SolarEdge gaat naar de rechtbank om Enphase reclame te stoppen

De toon op de omvormer markt is verbitterd geworden. Niet langer bestoken fabrikanten elkaar met prijzenoorlogen, maar nu ook met rechtszaken. Daarmee is de verzuring van de markt in een verhoogd tempo ingezet. In dit geval gaat het om een video waarin Enphase onterecht wegzet als moeilijk en tijdrovend om te installeren. In de afgelopen maanden heeft een rechtbank in de VS zich gebogen over de aanklacht van SolarEdge aan het adres van Enphase.

Enphase vs. SolarEdge. Micro-omvormers vs. optimizers. Parallel vs. Serieel.
Enphase tegen SolarEdge, nu ook in de rechtbank.

De rechtbank weigerde SolarEdge’ verzoek om een ​​tijdelijke gerechtelijk bevel uit te vaardigen, maar kondigde wel een versnelde planning aan om te horen of het bedrijf een voorlopig bevel zou moeten krijgen om Enphase te stoppen met het uitzenden van de voor SolarEdge belastende video’s. SolarEdge spreekt van “onjuiste en misleidende reclame en de inbreuk op SolarEdge’ wettelijk beschermde en federaal geregistreerde handelsmerken”. Het gaat om een video die Enphase Energized AC module ten opzichte van string optimizers aanprijst.

In tegenstelling tot zoveel andere rechtszaken, zijn de vragen in dit geval vrij gemakkelijk te begrijpen. Volgens de zaak van SolarEdge is de vraag of de video (zie hieronder) een eerlijke vergelijking van de installatietijden tussen de producten van de twee bedrijven laat zien en of Enphase het recht heeft om het logo van SolarEdge in de video te gebruiken.

In de video wordt een zonnepaneel-installatie geïnstalleerd die een systeem op een woondak installeert en aangeeft dat met behulp van de nieuwe Enphase-powered module de installatie tijd met de helft bespaart wordt ten opzichte van een SolarEdge power optimizer systeem. Natuurlijk, indien er van Enphase de embedded materialen worden gebruikt, zouden de installateurs tijd en arbeidskosten besparen. Echter, die materialen bestaan er ook van SolarEdge. Dat er in dat geval nog steeds installatietijd bespaart wordt, is hoogstonwaarschijnlijk.

SolarEdge zegt daarom ook dat de vergelijking niet een eerlijke vergelijking is (het “onjuiste en misleidende reclame” onderdeel van de rechtszaak). Het bedrijf schrijft (dikgedrukt in het origineel):

Een eerlijke vergelijking zou systemen testen die zowel ingebedde producten gebruiken: Enphase’s embedded micro-omvormers en SolarEdge’s embedded power optimizers. De time-lapse video vergelijkt echter Enphase embedded micro-omvormers met SolarEdge’ non-embedded power optimizers.

Logisch dus, dat de vergelijking mank loopt.

Enphase’ reclamecampagne is dus letterlijk onjuist, omdat de geteste situatie niet kan vaststellen dat een PV-systeem met Enphase producten twee keer zo snel geïnstalleerd wordt als PV-systemen op basis van optimizers. Misleidinde reclame, waar SolarEdge zich namens de consument voor opwerpt. En natuurlijk ook een beetje voor zichzelf.

Dit is de echte crux van de zaak. Het handelsmerk probleem is in dit geval redelijk insignificant. Hier heeft Enphase niet zo veel van te vrezen. Enphase is legitiem in zijn reactie bewogen. In veel andere gevallen die hier op lijken hebben rechters het opgenomen voor de verweerder.

Daarnaast weigerde de rechtbank het verzoek van SolarEdge om een ​​onmiddellijke TRO te stellen, omdat het bedrijf “helemaal niet de kans op onmiddellijke onherstelbare schade heeft vastgesteld”. Een TRO is een memorandum op het verder afspelen van het filmpje namens Enphase. Maar SolarEdge beweert dat de video zou kunnen leiden tot een “omzetting van de verkoop van SolarEdge naar Enphase producten, en daarmee schade aan de reputatie van SolarEdge en het verlies van goodwill in verband met de merken en producten van SolarEdge”. De rechter hoorde op 4 augustus pleidooien om te bepalen of deze beslissing herzien moest worden. Als SolarEdge een voorlopig bevel tegen Enphase zou kunnen krijgen die hen ertoe zou dwingen de reclamecampagne te stoppen tot de volledige zaak in de rechtbank kan worden gehoord, zou dat een belangrijke tussen-overwinning voor het SolarEdge zijn.

De Enphase-advertenties weerspiegelen een nieuwe agressieve houding tussen de omvormer fabrikanten. Al jaren heeft het bedrijf dat vroeger de micro-omvormer markt domineerde het steeds lastiger met kapers op de kust zoals SolarEdge. De kwartaalcijfers van Enphase hebben aanhoudende verliezen getoond, zelfs nadat de onderneming vorig jaar $ 20 miljoen aan bezittingen heeft verkocht. Enphase heeft ook een deel van haar divisies afgestoten, waaronder zijn onderhoudsactiviteiten.

Enphase micro-omvormers koers zonnepanelen
Enphase koers

In het eerste kwartaal van 2017 liet Enphase zien dat de verliezen weer stijgen na het inkrimpen in het vierde kwartaal van 2016. Het werd ook in de loop van juni bedreigd door uitschrijving van de Nasdaq vanwege de lage aandelenkoers.

