Het Nederlandse datacentrum van Google draait straks volledig op zonne-energie

Google data cantrum zonnepanelen
Google datacentrum

De lang verwachtte en breed onder de belangstelling staande datacentrum van zoekmachine Google wordt straks met stroom voorzien door een gigantisch zonnepark. Het tekende hiervoor een overeenkomst met Eneco. 30 MW  moet dit zonnepark op gaan leveren. Daarnaast kondigde het Amerikaanse bedrijf aan dat het zonne-energie van de grootste PV-fabriek in Nederland zal kopen om het nieuwe Nederlandse datacentrum van stroom te voorzien.

Google heeft een energieovereenkomst voor tien jaar getekend met Eneco om de enige afnemer te zijn van de elektriciteit die bij het Sunport Delfzijl zonnepark wordt opgewekt. Een 30 MW-installatie die 30 hectare bedekt, beschikt over 123.000 zonnepanelen en kan 27 GWh zonne-energie per jaar opwekken. Google’s Eemshaven datacentrum bevindt zich dicht bij het veld en werd geopend in 2016 na een investering van € 600 miljoen. Het is een van de vier datacentums in Europa. Google is van plan om verder ook nog een groot centrum in Luxemburg te bouwen.

Het doel van de zoekmachine is om ervoor te zorgen dat al haar wereldwijde datacentrums worden aangedreven door duurzame energie. Momenteel heeft Google ongeveer 2,7 GW aan duurzame energiecapaciteit. “Na de overeenkomst met Eneco voor de levering van windenergie uit WindPark Delfzijl en de afspraken met de windparken Krammer en Bouwdokken, zijn we blij dat we nu ook gebruik kunnen maken van zonne-energie,” zei Oman, een woordvoeder voor de duurzaam tak van het bedrijf. “Wereldwijd hebben we de levering van 2,7 GW duurzame elektriciteit al gecontracteerd, waardoor Google de grootste koper van duurzame energie ter wereld is. Contracten zoals deze geven bedrijven zoals Eneco de economische zekerheid om te investeren in nieuwe duurzame vormen van energie opwekking. “

LG zonnepanelen 72-cells beschikbaar voor commerciële installaties deze zomer beschikbaar

LG Electronics USA heeft aangekondigd dat LG Neon’s vlaggenschip paneel begin deze maand worden verstuurd, de 72-cell’s zonnepanelen. Deze zijn perfect geschikt voor commerciële en industriële installaties. Deze nieuwe panelen vertegenwoordigen de meest efficiënte en praktische oplossing voor commerciële installaties als gevolg van LG’s N-Type dubbelzijdig cel structuur, maakte LG bekend op Intersolar 2016.

Met LG’s dubbelzijdige celstructuur kan meer energie per paneel geproduceerd worden met een kleinere footprint. De neuwste modellen van LG zijn voorzien een reeks van 72-cell modules die het gemakkelijker maken om alles uit de beschikbare ruimte te halen. Mooi om het installeren van een grootschalig systeem zonder concessies te doen aan de energieproducte. De drie modellen, LG365N2W-G4, LG370N2W-G4 en LG375N2W-G4 zijn bedoeld om vermogens af te leveren van 365-375 Watt – een paneel van 1*1,95. Deze nieuwe serie bouwt voort op het succes van de LG’s bekroonde 60-cell modules, de Neon 2 LG’s , welke ook gebruik maken van de N-Type dubbelzijdig cel structuur. Deze reflecteert licht door de achterzijde van de module en wordt geabsorbeerd waardoor het meer vermogen genereert.

“LG neon februari 72-cel-panelen zijn de perfecte oplossing voor commerciële en industriële schaal installatieprojecten op zoek naar een zeer zonne-energie efficiënte oplossing, zonder afbreuk te doen aan hun dak of groene ruimte”, aldus David Chang, US hoofd van van LG Solar. “Deze panelen combineren LG’s strakke design met de nieuwste technologie op de markt. Dit bied Solar bedrijven een haalbare oplossing voor de lange termijn kostenbesparingen. ” Zo’n 72-Cell betekent een hogere efficiëntie in elke omgeving. Om het succes van LG’s vlaggenschip Neon 2 in de hand te werken, werd de N-type materiaal ontwikkeld door middel van een uitgebreide controle van processen. De goedkeuring van een halfgeleider verwerking oplossing, die een hogere mobiliteit van elektrische lading opschept. Als gevolg van de verbetering van hun temperatuurcoëfficiënt, kan de neon 72-cel-panelen meer elektriciteit op zonnige dagen en nog meer presteert genereren. Efficiënt op bewolkte dagen, een module voor het genereren en het toestaan ​​van meer energie per vierkante meter, ongeacht omgevingsfactoren.

