25 Juni, 2017

 

 
 
 

Zonnepanelen
Merken zonnepanelen Dunne filmtechniek Glass Afwijkende maten Gekleurde panelen Portabele panelen Zonneceldakpannen
Omvormer Montagemateriaal Pakketten MPP-trackerAansluiting op het lichtnet BeschaduwingMonitoring Energie-opslag
Vraag gesprek aan

Van het bedrijf Esdec, dat ook Clickfit maakt, maar veel degelijker en robuster dan zijn broertje voor schuine daken. Het principe is hetzelfde: een gering aantal componenten worden eenvoudig in elkaar geklikt en voor het monteren is maar één stuk gereedschap nodig.

 

Flatfix wordt gemaakt uit aluminium, gecoat staal en high-tech kunststof. Het aerodynamische frame is op bepaalde plekken gesloten zodat er geen wind onder de panelen kan komen. Toch zijn er ook openingen voor ventilatie. De panelen kunnen namelijk in de zomermaanden erg heet worden en het is dan belangrijk dat ze iets door de wind gekoeld kunnen worden. Het is hierdoor mogelijk de panelen tenminste 5 °C koeler te houden dan bij andere systemen op de markt. Koelere panelen leveren een hogere opbrengst en gaan ook langer mee.

De panelen worden onder een hoek van 13° gemonteerd. Dit kan zowel enkelvoudig naar het zuiden of in een oost-west duaalconstructie. Door de gekoppelde en gesloten structuur dient het systeem enkel op een aantal strategische punten geballasteerd te worden – dat is door het bedrijf getest in een windtunnel. De dakbelasting is hierdoor erg laag. De gebruikte ballast kan van alles zijn: grind, stenen of betonklinkers – als het maar zwaar is. Het systeem weegt niet veel. De gemiddelde puntbelasting op een dakhuid is 10kPa. Er hoeven hierdoor geen speciale matjes onder de daksteunen gelegd te worden. De stangen van het systeem zweven iets boven het dak. Het is mogelijk de bekabeling op deze stangen te bevestigen, hierdoor liggen deze niet in het water.