Het plan van Enphase: Maak micro-omvormers goedkoper dan string-omvormers

Als het gaat om Nederlandse zonnepaneel-installaties torenen de conventionele string-omvormers boven de andere uit qua omzet. Maar micro-omvormers, die klein zijn in zowel fysieke grootte als marktaandeel, overtreffen de string-omvormers op gebied van prijs als betrouwbaarheid. Enphase, ‘s werelds grootste producent van micro-omvormers, plannen om binnen twee jaar conventionele omvormers op prijs te verslaan. Als ze hun doel bereiken om de kosten van micro-omvormer door de helft te snijden, verandert de manier waarop in Nederlander zonne-energie wordt geïnstalleerd.

Onze postie over Enphase wordt wel duidelijk van hoe wij over het bedrijf schrijven in onze kennisbank. Wij vinden Enphase duur en zijn niet onder de indruk van de garantievoorwaarden die gesteld zijn. Toch willen we in dit artikel aandacht besteden aan een ontwikkeling die wij toejuichen. Laten we voor de leek toch maar bij het begin beginnen:

Wat is een string-omvormer?

U vindt de details van de verschillen tussen string-omvormers en micro-omvormers hier. In een notendop zijn string-omvormers veel vaker gebruikt in Nederland. Ze zijn groot en maken lawaai. Gewoonlijk neemt een 5 kilowatt uitvoering net zoveel ruimte op als 35 liter ijs – of dezelfde hoeveelheid minder lekker materiaal – en weegt ongeveer 24 kilogram.

sma string-omvormer
SMA string-omvormer

String-omvormers gebruiken zonnepanelen die in serie zijn aangesloten op een kabel die een string wordt genoemd. Deze stuurt de Direct Current (DC) naar een centrale omvormer die het omzetten naar de wisselstroom (AC) faciliteert. Deze stroom gebruiken we in onze huishoudens; hier draaien apparaten in huis op. Terwijl de omvormer probeert om de de stroomuitvoer van de panelen te maximaliseren, is het nadeel dat als één paneel op een string het slecht doet, alle panelen slecht gaan presteren. Hierdoor is het heel belangrijk dat alle panelen op een string dezelfde oriëntatie hebben en dezelfde hoeveelheid zonlicht ontvangen.

Het voornaamste voordeel van string-omvormers is op dit moment de prijs. Het is tot nu toe veel goedkoper dan de micro-omvormer concurrentie. Bijvoorbeeld: een 5 kW- string-omvormer is bij groothandelaren te koop voor een prijs tussen € 1.000- € 2.000 afhankelijk van de kwaliteit. 5kW micro-omvormers zullen dichter bij de € 3.500 liggen.

Wat is een micro-omvormer?

In een notendop zijn micro-omvormers kleine baby omvormers die onder zonnepanelen hangen en direct de opbrengst uit een gelijkstroom paneel omzetten in wisselstroom dat in de huizen kan worden gebruikt. Het omzetten van de gelijkstroom op het dak zorgt er dus voor dat er binnen geen apparaten komen te hangen die geluid en warmte produceren. Hoewel kabels die DC dragen zeer veilig zijn wanneer ze op NEN1010 standaarden zijn geïnstalleerd, is AC nog veiliger. Als er iets misgaat, is er veel lager kans op een ​​brand.

micro-omvormer enphase

Micro-omvormers optimaliseren de uitvoer van elk paneel waaraan ze zijn gekoppeld. Dus als één paneel een probleem heeft, is het niet van invloed op de prestaties van de anderen. Dit betekent dat ze over het algemeen 5-15% meer elektriciteit zullen produceren dan string-omvormers en daar is wetenschappelijk bewijs voor om dat te aan te tonen. Als de twee typen aangepast worden aan de prijs per watt, zijn micro-omvormers dus goedkoper aangezien er minder panelen nodig zijn om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te genereren. En omdat de panelen onafhankelijk van elkaar geschakeld zijn, kunnen zij zo geplaatst worden om hun ​​eigen verbruik van zonne-energie te maximaliseren.

enphase micro-omvormers
Enphase micro-omvormers

De micro-omvormers van vandaag passen gemakkelijk in mijn uitgestrekte hand. En voor mensen die minder grote handen hebben dan ik, zullen ze waarschijnlijk ook in hun uitgestrekte hand passen.Het belangrijkste nadeel van micro-omvormers op dit moment is de prijs. Als gevolg van de extra kosten worden ze alleen gebruikt in ongeveer 1% of minder van de Nederlandse zonnepaneel-installaties. Maar er zijn bedrijven die dit willen veranderen.

Wat is Enphase?

Enphase is verreweg ‘s werelds grootste producent van micro-omvormers maar er zijn ook andere bedrijven klaar om in dit veld mee te doen. Zodra een van de anderen het vermogen laat zien om te concurreren met string-omvormers op prijs, zal de markt hen aan de voeten liggen. Het zal waarschijnlijk resulteren in een titanen strijd om marktaandeel. Enphase heeft het voordeel van grootte, ervaring en reputatie; maar kleine bedrijven kunnen knap zijn en grote spelers hebben diepe zakken en zullen bereid zijn om op korte termijn geld te investeren om in te halen als ze denken dat grote winsten in de toekomst kunnen worden gehaald. Een geduchte tegenstander voor Enphase zou APS kunnen zijn. Ongeacht wie er klaar staat om in te springen, garandeert dit de daaruit voortvloeiende prijsverlaging dat conventionele string-omvormers een grote klap zal kunnen toedelen. Persoonlijk hopen wij dat geen bedrijf de concurrentieslag wint. Wij willen dat ze elkaar bij elkaar houden, ten voordele van consumenten met betere betrouwbaarheid in één hand en lagere prijzen in de andere. Maar dat ligt in de toekomst. Op dit moment is Enphase’ grootste concurrentie niet van andere micro-omvormers, maar DC-optimizers van bijvoorbeeld SolarEdge. Deze technologie is oppervlakkig vergelijkbaar met micro-omvormers, omdat ze onder individuele zonnepanelen worden gezet en hun output maximaliseren. Maar ze zijn goedkoper en zet het zonnepaneel niet gelijk om in AC. In plaats daarvan hebben ze nog een conventionele string-omvormer nodig om dit te doen. Uiteraard, als huishoudens het voornaamste voordeel van micro-omvormers kunnen krijgen voor ongeveer dezelfde of lagere kosten, is dat een groot probleem voor Enphase. Met SolarEdge is dat wel het geval en de kast die binnen hangt maakt nauwelijks geluid.