LG’s vlaggenschip Neon 2 en neon 2 Black Zonnepanelen, gelanceerd in 2015, heeft de innovatieve Cello technologie. Welke rondvormige draden gebruikt om aan het licht te verstrooien voor een betere absorptie terwijl het verminderen van het elektrische vermogen verlies en toenemende opbrengst en betrouwbaarheid door het verspreiden van de huidige 12e dunne draden in plaats van de traditionele drie verzamelrails terwijl de nieuwe neon februari 72-cel is geoptimaliseerd voor commercieel gebruik. De nieuwe Neon 2 en neon 2 Black zonnepanelen zijn perfect voor residentiële toepassingen. The Black Neon 2 is voorzien van een geheel zwarte ontwerp, waardoor het een strak uiterlijk heeft op het dak. De 320W neon 2 levert 6,4 kWp capaciteit met 20 modules (60 cellen) vergeleken. Met de p-type concurrerende 285W Mono met hetzelfde aantal panelen van modules die het genereren van slechts 5,7 kWp.

Gaat lang mee. Extended Warranty in tegenstelling tot conventionele p-type Zonnemodules, de N-type cellen die in de cel neon februari 72, neon en neon 2 2 Black gebruik bijna geen boor, is zo licht Induced Degradation aanzienlijk verminderd. The Neon februari 72-cel biedt dezelfde toegenomen stevigheid van het gestel en Neon 2 Neon 2 Black- het directe resultaat van een versterkt frame ontwerp dat esthetisch verheugend als duurzaam. De 72-cell module verbeterd jaarlijkse u degradatie te verminderen van -0,7 tot -0,6 procent procent per jaar, waardoor LG om de garantie te verlengen om een ​​volledige 12 jaar.

LG won kort geleden op de derde achtereenvolgende ITS Intersolar Award voor de innovatieve nieuwe neon 2 Solar bifacial module op Intersolar Europa. LG ontving de eerste prijs met de Mono X neon in 2014 en opnieuw in 2015 voor de Neon 2.

Amerikaanse steden zetten stappen in de energie transitie; ook zonder Trump

Trump

De jaarlijkse Amerikaanse conferentie voor burgemeesters heeft een doelstelling van 20% hernieuwbare energie vóór 2035 goedgekeurd. Daarnaast werd ook de elektrificatie van openbaar vervoer en andere maatregelen besproken. 31 steden in de VS hebben al  de 100% hernieuwbare energie doelen bereikt.

De terugtreding van de Trump regering uit de Parijse Overeenkomst wordt door velen gezien als een overgave van elke hoop op Amerikaans leiderschap op gebied van energie- en klimaatkwesties, maar het reflecteert ook de diepe politieke verdeeldheid in de VS, met name ten aanzien van de delen van de Verenigde Staten waar voor Donald Trump is gestemd.

De grote meerderheid van de steun van Trump kwam van blanken uit de provincie en hij won de verkiezingen niet met de meerderheid van de stemmen, maar met een meerderheid van de staten. Trump deed het erg slecht in grote steden en de grootste Amerikaanse steden verzetten zich op hun beurt tegen veel van Trump’s beleid, waaronder zijn bedreiging om miljoenen illegale immigranten te verdrijven.

Energie- en klimaatbeleid is geen uitzondering en gisteren heeft de Amerikaanse conferentie van burgemeesters een reeks resoluties gepresenteerd die zowel de Trump regering bestraffen als een visie uiten op de versnelling van de overgang naar duurzame energie en geëxploiteerd vervoer.

De burgemeesters die 1.407 Amerikaanse steden vertegenwoordigden, hebben negen resoluties goedgekeurd op gebied van het onderwerp energie. Deze omvatten drie die de Trump regering en het Amerikaanse Congres verzochten om de koers te wijzigen en zich te verbinden aan de Parijse Overeenkomst en het Clean Power Plan, evenals de herintroducering van subsidie voor het stimuleren van energie-efficiëntie. Daarnaast maakte de club zich ook sterk voor het omarmen van de conserveringsblok voor subsidieprogramma’s en het inzetten van middelen voor de elektrificatie van de transportsector.

