 2:1. Dit is ook een reden waarom Enphase duurder is.
Monitoring bij Enphase
Enphase micro-omvormers maken gebruik van een monitoring-kastje dat Envoy heet. Deze wordt vlakbij de modem in huis geplaatst. De Envoy communiceert met de omvormers via de elektra-infrastructuur binnenshuis. Elke zonnepaneel wordt individueel uitgelezen en doorgestuurd naar een opslagpunt waar deze later geraadpleegd kan worden. De opbrengsten kunnen te allen tijde worden opgevraagd door zowel jou als Triplesol. Wij kunnen ook bepaalde paramaters voor het succesvol werken van de installatie in de gaten houden als bijvoorbeeld de temperatuur van elk paneel, de spanningen van de AC en de DC en de frequentie van het lichtnet. Een leuk voordeel van de string-omvormers was dat vele een lcd-schermpje hadden waarop afgelezen kon worden wat de productie van de dag was. Op de Envoy zit een vergelijkbaar schermpje dat basisinformatie over het systeem geeft zoals de productie en het IP-adres. De productgarantie op Enphase micro-omvormers is maar liefst 20 jaar.
De nadelen van Enphase op een rijtje
Een nachtmerrie om mee te werken
Enphase kabels, stekkers en richtlijnen zijn onvoorstelbaar vervelend om mee te werken. De eisen zijn torenhoog en de materialen zijn heel stug in de omgang. Er zijn veel meer ditjes en datjes die je aan een Enphase systeem moet toevoegen om het optimaal en volgens de regels te laten werken. Dat heb je bij de DC-omvormer systemen gewoon niet. Je moet als installateur op veel verschillende scenario’s voorbereid zijn en je hebt weinig mogelijkheid om te improviseren. Enphase is al duur, maar doordat het ook nog eens moeilijk is om mee te werken, betaal je in veel gevallen ook nog een toeslag op arbeid die je bij andere systemen niet hoeft te betalen. Zeker als er sprake is van verschillende dakvlakken die met elkaar verbonden worden, hoor je de installateurs al knarsetanden als je ze de opdracht geeft.
De nadelen van Enphase beginnen op het dak, maar stoppen daar helaas niet.
Lasdozen en bekabeling
Er is geen schaamte in het werken met lasdozen, maar je kunt moeilijk spreken van een geïntegreerd systeem als dat je oplossing is om strings te verbinden op het dak. Het werkt prima, maar is een beetje geïmproviseerd. Binnen lasdozen is het vaak dringen om al het koper gebogen te krijgen in de wagotjes.
De micro en de kabel van Enphase zelf is superieur, maar moet vervolgens in een lasdoos verbonden worden met YMVK-installatiekabel. De lasdozen worden op het dak gemaakt, maar zijn niet waterdicht tenzij er hars in wordt gegoten of gebruik wordt gemaakt van waterdichte lasdozen. Veel installateurs doen dit niet. Dat gaat een keer fout.
Bij Enphase moet de groep van de zonnepanelen zijn eigen pv-kast hebben met daarin ook een hoofdaansluiting. Deze PV-kast is in feite een zeer uitgebreide PV-verdeler. De meeste installateurs stoppen de aansluiting gewoon direct op de groepenkast. Er moet standaard met 4 mm2 kabel gewerkt worden. De meeste installateurs gebruiken maar 2,5 mm2. Ook wij vinden 4 mm2 zwaar overdreven, maar Enphase kan je installatie erop afkeuren.
Mechanisch relais verplicht, maar zelden gebruikt
In Nederland moet een Enphase systeem wettelijk uitgevoerd worden met een mechanisch relais. Een mechanisch relais is een soort poortwachter of afsluiter. Bij string-omvormers en SolarEdge zit het al in de omvormerkast. Een mechanische afsluiter is in Nederland. Dit kan met behulp van een relais. Als de netspanning te hoog wordt, schakelt deze de micro-omvormers uit. Netspanning wordt eigenlijk continue hoger in Nederland. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Een mechanisch relais wordt op den duur niet een luxe, maar een noodzaak. Dat zo’n relais speciaal moet worden aagekocht ervaren wij als een van de nadelen van Enphase.
Storingen met communicatie
Storingen in de communicatie van de Envoy komen helaas nog wel eens voor.
De Envoy en de micro's moeten op dezelfde groep zitten om storingen van de communicatie te voorkomen. Dat kan door beide draadjes onder 1 klem van de automaat te stoppen, of door met koperen kammetjes de automaten door te verbinden. De micro's communiceren ook met PLC signaal via de elektrabekabeling van de woning met de Envoy. In Nederland hebben we heel veel PLC ruis waardoor ook hier storingen op kunnen ontstaan. Deze storingen kunnen voorkomen worden door gebruik te maken van ferrietringen. Ook hiervan weten we dat de meeste installateurs ze niet toepassen. De garantie op de micro-omvormers is dan wel 25 jaar, maar op de Envoy is het slechts 5 jaar. Als de communicatie van de Envoy met het internet niet goed is, gaat je garantie op de micro's van 25 jaar naar 2 jaar. Het is een venijnig detail waar weinigen helaas bewust van zijn.
Korte service-garantie
Wij adviseren goed na te vragen wat de installatiegarantie is bij een Enphase installateur. Een Enphase installateur krijgt maximaal 2 jaar compensatie vanuit de fabrikant. Als ze denken dat de micro-omvormer 25 jaar blijft werken, waarom geven ze dan maar twee jaar compensatie aan een installateur om aan zo'n systeem werk te verrichten? Gaat een installateur over 10 jaar dan gratis een micro-omvormer vervangen? Wij vragen ons dat wel af. Bij SolarEdge is de serivegarantie 12 jaar op de optimizers, om maar een idee te geven.
Onze slotopmerkingen over Enphase
Er zijn genoeg nadelen van Enphase dus. We zijn zeker voor A-merken, maar dan moet alles eromheen ook A-kwaliteit functioneren en niet een beetje geïmproviseerd. Als klant moet je op je hoede zijn. Zeker als je aanbieding met Enphase goedkoper is dan SolarEdge, kan het niet anders tenzij er gemarchandeerd wordt met de installatie-instructies voor Enphase.