U leest hier verder over de micro-omvormers van Enphase

LG Solar en Enphase maken micro-omvormer geïntegreerde zonnepanelen

LG ACe module

ACe panelen

 

Twee van de grootste en meest vooraanstaande in PV namen bundelen de krachten voor de productie voor een uniek paneel. Kwam SolarEdge in combinatie met meerdere Chinese fabrikanten met de smart-modules, dan komen Enphase en LG met een heuse AC module. Het advies blijft evengoed SolarEdge te nemen, maar dat terzijde.

De AC module van LG en Enphase

Volgens een gezamenlijke perspublicatie van LG en Enphase, moet de nieuwe LG Neon 2 ACe  het logistieke en installatieproces van zonnepanelen voor huiseigenaren versimpelen. De samenwerking tussen LG Electronics en Enphase, die vorig jaar gesmeed is, heeft tot doel PV-oplossingen een makkelijkere investering te maken voor particulieren. De ACe is het eerste resultaat van de samenwerking voor residentiële installaties, en vermindert de installatietijd van de installatie met de helft in vergelijking tot conventionele modules. Dat, natuurlijk, gebruikmakend van de meest geavanceerde technologie.

Makkelijke installatie

LG NeON 2 ACe combineert hoge prestaties en een vereenvoudigde gebruikerservaring, die de processen van logistiek, installatie en monitoring combineert. De installatie, altijd een struikelblok voor huiseigenaren, wordt enorm versimpeld met de geïntegreerde AC module. De micro-omvormer en de kabel wordt aangesloten zonder de twee producten afzonderlijk te hoeven installeren. Zodra de installatie op het dak voltooid is en de interne software van Enphase is opgestart, kan op afstand de Enphase-apparatuur en beheersoftware worden opgestart vanuit elk internet-gekoppeld device.

Reactie CEO LG en Enphase

“We zijn toegewijd aan het uitbreiden van de mogelijkheden die de PV-industrie te bieden heeft en wij willen graag prroducten leveren die in alle opzichten op de consument zijn gericht,” zei Stephen Hahm, vice-president en hoofd van LG Electronics’s Energy Solutions-onderneming. “Onze alliantie met Enphase heeft ons in staat gesteld het proces voor de consument te stroomlijnen, waardoor we een beroep op een bredere consumentengroep kunnen doen terwijl de efficiëntie die consumenten verwachten van LG, nog steeds op de eerste plek komt.” Paul Nahi, president en CEO van Enphase Energy, zei: “Enphase is opgericht met de visie om zonne-energie eenvoudig en energie sparend te maken. Onze samenwerking met LG op deze Enphase Energized AC module is nog een voorbeeld van hoe we die visie uitvoeren.”

Geavanceerde technologie, dezelfde duurzaamheid en garantie, met daarna extra veiligheid

LG NeON 2 ACe maakt gebruik van gloednieuwe cello-technologie, die de in de industrie gangbare drie busbarren vervangt met 30 dunne draden, waardoor de output en betrouwbaarheid worden verbeterd. Deze markt leidende technologie zorgt voor meer energie-efficiëntie en hoge temperatuur prestatie eigenschappen. Deze innovaties zijn esthetisch ontworpen waardoor ze een slanke, zwarte look hebben.

De energie die door dit zonnepaneel wordt opgewekt, kan veilig worden omgezet in wisselstroom. Een ander product van dit revolutionaire partnerschap is de strategisch gepositioneerde afstand van 15mm dat de DC-module en de micro-omvormer scheidt, waardoor elke impact op prestaties en betrouwbaarheid wordt verminderd en voldoende luchtstroom voor koeling mogelijk gemaakt wordt.

LG: Sterk en betrouwbaar

LG Neon 2 ACe komt ook uit met de robuuste 12-jarige garantie van LG Electronics en een 25-jarige garantie voor de micro-omvormer van Enphase daarachter. LG probeert alle verwachtingen van de klant te overschrijden. Het geanodiseerde aluminium frame van het paneel kan een frontlading tot 6000 Pa verdragen en een achterlading tot 5,400 Pa. Dit product is gebouwd om lang mee te gaan.

De grote winnar op Intersolar

LG heeft vier Intersolar Awards gewonnen voor de innovatieve NeON2 BiFacial-PV-module bij Intersolar Europe in 2016. LG kreeg in 2013 al de prijs met de NeON, gevolgd door Neon 2 en Mono X NeON in 2015 en opnieuw in 2016 voor de NeON R.