Verschillende van de 8 doelen vereisen geen actie van Trump of een andere federale ambtenaar. De burgemeestersconferentie heeft in 2035 een resolutie goedgekeurd ter ondersteuning van de doelstelling om te gaan naar 100% hernieuwbare energie in 2035, met inbegrip van de nadruk op de goedkoopste mechanismen om dit te bereiken en een oproep tot “gestructureerde mechanismen” om de bevolking in de voordelen te betrekken.

En terwijl de conferentie van burgemeesters geen macht heeft om elke stad te dwingen dergelijke maatregelen aan te nemen, erkende zij dat 31 steden al plannen hebben om over te gaan naar 100% hernieuwbare energie en zes van deze steden hebben dat zelfs al gedaan.

De steden die 100% hernieuwbare energie hebben behaald zijn allemaal klein, met als grootste, Burlington, Vermont, met een bevolking van slechts 42.000. Dit kan echter niet gezegd worden van de lijst van 25 steden die zich inzetten voor dit doel, waaronder San Diego en San Jose, Californië, die elk meer dan 1 miljoen inwoners hebben. Chicago, dat 2.7 miljoen inwoners heeft, heeft al gepleegd om de activiteiten van de stad in de toekomst met hernieuwbare energie uit te voeren.

Deze beweging door steden onderstreept een vaak onder-gewaardeerde dimensie aan de Energieovergang. Tterwijl de nationale overheden vaak pijnlijk traag en ontoegewijd zijn in termen van beleidsondersteuning, wordt de leegte in leiderschap door steden en bedrijven opgevuld.

En terwijl de totale vraag in de steden die dergelijke beloftes maken nog steeds een klein deel van het Amerikaanse elektriciteitsverbruik vertegenwoordigen, vertegenwoordigen de bedrijven die deze beloftes hebben gemaakt een groter aandeel. Momenteel hebben 96 bedrijven zich op 100% hernieuwbare energie toegelegd, waaronder de drankreus Anheuser-Busch, Walmart, Apple, Microsoft, eBay en Facebook. Google heeft al het doel bereikt om 100% van de elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te halen.

Omdat 100% hernieuwbare energie, met name uit wind en zonne-energie, veelal moeilijk kan worden bereikt en enorme toevoegingen nodig heeft als er niet voldoende flexibele hydro-elektrische capaciteit is, zijn de doelstellingen van steden en bedrijven verschillend. Deze hebben het voordeel van afbrekende delen van het rooster, waardoor de energieovergang wordt versneld zonder dat ze noodzakelijkerwijs voor een aantal technische uitdagingen komen die te kampen hebben met hoge niveaus van vernieuwbare energiepenetratie.

De doelstellingen voor elektrificatie van transport zijn hierbij ook belangrijk, aangezien een aantal studies het vermogen hebben aangevraagd van elektrische voertuigen (EV) oplaadnetwerken om hogere niveaus van wind en zonne-energie te absorberen door zowel de vraag te absorberen op momenten van hoge hernieuwbare energieproductie, evenals de accu’s op het juiste moment op te laden.

De belofte van de burgemeesters geldt ook voor specifiek biomassa. Hout biomassa is een ander verhaal, omdat een aantal Amerikaanse en internationale milieugroepen daar anders tegenover staan. Biomassa omvat een scala aan technologieën en bronnen. Sommige vormen van biomassa kunnen het soort flexibele, on-demand vermogen leveren dat hard nodig is bij krachtsystemen met hoge porties van wind en zonne-energie. De verklaring van de burgemeester lijkt deze tegenstrijdigheden te omvatten, waarin wordt verklaard dat “sommige vormen van biomassa als hernieuwbare energie beschouwd kunnen worden na evaluatie voor duurzaamheid en milieuoverweging.”

Gaat er een gematigdere wind waaien in de Amerikaanse EPA?

jeffrey Holmstaed

Axios verslaggevers Jonathan Swan en Amy Harder melden dat Scott Holmstead kan worden benoemd tot tweede man van EPA minister en klimaatverdanderingontkenner Scott Pruitt en dat hij sommige van Pruitt’s ergste instincten zal gaan temperen. Het is echter nog te vroeg voor PV-voorstanders om een vreugdedansje te maken.