Over LG Electronics in de VS

LG Electronics USA, Inc., gevestigd in Englewood Cliffs, N.J., is de Noord-Amerikaanse dochteronderneming van LG Electronics, Inc., een wereldwijde technologieleider met een geschatte waarde van 48 miljard dollar in huishoudelijke apparaten, consumentenelektronica en mobiele communicatie. LG Electronics verkoopt een reeks stijlvolle en innovatieve huishoudelijke apparaten, home entertainment producten, mobiele telefoons, commerciële displays, airconditioning systemen en zonne-energie oplossingen in de Verenigde Staten – allemaal onder LG’s ‘Life’s Good’ marketing motto.

Over Enphase Energy,

Enphase Energy, een wereldwijd energie technologiebedrijf, levert slimme, gebruiksvriendelijke oplossingen die zonne-energie opwekking, opslag en beheer op één intelligent platform verbinden. Het bedrijf revolutioneerde zonne-energie met zijn micro-omvormer technologie en produceert ‘s werelds enige echt geïntegreerde oplossing voor zonne-energieopslag. Enphase heeft meer dan 14 miljoen micro-omvormers verscheept en meer dan 620.000 Enphase systemen zijn in meer dan 100 landen ingezet.

Bent u ook geinteresseerd in een aanbieding met LG zonnepanelen en Enphase? Bekijk dan eens de tool van Mijnzonnepaneelofferte.nl!

Het Nederlandse datacentrum van Google draait straks volledig op zonne-energie

Google data cantrum zonnepanelen
Google datacentrum

De lang verwachtte en breed onder de belangstelling staande datacentrum van zoekmachine Google wordt straks met stroom voorzien door een gigantisch zonnepark. Het tekende hiervoor een overeenkomst met Eneco. 30 MW  moet dit zonnepark op gaan leveren. Daarnaast kondigde het Amerikaanse bedrijf aan dat het zonne-energie van de grootste PV-fabriek in Nederland zal kopen om het nieuwe Nederlandse datacentrum van stroom te voorzien.

Google heeft een energieovereenkomst voor tien jaar getekend met Eneco om de enige afnemer te zijn van de elektriciteit die bij het Sunport Delfzijl zonnepark wordt opgewekt. Een 30 MW-installatie die 30 hectare bedekt, beschikt over 123.000 zonnepanelen en kan 27 GWh zonne-energie per jaar opwekken. Google’s Eemshaven datacentrum bevindt zich dicht bij het veld en werd geopend in 2016 na een investering van € 600 miljoen. Het is een van de vier datacentums in Europa. Google is van plan om verder ook nog een groot centrum in Luxemburg te bouwen.

Het doel van de zoekmachine is om ervoor te zorgen dat al haar wereldwijde datacentrums worden aangedreven door duurzame energie. Momenteel heeft Google ongeveer 2,7 GW aan duurzame energiecapaciteit. “Na de overeenkomst met Eneco voor de levering van windenergie uit WindPark Delfzijl en de afspraken met de windparken Krammer en Bouwdokken, zijn we blij dat we nu ook gebruik kunnen maken van zonne-energie,” zei Oman, een woordvoeder voor de duurzaam tak van het bedrijf. “Wereldwijd hebben we de levering van 2,7 GW duurzame elektriciteit al gecontracteerd, waardoor Google de grootste koper van duurzame energie ter wereld is. Contracten zoals deze geven bedrijven zoals Eneco de economische zekerheid om te investeren in nieuwe duurzame vormen van energie opwekking. “

LG zonnepanelen 72-cells beschikbaar voor commerciële installaties deze zomer beschikbaar

LG Electronics USA heeft aangekondigd dat LG Neon’s vlaggenschip paneel begin deze maand worden verstuurd, de 72-cell’s zonnepanelen. Deze zijn perfect geschikt voor commerciële en industriële installaties. Deze nieuwe panelen vertegenwoordigen de meest efficiënte en praktische oplossing voor commerciële installaties als gevolg van LG’s N-Type dubbelzijdig cel structuur, maakte LG bekend op Intersolar 2016.

Met LG’s dubbelzijdige celstructuur kan meer energie per paneel geproduceerd worden met een kleinere footprint. De neuwste modellen van LG zijn voorzien een reeks van 72-cell modules die het gemakkelijker maken om alles uit de beschikbare ruimte te halen. Mooi om het installeren van een grootschalig systeem zonder concessies te doen aan de energieproducte. De drie modellen, LG365N2W-G4, LG370N2W-G4 en LG375N2W-G4 zijn bedoeld om vermogens af te leveren van 365-375 Watt – een paneel van 1*1,95. Deze nieuwe serie bouwt voort op het succes van de LG’s bekroonde 60-cell modules, de Neon 2 LG’s , welke ook gebruik maken van de N-Type dubbelzijdig cel structuur. Deze reflecteert licht door de achterzijde van de module en wordt geabsorbeerd waardoor het meer vermogen genereert.

“LG neon februari 72-cel-panelen zijn de perfecte oplossing voor commerciële en industriële schaal installatieprojecten op zoek naar een zeer zonne-energie efficiënte oplossing, zonder afbreuk te doen aan hun dak of groene ruimte”, aldus David Chang, US hoofd van van LG Solar. “Deze panelen combineren LG’s strakke design met de nieuwste technologie op de markt. Dit bied Solar bedrijven een haalbare oplossing voor de lange termijn kostenbesparingen. ” Zo’n 72-Cell betekent een hogere efficiëntie in elke omgeving. Om het succes van LG’s vlaggenschip Neon 2 in de hand te werken, werd de N-type materiaal ontwikkeld door middel van een uitgebreide controle van processen. De goedkeuring van een halfgeleider verwerking oplossing, die een hogere mobiliteit van elektrische lading opschept. Als gevolg van de verbetering van hun temperatuurcoëfficiënt, kan de neon 72-cel-panelen meer elektriciteit op zonnige dagen en nog meer presteert genereren. Efficiënt op bewolkte dagen, een module voor het genereren en het toestaan ​​van meer energie per vierkante meter, ongeacht omgevingsfactoren.

LG’s vlaggenschip Neon 2 en neon 2 Black Zonnepanelen, gelanceerd in 2015, heeft de innovatieve Cello technologie. Welke rondvormige draden gebruikt om aan het licht te verstrooien voor een betere absorptie terwijl het verminderen van het elektrische vermogen verlies en toenemende opbrengst en betrouwbaarheid door het verspreiden van de huidige 12e dunne draden in plaats van de traditionele drie verzamelrails terwijl de nieuwe neon februari 72-cel is geoptimaliseerd voor commercieel gebruik. De nieuwe Neon 2 en neon 2 Black zonnepanelen zijn perfect voor residentiële toepassingen. The Black Neon 2 is voorzien van een geheel zwarte ontwerp, waardoor het een strak uiterlijk heeft op het dak. De 320W neon 2 levert 6,4 kWp capaciteit met 20 modules (60 cellen) vergeleken. Met de p-type concurrerende 285W Mono met hetzelfde aantal panelen van modules die het genereren van slechts 5,7 kWp.

Gaat lang mee. Extended Warranty in tegenstelling tot conventionele p-type Zonnemodules, de N-type cellen die in de cel neon februari 72, neon en neon 2 2 Black gebruik bijna geen boor, is zo licht Induced Degradation aanzienlijk verminderd. The Neon februari 72-cel biedt dezelfde toegenomen stevigheid van het gestel en Neon 2 Neon 2 Black- het directe resultaat van een versterkt frame ontwerp dat esthetisch verheugend als duurzaam. De 72-cell module verbeterd jaarlijkse u degradatie te verminderen van -0,7 tot -0,6 procent procent per jaar, waardoor LG om de garantie te verlengen om een ​​volledige 12 jaar.

LG won kort geleden op de derde achtereenvolgende ITS Intersolar Award voor de innovatieve nieuwe neon 2 Solar bifacial module op Intersolar Europa. LG ontving de eerste prijs met de Mono X neon in 2014 en opnieuw in 2015 voor de Neon 2.

Amerikaanse steden zetten stappen in de energie transitie; ook zonder Trump

Trump

De jaarlijkse Amerikaanse conferentie voor burgemeesters heeft een doelstelling van 20% hernieuwbare energie vóór 2035 goedgekeurd. Daarnaast werd ook de elektrificatie van openbaar vervoer en andere maatregelen besproken. 31 steden in de VS hebben al  de 100% hernieuwbare energie doelen bereikt.

De terugtreding van de Trump regering uit de Parijse Overeenkomst wordt door velen gezien als een overgave van elke hoop op Amerikaans leiderschap op gebied van energie- en klimaatkwesties, maar het reflecteert ook de diepe politieke verdeeldheid in de VS, met name ten aanzien van de delen van de Verenigde Staten waar voor Donald Trump is gestemd.

De grote meerderheid van de steun van Trump kwam van blanken uit de provincie en hij won de verkiezingen niet met de meerderheid van de stemmen, maar met een meerderheid van de staten. Trump deed het erg slecht in grote steden en de grootste Amerikaanse steden verzetten zich op hun beurt tegen veel van Trump’s beleid, waaronder zijn bedreiging om miljoenen illegale immigranten te verdrijven.

Energie- en klimaatbeleid is geen uitzondering en gisteren heeft de Amerikaanse conferentie van burgemeesters een reeks resoluties gepresenteerd die zowel de Trump regering bestraffen als een visie uiten op de versnelling van de overgang naar duurzame energie en geëxploiteerd vervoer.

De burgemeesters die 1.407 Amerikaanse steden vertegenwoordigden, hebben negen resoluties goedgekeurd op gebied van het onderwerp energie. Deze omvatten drie die de Trump regering en het Amerikaanse Congres verzochten om de koers te wijzigen en zich te verbinden aan de Parijse Overeenkomst en het Clean Power Plan, evenals de herintroducering van subsidie voor het stimuleren van energie-efficiëntie. Daarnaast maakte de club zich ook sterk voor het omarmen van de conserveringsblok voor subsidieprogramma’s en het inzetten van middelen voor de elektrificatie van de transportsector.

Verschillende van de 8 doelen vereisen geen actie van Trump of een andere federale ambtenaar. De burgemeestersconferentie heeft in 2035 een resolutie goedgekeurd ter ondersteuning van de doelstelling om te gaan naar 100% hernieuwbare energie in 2035, met inbegrip van de nadruk op de goedkoopste mechanismen om dit te bereiken en een oproep tot “gestructureerde mechanismen” om de bevolking in de voordelen te betrekken.

En terwijl de conferentie van burgemeesters geen macht heeft om elke stad te dwingen dergelijke maatregelen aan te nemen, erkende zij dat 31 steden al plannen hebben om over te gaan naar 100% hernieuwbare energie en zes van deze steden hebben dat zelfs al gedaan.

De steden die 100% hernieuwbare energie hebben behaald zijn allemaal klein, met als grootste, Burlington, Vermont, met een bevolking van slechts 42.000. Dit kan echter niet gezegd worden van de lijst van 25 steden die zich inzetten voor dit doel, waaronder San Diego en San Jose, Californië, die elk meer dan 1 miljoen inwoners hebben. Chicago, dat 2.7 miljoen inwoners heeft, heeft al gepleegd om de activiteiten van de stad in de toekomst met hernieuwbare energie uit te voeren.