We zijn inderdaad diep afgezakt om een olie-en-gas lobbyist en voormalig George W. Bush administratief ambtenaar te beschouwen als een gematigde invloed bij het Environmental Protection Agency (EPA).  Holmstead lijkt gematigder te zijn dan Pruitt en is zeker gematigder dan veel leden van de Trump Administration en het Amerikaanse Congres over energieproblemen, maar er moet wel op worden gewezen dat zijn huidige baan als lobbyist waarin hij pleit voor bedrijven die kolencentrales, raffinaderijen, hernieuwbare energiebronnen en elektrische transmissie-infrastructuur willen bouwen natuurlijk niet heeft kunnen uitoefenen met de meest duurzame insteek.

Aan de andere kant pleiten er wel weer zaken voor Holmstaed. Misschien nog veel belangrijkere zaken zelf. Holmstead heeft in het verleden gewerkt aan milieubeleid in het EPA. Hij hielp bij het plannen en overleggen met de implementatie van de Clean Air Act Amendments van 1990 die werden ontworpen om zure regen, stedelijke luchtvervuiling en giftige luchtemissies te beperken. Van 2001 tot 2005 leidde hij het EPA’s Office of Air and Radiation dat zich bezighield met de uitvoering van de Mercury Rule  – ontworpen om de uitstoot van kwik in de atmosfeer door kolenkrachtcentrales te verlagen. Daarnaast werkte hij aan het Clean Air Interstate Initiative, dat de hoeveelheid van zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx) die door de oostkust kunnen worden afgegeven beperkte en aan het programma New Source Review, dat de luchtkwaliteitsnormen beschermt wanneer nieuwe fabrieken worden gebouwd.

Harder en Swann meldden dat het Witte Huis de aanstelling groenlicht geeft en dat Pruitt Holmstead heeft ontmoet en hem graag mag. Maar aangezien Holmstead door de Senaat nog moet worden goedgekeurd, is het niet noodzakelijkerwijs een “slam dunk”. Axios bericht dat conservatieven zich tegen hem zouden kunnen verzetten vanwege zijn “gematigde” posities.

Garantiekwesties met zonnepanelen: het gebeurt

Uitgebrande junction box

De Nederlandse markt is behoorlijk volwassen geworden in de periode dat wij nu zonnepanelen installeren. Serieuze garantiekwesties, hebben we gelukkig nog niet meegemaakt. Dat betekent niet dat ze niet voorkomen. Een merkwaardig verhaal uit Duitsland is nu aan het licht gekomen. Een investeerder van zonne-energiecentrales ontdekte dat niet de garantie van de EPC (groothandel – materialen leverancier), noch de garantie van de fabrikant van de module voldoende was nadat hij defecten constateerden bij panelen in zijn PV-centrale. Daar was bij meerdere panelen eerste water in de junction box gekomen en vervolgens verkoolden de elektronica.

In april 2013 werd in Duitsland een 5 MW zonnecentrale in gebruik genomen. Een van de vele, zeker, maar deze was niet ontworpen om de goedkoopste te zijn. Een gerespecteerd Duits EPC werd in de arm genomen deze te bouwen. Een onderaannemer installeerde de 235 Wp modules van een Chinese kwaliteitsproducent volgens de specificaties van het bedrijf. De fabrikant eiste expliciet dat de panelen rechtop, horizontaal en ondersteboven geïnstalleerd werden omdat de verbindingsdozen (junction boxen) beschermd moesten worden tegen waterinloop volgens IP 65. De bovenste drie rijen modules werden daarom 180° geroteerd, ook om kabels te besparen.

In de loop van de afgelopen twee jaar zijn er echter meerdere modules achter elkaar kapot gegaan doordat de verbindingsdozen verbranden. Het waren altijd de bovenste rij modules die geraakt werden. De exploitant meldde de schade aan zijn verzekeringsmaatschappij, die in zijn eerste evaluatie 1.270 opvallende aansluitdozen vond. De EPC heeft de betrokken modules vervangen binnen de garantie. De fabrikant leverde nieuwe modules, nu 255 Wp, en met een andere stekker dan de MC4-connectoren op de originele modules. Dat verhoogde de kosten van de vervanging omdat de nieuwe modules eerst moesten worden omgezet in MC4-stekkers, zodat ze in de bestaande installatie werkten. In de eerste beoordeling van de deskundigen werden ook kruispunten die niet opvallend waren gemarkeerd om te bepalen of de problemen zich verspreiden.

Zeker genoeg, na een jaar waren meer verbindingsdozen uitgebrand. Om te onderzoeken wat er aan de hand was, opende de verzekeringsmaatschappij verbindingsdozen en vond vocht erin. Een niet-standaardtest met een tuinslang toonde aan dat spatwater de doorsnedekoppelingen van de module kon binnendringen die ondersteboven hingen.