Deze beweging door steden onderstreept een vaak onder-gewaardeerde dimensie aan de Energieovergang. Tterwijl de nationale overheden vaak pijnlijk traag en ontoegewijd zijn in termen van beleidsondersteuning, wordt de leegte in leiderschap door steden en bedrijven opgevuld.

En terwijl de totale vraag in de steden die dergelijke beloftes maken nog steeds een klein deel van het Amerikaanse elektriciteitsverbruik vertegenwoordigen, vertegenwoordigen de bedrijven die deze beloftes hebben gemaakt een groter aandeel. Momenteel hebben 96 bedrijven zich op 100% hernieuwbare energie toegelegd, waaronder de drankreus Anheuser-Busch, Walmart, Apple, Microsoft, eBay en Facebook. Google heeft al het doel bereikt om 100% van de elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te halen.

Omdat 100% hernieuwbare energie, met name uit wind en zonne-energie, veelal moeilijk kan worden bereikt en enorme toevoegingen nodig heeft als er niet voldoende flexibele hydro-elektrische capaciteit is, zijn de doelstellingen van steden en bedrijven verschillend. Deze hebben het voordeel van afbrekende delen van het rooster, waardoor de energieovergang wordt versneld zonder dat ze noodzakelijkerwijs voor een aantal technische uitdagingen komen die te kampen hebben met hoge niveaus van vernieuwbare energiepenetratie.

De doelstellingen voor elektrificatie van transport zijn hierbij ook belangrijk, aangezien een aantal studies het vermogen hebben aangevraagd van elektrische voertuigen (EV) oplaadnetwerken om hogere niveaus van wind en zonne-energie te absorberen door zowel de vraag te absorberen op momenten van hoge hernieuwbare energieproductie, evenals de accu’s op het juiste moment op te laden.

De belofte van de burgemeesters geldt ook voor specifiek biomassa. Hout biomassa is een ander verhaal, omdat een aantal Amerikaanse en internationale milieugroepen daar anders tegenover staan. Biomassa omvat een scala aan technologieën en bronnen. Sommige vormen van biomassa kunnen het soort flexibele, on-demand vermogen leveren dat hard nodig is bij krachtsystemen met hoge porties van wind en zonne-energie. De verklaring van de burgemeester lijkt deze tegenstrijdigheden te omvatten, waarin wordt verklaard dat “sommige vormen van biomassa als hernieuwbare energie beschouwd kunnen worden na evaluatie voor duurzaamheid en milieuoverweging.”

Gaat er een gematigdere wind waaien in de Amerikaanse EPA?

jeffrey Holmstaed

Axios verslaggevers Jonathan Swan en Amy Harder melden dat Scott Holmstead kan worden benoemd tot tweede man van EPA minister en klimaatverdanderingontkenner Scott Pruitt en dat hij sommige van Pruitt’s ergste instincten zal gaan temperen. Het is echter nog te vroeg voor PV-voorstanders om een vreugdedansje te maken.

We zijn inderdaad diep afgezakt om een olie-en-gas lobbyist en voormalig George W. Bush administratief ambtenaar te beschouwen als een gematigde invloed bij het Environmental Protection Agency (EPA).  Holmstead lijkt gematigder te zijn dan Pruitt en is zeker gematigder dan veel leden van de Trump Administration en het Amerikaanse Congres over energieproblemen, maar er moet wel op worden gewezen dat zijn huidige baan als lobbyist waarin hij pleit voor bedrijven die kolencentrales, raffinaderijen, hernieuwbare energiebronnen en elektrische transmissie-infrastructuur willen bouwen natuurlijk niet heeft kunnen uitoefenen met de meest duurzame insteek.

Aan de andere kant pleiten er wel weer zaken voor Holmstaed. Misschien nog veel belangrijkere zaken zelf. Holmstead heeft in het verleden gewerkt aan milieubeleid in het EPA. Hij hielp bij het plannen en overleggen met de implementatie van de Clean Air Act Amendments van 1990 die werden ontworpen om zure regen, stedelijke luchtvervuiling en giftige luchtemissies te beperken. Van 2001 tot 2005 leidde hij het EPA’s Office of Air and Radiation dat zich bezighield met de uitvoering van de Mercury Rule  – ontworpen om de uitstoot van kwik in de atmosfeer door kolenkrachtcentrales te verlagen. Daarnaast werkte hij aan het Clean Air Interstate Initiative, dat de hoeveelheid van zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx) die door de oostkust kunnen worden afgegeven beperkte en aan het programma New Source Review, dat de luchtkwaliteitsnormen beschermt wanneer nieuwe fabrieken worden gebouwd.

Harder en Swann meldden dat het Witte Huis de aanstelling groenlicht geeft en dat Pruitt Holmstead heeft ontmoet en hem graag mag. Maar aangezien Holmstead door de Senaat nog moet worden goedgekeurd, is het niet noodzakelijkerwijs een “slam dunk”. Axios bericht dat conservatieven zich tegen hem zouden kunnen verzetten vanwege zijn “gematigde” posities.

Garantiekwesties met zonnepanelen: het gebeurt

Uitgebrande junction box

De Nederlandse markt is behoorlijk volwassen geworden in de periode dat wij nu zonnepanelen installeren. Serieuze garantiekwesties, hebben we gelukkig nog niet meegemaakt. Dat betekent niet dat ze niet voorkomen. Een merkwaardig verhaal uit Duitsland is nu aan het licht gekomen. Een investeerder van zonne-energiecentrales ontdekte dat niet de garantie van de EPC (groothandel – materialen leverancier), noch de garantie van de fabrikant van de module voldoende was nadat hij defecten constateerden bij panelen in zijn PV-centrale. Daar was bij meerdere panelen eerste water in de junction box gekomen en vervolgens verkoolden de elektronica.

In april 2013 werd in Duitsland een 5 MW zonnecentrale in gebruik genomen. Een van de vele, zeker, maar deze was niet ontworpen om de goedkoopste te zijn. Een gerespecteerd Duits EPC werd in de arm genomen deze te bouwen. Een onderaannemer installeerde de 235 Wp modules van een Chinese kwaliteitsproducent volgens de specificaties van het bedrijf. De fabrikant eiste expliciet dat de panelen rechtop, horizontaal en ondersteboven geïnstalleerd werden omdat de verbindingsdozen (junction boxen) beschermd moesten worden tegen waterinloop volgens IP 65. De bovenste drie rijen modules werden daarom 180° geroteerd, ook om kabels te besparen.

In de loop van de afgelopen twee jaar zijn er echter meerdere modules achter elkaar kapot gegaan doordat de verbindingsdozen verbranden. Het waren altijd de bovenste rij modules die geraakt werden. De exploitant meldde de schade aan zijn verzekeringsmaatschappij, die in zijn eerste evaluatie 1.270 opvallende aansluitdozen vond. De EPC heeft de betrokken modules vervangen binnen de garantie. De fabrikant leverde nieuwe modules, nu 255 Wp, en met een andere stekker dan de MC4-connectoren op de originele modules. Dat verhoogde de kosten van de vervanging omdat de nieuwe modules eerst moesten worden omgezet in MC4-stekkers, zodat ze in de bestaande installatie werkten. In de eerste beoordeling van de deskundigen werden ook kruispunten die niet opvallend waren gemarkeerd om te bepalen of de problemen zich verspreiden.

Zeker genoeg, na een jaar waren meer verbindingsdozen uitgebrand. Om te onderzoeken wat er aan de hand was, opende de verzekeringsmaatschappij verbindingsdozen en vond vocht erin. Een niet-standaardtest met een tuinslang toonde aan dat spatwater de doorsnedekoppelingen van de module kon binnendringen die ondersteboven hingen.

“Dat was natuurlijk niet een gestandaardiseerde test,” zegt Matthias Graf von Armansperg van Accelios Solar, die de verzekeringszaak begeleidde. Echter, het openen van één van de getroffen aansluitdozen bleek gemakkelijk door een kloof in de siliconenafdichting. Daarna heeft de verzekeringsmaatschappij de vordering tot schadevergoeding geweigerd omdat het alleen aansprakelijk was voor schade veroorzaakt door eenmalige externe oorzaken, zoals stormen, knaagdieren of diefstal. Vochtinloop over een lange periode veroorzaakt door een fabricagefout werd niet gedekt. Ondertussen werd de vraag gesteld of er een serieel defect aanwezig was.

Een andere verzekeringsinspecteur kwam tot de conclusie dat het zeer waarschijnlijk was dat alle modules in deze serie, die allemaal afkomstig waren van een bepaalde fabriek in China, ook deze kloof hadden. De oorzaak van het probleem zou een onjuist ingestelde robot kunnen zijn die de silicium toepaste. Op de modules die rechtsboven werden geïnstalleerd, was de kloof aan de onderkant van de aansluitdozen, terwijl de kloof naar boven op de onderstebovenmodulen stond. Regenwater penetreerde de dozen door de kloof, de draden gingen roesten en uiteindelijk brandde de doos uit. De inspecteur zei dat het zeer waarschijnlijk was dat geen van de getroffen modules 20 jaar zou overleven. Het was duidelijk aan de exploitant dat dit een geval was van een seriële fout en eiste dat de EPC een oplossing ontwikkelde om te voorkomen dat er een claim bij de fabrikant moest worden ingediend voor elke defecte module.

De EPC weigerde te luisteren,en beweerde dat uiteindelijk de prestatie van de modules niet was afgenomen en dat er geen reden was om ze te ruilen, althans niet tot het moment dat ze uitbranden. Immers, de EPC zei dat de exploitant de mogelijkheid had om een ​​klacht bij de fabrikant in te dienen voor de defecte modules. Bij 22.000 stuks zou dat een vervelende en dure taak zijn en niemand zou deze uitgaven terugbetalen. De strategie was duidelijk: het EPC zou gewoon de garantieperiode van vijf jaar willen uitzitten, module voor module, omdat de volledige vervanging extreem duur zou zijn. Voor de exploitant vormt deze tactiek een existentiële bedreiging, want zelfs als de fabrikant van de module het oppikte waar de garantie van de EPC wegliep, levert het alleen vervangende modules uit zonder de kosten van vervanging te dekken.

Mogelijk, hoewel dit momenteel slechts speculatie is, is dit waarom de EPC geen seriële fout erkent. Immers, als de fabrikant alleen de module vervangt en niet de kosten van de nieuwe installatie, blijft de EPC de verantwoordelijkheid voor de kosten houden. Voor de rechtbank is de centrale vraag hoe groot de steekproefgrootte van de defecte modules moet zijn om te bepalen of er een seriële fout aanwezig is. Immers, de exploitant is over het algemeen aansprakelijk voor de kosten van het testen en het bewijs van een fout. Het doel van de exploitant is natuurlijk volledige vergoeding voor de kosten van het ruilen van de panelen, inclusief verwijdering van de oude panelen, alsmede de montage van de nieuwe. Volgens de advocaat is er nog geen contact met de Chinese fabrikant geweest omdat de EPC als contractuele partner verantwoordelijk is voor de verwerking van eventuele schadevergoeding. Zoals zo vaak in de zonne-industrie gebeurt, raakt deze zaak ook een mogelijk opzettelijke lacune in de garantievoorwaarden voor zonnepanelen, volgens welk een defect product moet worden vervangen. Bij twijfel moet echter de aanwezigheid van de fout in ieder geval worden aangetoond – in dit geval 22.000 keer. Dit is zinloos en onaangenaam. Daarom wordt de uitspraak van de rechtbank met spanning afgewacht.