“Dat was natuurlijk niet een gestandaardiseerde test,” zegt Matthias Graf von Armansperg van Accelios Solar, die de verzekeringszaak begeleidde. Echter, het openen van één van de getroffen aansluitdozen bleek gemakkelijk door een kloof in de siliconenafdichting. Daarna heeft de verzekeringsmaatschappij de vordering tot schadevergoeding geweigerd omdat het alleen aansprakelijk was voor schade veroorzaakt door eenmalige externe oorzaken, zoals stormen, knaagdieren of diefstal. Vochtinloop over een lange periode veroorzaakt door een fabricagefout werd niet gedekt. Ondertussen werd de vraag gesteld of er een serieel defect aanwezig was.

Een andere verzekeringsinspecteur kwam tot de conclusie dat het zeer waarschijnlijk was dat alle modules in deze serie, die allemaal afkomstig waren van een bepaalde fabriek in China, ook deze kloof hadden. De oorzaak van het probleem zou een onjuist ingestelde robot kunnen zijn die de silicium toepaste. Op de modules die rechtsboven werden geïnstalleerd, was de kloof aan de onderkant van de aansluitdozen, terwijl de kloof naar boven op de onderstebovenmodulen stond. Regenwater penetreerde de dozen door de kloof, de draden gingen roesten en uiteindelijk brandde de doos uit. De inspecteur zei dat het zeer waarschijnlijk was dat geen van de getroffen modules 20 jaar zou overleven. Het was duidelijk aan de exploitant dat dit een geval was van een seriële fout en eiste dat de EPC een oplossing ontwikkelde om te voorkomen dat er een claim bij de fabrikant moest worden ingediend voor elke defecte module.

De EPC weigerde te luisteren,en beweerde dat uiteindelijk de prestatie van de modules niet was afgenomen en dat er geen reden was om ze te ruilen, althans niet tot het moment dat ze uitbranden. Immers, de EPC zei dat de exploitant de mogelijkheid had om een ​​klacht bij de fabrikant in te dienen voor de defecte modules. Bij 22.000 stuks zou dat een vervelende en dure taak zijn en niemand zou deze uitgaven terugbetalen. De strategie was duidelijk: het EPC zou gewoon de garantieperiode van vijf jaar willen uitzitten, module voor module, omdat de volledige vervanging extreem duur zou zijn. Voor de exploitant vormt deze tactiek een existentiële bedreiging, want zelfs als de fabrikant van de module het oppikte waar de garantie van de EPC wegliep, levert het alleen vervangende modules uit zonder de kosten van vervanging te dekken.

Mogelijk, hoewel dit momenteel slechts speculatie is, is dit waarom de EPC geen seriële fout erkent. Immers, als de fabrikant alleen de module vervangt en niet de kosten van de nieuwe installatie, blijft de EPC de verantwoordelijkheid voor de kosten houden. Voor de rechtbank is de centrale vraag hoe groot de steekproefgrootte van de defecte modules moet zijn om te bepalen of er een seriële fout aanwezig is. Immers, de exploitant is over het algemeen aansprakelijk voor de kosten van het testen en het bewijs van een fout. Het doel van de exploitant is natuurlijk volledige vergoeding voor de kosten van het ruilen van de panelen, inclusief verwijdering van de oude panelen, alsmede de montage van de nieuwe. Volgens de advocaat is er nog geen contact met de Chinese fabrikant geweest omdat de EPC als contractuele partner verantwoordelijk is voor de verwerking van eventuele schadevergoeding. Zoals zo vaak in de zonne-industrie gebeurt, raakt deze zaak ook een mogelijk opzettelijke lacune in de garantievoorwaarden voor zonnepanelen, volgens welk een defect product moet worden vervangen. Bij twijfel moet echter de aanwezigheid van de fout in ieder geval worden aangetoond – in dit geval 22.000 keer. Dit is zinloos en onaangenaam. Daarom wordt de uitspraak van de rechtbank met spanning afgewacht.

Trump toch te porren voor duurzame oplossing

Trump zonnepanelen

Trump heeft aannemers gevraagd te komen met voorstellen voor het bouwen van de muur die hij tijdens zijn campagne in 2016 beloofde. Eén van hun wil de grensmuur bedekken met zonnepanelen. Een ander suggereert dat de muur groot genoeg is voor een dek dat toeristen een prachtig uitzicht biedt op de woestijn.