Trump toch te porren voor duurzame oplossing

Trump zonnepanelen

Trump heeft aannemers gevraagd te komen met voorstellen voor het bouwen van de muur die hij tijdens zijn campagne in 2016 beloofde. Eén van hun wil de grensmuur bedekken met zonnepanelen. Een ander suggereert dat de muur groot genoeg is voor een dek dat toeristen een prachtig uitzicht biedt op de woestijn.

De federale overheid verwacht rond 1 juni aan te kondigen welke bedrijven zullen worden uitgenodigd om prototypes te bouwen. De muur moet sterk genoeg zijn om mokerhamers tegen te houden. Aan de noordkant moet het esthetisch aantrekkelijk genoeg zijn dat Amerikanen aan die kant van de grens er geen last van hebben. Trump’s plan voor zonnepanelen belooft potentieel grote winsten, maar er is ook een grote kans op terugslag van mensen die het project tegenstaan. De Rooms-Katholieke aartsbisschop van Mexico zei vorige week dat Mexicaanse bedrijven die hun diensten aanbieden het land verraden.

“Dit is niet het soort project dat je in je portefeuille wilt,” zei Gene Grabowski, een partner in Kglobal, een Washington public relations bedrijf. “In tegenstelling tot een dam of brug, is dit een waar het risico om in verband te worden gebracht met de politieke filosofie van de Trump regering schadelijk kan zijn voor huidige en toekomstige zaken.”

Concrete Aannemers Interstate heeft een gepolijst betonmuur voorgesteld met stenen en artefacten die zijn afgestemd op verschillende delen van de grens van 2000 mijl. “Het idee is om de muur een kunstwerk te maken,” zei Russ Baumgartner, chief executive officer van het bedrijf in San Diego. Gleason Partners LLC van Las Vegas zei dat haar zonnepanelen 2 uur elektriciteit zouden genereren. Beide voorstellen werden eerder besproken in de San Diego Union Tribune. “Voor de jongere generatie zeggen we, als er een muur komt, laten we het groen maken,” zei Gleason, managing partner Thomas Gleason. De andere specificaties, zoals het voorkomen dat mensen tunnels onder de muur graven, zullen onmiddellijk wat ontwerpen diskwalificeren. Aannemers die in aanmerking willen komen moeten in de afgelopen vijf jaar grensbeveiliging of soortgelijke projecten hebben gedaan t.w.v. van $ 25 miljoen of meer.

Een Amerikaanse ambtenaar met kennis van de plannen vertelde op voorwaarde van anonimiteit en dat de gegevens niet openbaar worden gemaakt, dat vier tot tien bieders worden gekozen om prototypes te bouwen voor $ 200.000 tot $ 500.000 per stuk. De prototypes worden gebouwd op een kwartmijl gebied van federaal eigendomsgebied in San Diego binnen 120 meter van de grens, hoewel er op de precieze plaats geen definitieve beslissing is genomen, aldus de ambtenaar.

De grenspatrouille en de lokale politie zouden zo nodig een bufferzone rond de bouwplaats kunnen vestigen, aldus de Amerikaanse ambtenaar. De politie van San Diego en de sheriff zei dat zij grondwettelijke rechten op vrijheid van meningsuiting en vergadering voor vredige betogers zullen eerbiedigen. Aannemers worden ook gevraagd beveiligingsplannen in te dienen en ervaring te tonen met “high-profile, high-visibility and politically contentious” projecten.

De prototypes zijn voorlopige stappen voor een project dat in het Congres en daarbuiten diepe weerstand zal krijgen. Tijdens de campagne zei Trump herhaaldelijk dat Mexico zou betalen voor de muur, maar hij heeft sindsdien het Congres verzocht het project goed te keuren en miljarden dollars in geld van de belastingbetaler ervoor te reserveren.

Video: Stijging belangstelling in dunne film productie in China

Met het vertrek van TSMC en Solar Frontier, de twee grootste producenten van dunne filmtechniek verkrijgbaar in Nederland, is er een gapend gat ontstaan op de consumentenmarkt  dat niet gauw gevuld kon worden. Het directe gevolg is een significante afname in de installatie van dunnefilm panelen in Nederland. Onduidelijk is of dunnefilm uberhaupt een toekomst meer heeft, als de fabrikanten het niet volhouden in de hyper-competitieve markt waarin ze toch gauw op prijs per Wp worden vergeleken met kristallijne zonnepanelen – een vergelijking die ze verliezen. Maar na een aantal jaren van lage activiteit geniet de productie van dunne film momenteel een opleving. In de afgelopen maanden zijn diverse grote apparatuur overeenkomsten gesloten voor de vervaardiging van dunne film. Een van de belangrijkste hiervan is de partnerschap tussen de Duitse leveranciers Manz en Shenhua & Shanghai Electric. Nadat deze deal zijn definitieve goedkeuring van de Chinese autoriteiten ontving, sprak PV magazine met CEO Dieter Manz over de partnerschap en het landschap voor dunne filmproducenten die vandaag opereren.