De federale overheid verwacht rond 1 juni aan te kondigen welke bedrijven zullen worden uitgenodigd om prototypes te bouwen. De muur moet sterk genoeg zijn om mokerhamers tegen te houden. Aan de noordkant moet het esthetisch aantrekkelijk genoeg zijn dat Amerikanen aan die kant van de grens er geen last van hebben. Trump’s plan voor zonnepanelen belooft potentieel grote winsten, maar er is ook een grote kans op terugslag van mensen die het project tegenstaan. De Rooms-Katholieke aartsbisschop van Mexico zei vorige week dat Mexicaanse bedrijven die hun diensten aanbieden het land verraden.

“Dit is niet het soort project dat je in je portefeuille wilt,” zei Gene Grabowski, een partner in Kglobal, een Washington public relations bedrijf. “In tegenstelling tot een dam of brug, is dit een waar het risico om in verband te worden gebracht met de politieke filosofie van de Trump regering schadelijk kan zijn voor huidige en toekomstige zaken.”

Concrete Aannemers Interstate heeft een gepolijst betonmuur voorgesteld met stenen en artefacten die zijn afgestemd op verschillende delen van de grens van 2000 mijl. “Het idee is om de muur een kunstwerk te maken,” zei Russ Baumgartner, chief executive officer van het bedrijf in San Diego. Gleason Partners LLC van Las Vegas zei dat haar zonnepanelen 2 uur elektriciteit zouden genereren. Beide voorstellen werden eerder besproken in de San Diego Union Tribune. “Voor de jongere generatie zeggen we, als er een muur komt, laten we het groen maken,” zei Gleason, managing partner Thomas Gleason. De andere specificaties, zoals het voorkomen dat mensen tunnels onder de muur graven, zullen onmiddellijk wat ontwerpen diskwalificeren. Aannemers die in aanmerking willen komen moeten in de afgelopen vijf jaar grensbeveiliging of soortgelijke projecten hebben gedaan t.w.v. van $ 25 miljoen of meer.

Een Amerikaanse ambtenaar met kennis van de plannen vertelde op voorwaarde van anonimiteit en dat de gegevens niet openbaar worden gemaakt, dat vier tot tien bieders worden gekozen om prototypes te bouwen voor $ 200.000 tot $ 500.000 per stuk. De prototypes worden gebouwd op een kwartmijl gebied van federaal eigendomsgebied in San Diego binnen 120 meter van de grens, hoewel er op de precieze plaats geen definitieve beslissing is genomen, aldus de ambtenaar.

De grenspatrouille en de lokale politie zouden zo nodig een bufferzone rond de bouwplaats kunnen vestigen, aldus de Amerikaanse ambtenaar. De politie van San Diego en de sheriff zei dat zij grondwettelijke rechten op vrijheid van meningsuiting en vergadering voor vredige betogers zullen eerbiedigen. Aannemers worden ook gevraagd beveiligingsplannen in te dienen en ervaring te tonen met “high-profile, high-visibility and politically contentious” projecten.

De prototypes zijn voorlopige stappen voor een project dat in het Congres en daarbuiten diepe weerstand zal krijgen. Tijdens de campagne zei Trump herhaaldelijk dat Mexico zou betalen voor de muur, maar hij heeft sindsdien het Congres verzocht het project goed te keuren en miljarden dollars in geld van de belastingbetaler ervoor te reserveren.

Video: Stijging belangstelling in dunne film productie in China

Met het vertrek van TSMC en Solar Frontier, de twee grootste producenten van dunne filmtechniek verkrijgbaar in Nederland, is er een gapend gat ontstaan op de consumentenmarkt  dat niet gauw gevuld kon worden. Het directe gevolg is een significante afname in de installatie van dunnefilm panelen in Nederland. Onduidelijk is of dunnefilm uberhaupt een toekomst meer heeft, als de fabrikanten het niet volhouden in de hyper-competitieve markt waarin ze toch gauw op prijs per Wp worden vergeleken met kristallijne zonnepanelen – een vergelijking die ze verliezen. Maar na een aantal jaren van lage activiteit geniet de productie van dunne film momenteel een opleving. In de afgelopen maanden zijn diverse grote apparatuur overeenkomsten gesloten voor de vervaardiging van dunne film. Een van de belangrijkste hiervan is de partnerschap tussen de Duitse leveranciers Manz en Shenhua & Shanghai Electric. Nadat deze deal zijn definitieve goedkeuring van de Chinese autoriteiten ontving, sprak PV magazine met CEO Dieter Manz over de partnerschap en het landschap voor dunne filmproducenten die vandaag opereren.

Kernenergie uitfaseren en de nadruk leggen op hernieuwbare energiebronnen: Zwitserland 2017

milka_cow_by_marirowana

Meer dan 58% van de Zwitserse kiezers heeft het nieuwe energiebeleid van het land goedgekeurd, waarin wordt voorzien in de geleidelijke afschaffing van alle kerncentrales en de verdere ontwikkeling van duurzame energie, met name ten aanzien van waterkracht en zonne-energie.

In een op zondag gehouden referendum hebben 58,2% van de kiezers de Energiestrategie van 2050 goedgekeurd. De nieuwe energiestrategie van Zwitserland, die de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en energie-import wilt verminderen en belooft meer hernieuwbare energie te stimuleren.

De nieuwe strategie stelt ook voor dat er geen vergunningen voor nieuwe kerncentrales zullen worden opgemaakt. De bestaande installaties zullen naar verwachting operationeel blijven zolang ze veilig zijn, aldus de Zwitserse president Doris Leuthard.

De heffing financiering van de ontwikkeling van hernieuwbare energie zal in de komende jaren van CHF 0,015 ($ 0,010) / kWh worden verhoogd naar CHF 0,023 / kWh. Er wordt verwacht dat nieuwe opbrengsten uit de heffing de verdere inzet van duurzame energie zal bemoedigen en financieren. Tegelijkertijd zal de heffing naar verwachting in de komende jaren worden beëindigd zodra duurzame energie in de markt gewoon kan concurreren. De overheid zal nu energiewetgeving aanpassen aan de bepalingen die in het referendum zijn opgenomen in de komende maanden. Naast hernieuwbare energiebronnen wil de Zwitserse regering energie-efficiëntie verder promoten via een specifiek ondersteunend programma.

De Zwitserse PV-vereniging Swissolar verwelkomde het resultaat van het referendum. President Roger Nordmann zei dat zonne-energie en PV beide een centrale rol spelen in het toekomstige energievoorzieningsscenario van het land. Zonne-energie, voegde Noordmann toe, wordt de tweede belangrijkste energiebron na waterkracht, welke in de toekomst de plannen van de overheid naar verwachting een subsidiebedrag van 120 miljoen CHF (123,6 miljoen dollar) zal ontvangen.

Volgens Swissolar zou ongeveer de helft van Zwitersland’s energiebehoefte kunnen worden opgewekt door dak PV of systemen die op gevels kunnen worden geïnstalleerd. De vereniging heeft gezegd dat de energieproductie van PV in 2035 tot 17 TWh zou moeten stijgen. Dit zou ongeveer 2/3de van de kerncentrale buiten het spel kunnen zetten.

“Het eerste pakket maatregelen van de Energiestrategie 2050 zou de voorwaarden moeten scheppen voor het bereiken van dit doel. Met zinkende zonnepaneelprijzen en hogere energieprijzen die deze ontwikkeling ondersteunen “, aldus de vereniging.

Zonne-energie heeft het hoogste rendement voor economie en klimaat, zeggen onderzoekers

WhatsApp Image 2017-03-21 at 6.23.14 PM

Met de groeiende vraag naar energie en dringende oproepen om de klimaatverandering te bestrijden, is het steeds belangrijker om energie technologieën te identificeren die goed zijn voor de economie en het klimaat. De voordelen van R & D-investeringen in zonne-energie zijn enorm en snel merkbaar, zeggen onderzoekers van een aantal prestigieuse instituten nu.

Het onderzoek werd gepubliceerd aan de ministerie van de tweede missie voor innovatie in Beijing in juni, die zich richt op toekomstige investeringen in de energietechnologie. Mission Innovation is een wereldwijd initiatief dat bestaat uit 22 landen en de Europese Unie, met als doel het stimuleren van innovatie in schone energie. Bij de oprichting van de COOP21 in 2015 hebben de initiatiefnemers zich ertoe gecommiteerd hun publieke investeringen in schone energie te verdubbelen tegen 2020.

Utility-scale opslag en zonne-energie moet een prioriteit zijn voor regeringen met krimpende begrotingen, toont een nieuw document dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Energy. Een groep onderzoekers van de Universiteit van Cambridge afdeling Politiek en International Studies, en collega’s van de universiteiten van Bocconi en Massachusetts Amherst, analyseerden een reeks studies en deskundigenrapporten over overheidsinvesteringen in openbare energie om de meest kosteneffectieve investeringen in energietechnologieën te ontdekken ten aanzien van klimaatbeleid. Er werd bekeken of de R & D-begrotingen moeten worden aangescherpt.

“Wat we hebben geconcludeerd is dat de impact van relatief lage bedragen van publieke middelen voor zonne-energie PV een significant verschil kan maken in zonne-energie kosten en op zijn beurt de kosten van energiesystemen met lagere CO2-uitstoot bevordert”, vertelde een van hun .

Uit het onderzoek blijkt dat de juiste technologische investeringen economieën kunnen helpen door de kosten van energie te verminderen en zelfs nieuwe markten te creëren, terwijl tegelijkertijd de uitstoot van milieuvervuilende stoffen wordt verminderd.

“Onze methode, beschreven in het Nature Energy-document, stelt ons in staat om niet alleen te bepalen wat R & D-investeringen zouden betekenen voor zonne-energie kosten, maar ook voor het energiesysteem – totale kosten, elektriciteitskosten enz. Wat we ontdekten is dat, vooral als absolute publieke investeringen blijven zoals ze zijn of zelfs verminderen, PV-zonne-energie, naast elektriciteitsopslag, veel rendement hebben voor de maatschappij.” Met betrekking tot een ander essay, gepubliceerd in het tijdschrift Climatic Change, zei een woordvoerster dat het bleek dat deskundigen een groot aantal verwachtingen hadden over de rol die publieke investeringen speelde op technologiekosten, maar dat in vergelijking met andere technologieën er meer overeenstemming was over het feit dat publieke investeringen een positief effect zouden hebben op PV-zonne-energie.

“We ontdekten dat de stijging van de PV-financiering van zonne-energie doorgaans zou resulteren in extra kostenreducties van 20%, terwijl nog grotere verlagingen de kosten zouden doen dalen met nog eens 30%. Dit is aanvullend op de verwachte afname door middel van zaken zoals gebruikelijk en leren door te doen”.

Als klimaatdoelstellingen strenger worden, zijn er nog meer publieke financiering nodig en andere meer kapitaalintensieve technologieën in de O & O-ruimte zouden grotere delen van de totale publieke O & O-financiering vereisen.

 

SolarWorld bankroet: zonnepanelenmarkt ondergaat definitieve wending

Altman Z-scores

Pionier in solar PV, fabrikant SolarWorld AG heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf heeft vandaag aangekondigd dat het “oververschuldigd is” en onmiddellijk een aanvraag voor insolventie indient.

Frank Asbeck, SolarWorld’s kleurrijke-oprichter en CEO, beschreef het failissement als een “bittere stap.” Niet verrassend wijst Asbeck op de rol van “illegale prijsdumping” door Chinese producenten in de ondergang van SolarWorld. “De prijzen voor zonnecellen en modules zijn sinds het midden van vorig jaar enorm volatiel,” zei Asbeck. “De vooruitzichten zijn nu ook verslechterd voor de komende maanden. Gezien deze ontwikkeling zijn de strategische maatregelen die aan het begin van het jaar zijn genomen niet toereikend om de positieve vervolgingsvoorspelling die in maart is bevestigd te handhaven. ”

Het bedrijf leidde de strijd tegen de oneerlijke concurrentie van Chinese producenten in zowel de EU als in de Verenigde Staten. De inspanningen hebben geleid tot antidumpingrechten en tarieven in beide PV markten. Asbeck bedankte alle SolarWorld-medewerkers voor hun “buitengewone strijd … voor eerlijke concurrentie in de zonne-sector.” Asbeck zei dat het bedrijf “de normen inzake kwaliteit, automatisering en productiviteit” binnen de industrie gestalte heeft gegeven.

De dochterondernemingen van SolarWorld AG moeten elk individueel beoordeeld worden of zij hun bedrijf voort kunnen zetten. De zaak van SolarWorld’s fabrieken in Duitsland is opgepakt, zegt Asbeck. De SolarWorld Management Board zal alles in het werk willen stellen om zoveel mogelijk banen te behouden.

SolarWorld is nu na Yinlgi, TSMC en Solar Frontier een grote speler die van de markt verdwijnt. Het tekent de brute strijd die gaande is en de buitengewone druk waaronder fabrikanten, leveranciers en installateurs staan tegen bodemprijzen te leveren. Het is een waarschuwing dat er verder moet worden gekeken dan waar een paneel vandaan komt; naar de kredietscore van een bedrijf bijvoorbeeld. Altman-z scores bieden daarvoor een goed beeld.